Pullukat hevoset kesäkuntoon

5E1A5542

Arviolta jopa puolet suomenhevosista on ylipainoisia. Kuva: Jukka Timonen

Ylipaino on myös hevosten kansantauti. Suomen noin 70 000 hevosesta viidennes on ylipainoisia ja suomenhevosista jopa puolet.

”Ei ole liioiteltua sanoa, että lihavuus ja siitä seuraavat oheissairaudet voivat olla hevosten seuraava kansantauti”, sanoo Raisioagron hevosrehujen kehityspäällikkö Katri Virtanen.

Liikakilot rasittavat niveliä ja jänteitä. Ylipaino altistaa kaviokuumeelle ja metaboliselle oireyhtymälle. Pahimmassa tapauksessa nämä voivat johtaa jopa hevosen lopettamiseen.

Heinän energiamäärä analysoitava

Lihominen on erityisesti harrastehevosten vaiva.

”Tietoa ylipainon aiheuttamista riskeistä ei välttämättä tunnisteta, eikä tiedetä, miten rakentaa ylipainoiselle hevoselle sopiva ruokinta. Hevosenkin laihduttaminen vaatii omistajaltaan itsekuria, tietoa ruokinnasta ja ruokintatavoista ja lihavuuskunnon tunnistamista”, Virtanen muistuttaa.

Hevosen omistajan olisi tiedettävä, mitä hevonen syö. Omistajan olisi ymmärrettävä myös ruokinnan perusteet.

”Karkearehun analysointia tehdään liian harvoin, vaikka se on hevosen tärkein rehu ja muodostaa suurimman osan ruokavaliosta”, Katri Virtanen huomauttaa.

”Ensimmäinen askel hevosen laihdutuksessa onkin analysoida heinä riittävän usein ja ottaa sen tulokset käytännön ruokintaan asti. Tähän saa apua ruokinnan asiantuntijoilta tai esimerkiksi digitaalisella Norra Menu -ruokintalaskurilla”, Virtanen lisää.

Karkearehun ruokinta tasapainoilua

Heinän sisältämä energiamäärä voi vaihdella rajusti kuten myös sen sulavuus. Vasta heinän analysoinnin perusteella voidaan suunnitella karkearehun kanssa soveltuva ruokinta ja laskea, mitä ravintoaineita hevonen saa heinästä.

Karkearehun ruokinnassa tasapainoillaan hevosen luontaisen syömiskäyttäytymisen, hyvinvoinnin ja liiallisen energiansaannin kesken.

”Harvat ruokintakerrat ja vähäinen korsirehun määrä voivat altistaa suoliston toimintahäiriöille ja esimerkiksi mahahaavalla”, Virtanen varoittaa.

Kaksi hevosta esimerkkinä

Raisioagro on aloittanut ylipainoisille hevosille suunnatun Pullukka kesäkuntoon -laihdutusprojektin. Kevään aikana seurataan kahden lihavan hevosen laihdutuskuuria. Tavoitteena on saada hevoset normaalipainoisiksi Raisioagron Norra-hevosrehujen asiantuntijoiden avulla.

Kahden hevosen laihdutustarinaa voi seurata Norra-hevosrehujen Facebook-sivuilla. Laihdutusprojektin avulla muutkin hevosenomistajat saavat vinkkejä ja esimerkkejä oman hevosensa kuntoon saamiseksi. Tarjolla on myös arvokasta apua ruokinnan perusteista ja oikeaoppisesta ruokinnan suunnittelusta.

Projektiin haettiin kahta hevosta. Siihen haki yli sata ylipainoisen hevosen omistajaa.

Ruokavalion vaikutusta seurataan

suomenhevostamma-anisian-balladi

Suomenhevostamma Anisian Balladi pyritään saamaan kesäkuntoon.

Yksi seuratuista hevosista on Anisian Balladi. Se on Minna Heikkisen omistama 10-vuotias suomenhevostamma, joka kilpailee kouluratsastuksessa. Balladilla on ollut nivelvaivoja. Ylipaino lisää suoraan niveliin ja jänteisiin kohdistuvaa kuormaa ja rasitusta. Kilot aiotaan pitää kurissa säännöllisellä liikunnalla hyvillä pohjilla ja suunnitelmallisella ruokinnalla laadukkailla rehuilla.

Balladin käytettävissä olevasta heinästä teetettiin analyysit. Niiden pohjalta rehuasiantuntijat rakensivat lihaksiston kasvua tukevan ruokinnan, missä kokonaisenergian määrä säilyi kohtuullisena.

”Suunnitelmassa keskityttiin nostamaan sulavan raakavalkuaisen ja laadukkaiden aminohappojen määrää riittävän korkealle kilpailevan hevosen tarpeisiin nähden”, Katri Virtanen kertoo.

Samalla ruokinnassa huomioitiin hevosen luontainen syömiskäyttäytyminen, suoliston terveyttä tukevat raaka-aineet ja monipuolinen kivennäisten ja vitamiinien saanti.

”Balladin ruokintaa muutetaan vähitellen ja jatkossa seurataan, kuinka uusi ruokavalio näkyy hevosen yleisessä olemuksessa, lihaskunnossa ja mittanauhan lukemissa”, Virtanen selventää seurantaa.

Analyysi paljasti korkeat sokerit

Toinen projektin hevosista on Jutta Imanin shetlanninponitamma Ceana Stone alias Hertta. Hertalla on takanaan ura raviponina. Poni liikkuu aktiivisesti ja käy myös radoilla sparraamassa muita poneja.

Hertan pyylevä ulkomuoto on aiheuttanut hupia kilpakumppaneissa. Lihavuus on myös aiheuttanut huolta Jutassa. Hän haluaa kiinnittää entistä enemmän huomiota Hertan ruokavalioon, jotta ponilla olisi edessään vielä lukuisia hyviä vuosia.

Projektin alussa otetuissa heinäanalyyseissä paljastui erittäin korkeat sokeriarvot. Toisaalta muissa ravintoaineissa oli täydennettävää. Heinä vaihdettiin välittömästi toiseen, vähäsokerisempaan heinään. Muuta ruokavaliota täydennettiin vain sen verran, että riittävät vitamiinit ja kivennäisaineet täyttyvät.

Jukka Timonen

Jätä kommentti