Heinäanalyysillä ja ruokinnan optimoinnilla 30 kg kevennys

Miisa

Balladi oli kärsinyt erilaisista nivelvaivoista ennen laihtumistaan. (Kuva: Katri Virtanen)

Norra etsi viime keväänä kahta hevosta tai ponia haasteeseen, jossa pyrittiin laihduttamaan pyöristyneitä hevosia. Balladi ja Hertta valittiin mukaan yli 100 hakijan joukosta. Poni, onko sinusta tullut pullukka -kampanjan tarkoituksena on ollut nostaa esille yhä yleistyvää hevosten ja ponien ylipainoa.

Heinäanalyysiin perustuvalla ruokinnan optimoinnilla saatiin 30 kiloa kevyempi hevonen.

Anisian Balladi on 10-vuotias kouluratsastuksessa kilpaileva suomenhevostamma, jota liikutetaan ahkerasti ja monipuolisesti. Edellisen vuoden aikana Balladi oli kärsinyt erilaisista nivelvaivoista ja koska ylipaino aiheuttaa suoraan ylimääräistä rasitusta jalkojen nivelille ja jänteille, halusi hevosen omistaja Minna Heikkinen puuttua nousevaan painoon.

Toinen pullukoista, 11-vuotias Shetlanninponi Ceana Stone eli Hertta ei omistajansa Jutta Imanin yrityksistä huolimatta ollut laihtunut. Treeniä tehtiin, mutta raviradallakin poni keräsi katseet paitsi nopeutensa, myös pulleutensa vuoksi. Shetlanninponit, kuten suomenhevoset ja muut alkuperäisrodut ovat tunnetusti hyviä rehun hyväksikäyttäjiä, joten jokainen suupala tuntuu jäävän lanteille.

Heinä yllättävä sokeripommi

Balladi ja Miisa

Balladin dieetin tulokset ovat ilahduttaneet Miisaa! Balladin jalat ovat nyt täysin oireettomat, valmennuksissa ja kisoissa on päästy käymään suunnitellusti ja hevonen on kiiltävässä karvassa ja lihaksikkaassa kunnossa. (Kuva: Minna Heikkinen)

Hevosten uusien ruokavalioiden suunnittelu alkoi heinien analysoinnilla. Ilman analyysiä ruokintaa ei voi luotettavasti suunnitella.

”Mikäli haluaa hevosen laihtuvan, on tärkeää tietää, mitä heinä sisältää. Heinää ei voi arvioida silmämääräisesti, sen ravintoarvot voivat olla todellinen yllätys”, valaisee Norra-hevosrehujen kehityspäällikkö Katri Virtanen.

Ja näin kävikin. Kun heinäanalyysi viimein saatiin, Hertan heinä paljastui todelliseksi sokeripommiksi.

”Pienellä ponilla jo puolen kilon lisäys energiapitoista heinää voi nostaa energiamäärää ratkaisevasti”, Virtanen huomauttaa.

Analyysitulosten pohjalta Balladille ja Hertalle suunniteltiin uudet ruokavaliot. Suunnittelussa otettiin huomioon myös hevosten silloiset treeniohjelmat. Hertan heinä vaihdettiin maltillisemmin sokeria sisältäväksi ja molempien ruokinnassa panostettiin laadukkaaseen valkuaisrehuun, Norra Pure Proteiniin. Balladin ruokintaa täydennettiin myös suomenhevosille suunnitellulla Norra Sankari -täysrehulla. Lisäksi huolehdittiin sopivasta kivennäistäydennyksestä.

Tarkka suunnitelma toi tulosta

Hevosten ruokintaa korjattiin neljän kuukauden laihdutusprojektin aikana moneen otteeseen aina uuden analysoidun heinäerän myötä. Painonpudotus ei ollut aina suoraviivaista, mutta uudelleen tarkistetut ruokintasuunnitelmat ja hyvin noudatettu ruokavalio tuottivat tulosta – hevosten paino alkoi laskea. Balladin loppulukemiksi saatiin 30 kiloa kevyempi hevonen kuin alkutilanteessa. Myös Hertta laihtui merkittävästi.

”Kuten ihmisen, hevosenkin painonpudotus vaatii sitoutumista. Tarkastikaan laskettu ruokinta ei tuota tuloksia, mikäli toteutus on parhaimmillaan paperilla. Ylipaino altistaa esimerkiksi kaviokuumeelle, joten painoon kannattaa kiinnittää huomiota”, Virtanen kehottaa.

Hevosten laihdutusprojektista voi lukea lisää Pullukka-blogista: norrahorse.fi.

Hertta ja Jutta Iman

Laihdutusprojektissa mukana ollut Itä-Suomen iloisin shetlanninponi Hertta on kilpaillut aiemmin aktiivisesti ja hyvällä menestyksellä raveissa. Nykyään Hertta sparraa muita poneja ja osallistuu omistajansa Jutta Imanin kanssa kaikkeen mahdolliseen toimintaan, kuten agilityyn, huovutukseen ja muihin taiteen lajeihin. (Kuva: Päivi Luste-Raitio)

Kuusi vinkkiä hevosen laihduttamiseen

  1. Analysoi heinä. Heinä voi olla todellinen sokeripommi tai vastaavasti sisältää hyvin vähän ravintoaineita! Tutkituta siis heinä aina laboratoriossa esim. Seilabissa tai Eurofinsissä.

 

  1. Optimoi ruokinnan kokonaisuus. Suunnittele muu ruokinta heinäanalyysiin perustuen laskurilla. Heinä muodostaa ruokinnan perustan, minkä ympärille muu ruokinta, kuten energian, valkuaisen, kivennäisten ja vitamiinien tarpeet optimoidaan. Tavoitteena on ruokkia sopivasti, ei liikaa eikä liian vähän. Syötä heinän tiedot esim. maksuttomaan Norra Menu -ruokintalaskuriin ja laske paras kokonaisuus.

 

  1. Ole realisti. Arvioi totuudenmukaisesti hevosen kuntoluokka ja liikunnan määrä. Omalle hevoselle sokeutuu helposti. Käytä apunasi painomittanauhaa ja seuraa muutoksia.

 

  1. Noudata suunniteltua ruokavaliota. Tarkastikaan laskettu ruokinta ei tuota tuloksia, mikäli toteutus on parhaimmillaan paperilla. Pienellä ponilla jo puolen kilon lisäys energiapitoista heinää voi nostaa energiamäärää ratkaisevasti.

 

  1. Seuraa muutoksia ja reagoi niihin. Hevoset ovat yksilöitä ja ne reagoivat ruokintaan eri tavoin. Seuraa hevostasi ja muuta ruokintaa tarvittaessa. Ravintoaineista energia on ainoa, jonka määrää voidaan melko luotettavasti arvioida pelkästään hevosen ulkomuotoa seuraamalla.
  1. Kysy neuvoa ammattilaiselta. Mikäli ruokinnan suunnittelu tuntuu vaikealta tai tuloksia ei ala syntyä, käänny hevosten ruokinta-asiantuntijan puoleen.
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s