Tietysti suomenhevonen!

Julkaistu SuomenhevosSanomien numerossa 1/2006

Tietysti suomenhevonen!

Tony Andersson harrastaa valjakkoajoa, vaimo Rina sekä tyttäret Sara ja Sofi ratsastusta. Molempiin lajeihin sopii perheen 12-vuotias suomenhevosruuna Kuvastus. Sen kanssa Tony on osallistunut Hessi-tallin valjakkoajokilpailuihin.

11-vuotias Sofi ratsastaa Kuvastuksella sekä koulua että esteitä. Kolme vuotta vanhempi Sara panostaa enemmän kouluratsastukseen, mutta lähtee hevosen kanssa maastoonkin yksin. Ei siis ihme että Rina ylistää hevosen monipuolisuutta ja selväpäisyyttä.

Rehellinen ja luotettava – suomenhevonen

Perheen vapaa-aika menee miltei täysin hevosten parissa. Rina ja Tony toimivat Urjalan Hevosurheilijoissa, minkä lisäksi Rina on Hessi-tallin vanhempainyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja.

Rina Andersson ihmettelee erityisesti sitä, miten Tonykin on tempautunut hevosharrastukseen täysillä mukaan, vaikkei hänellä ole aiempaa hevostaustaa. Sen he lukevat Kuvastuksen ansioksi. Se on heille paitsi tapa irtautua arjesta ja keskittyä kokonaan muuhun, myös perheenjäsen.

Riina sanoo, ettei ollut ennen kohtaamistaan Kuvastuksen kanssa edes ajatellut, että omistaisi joskus suomenhevosen. Nyt, kun perhe harkitsee toisen hevosen ostamista, muita vaihtoehtoja kuin suomenhevonen, ei ole.

He arvostavat rodun rehellistä, luotettavaa ja oppivaista luonnetta. Hevonen joka yrittää kaikkensa ja sopii lastenkin käsiteltäväksi, on ainoa vaihtoehto heidän perheessään.

Rotuun tutustuttuaan Rina ihmettelee ihmisiä, jotka hankkivat muun rotuisia hevosia harrastuskäyttöönsä. Hänen mielestään suomenhevosen ravikäyttöä korostetaan liikaa. Rodun maine olisi saatava sota-ajalta tähän päivään, saatava ihmiset tutustumaan siihen ja havaitsemaan sen monipuolisuus. Niin hänelle itselleenkin on käynyt.

Anderssoneille suomenhevonen merkitsee maan omaa, monipuolista kansallista rotua, jonka erityisyyttä tulisi korostaa samoin kuin islantilaiset tekevät omalle rodulleen.

Viikonlopuiksi Espoosta Urjalaan

Anderssonit asuvat Espoossa. Rina työskentelee assistenttina ja Tony myyntivastaavana. Tytöt käyvät koulua pääkaupunkiseudulla.

Kuvastus taas asustaa Heidi Sindan Hessi-tallilla Urjalassa. Perheen viikkorytmi onkin seuraavanlainen: viikot tehdään töitä ja käydään koulua pääkaupunkiseudulla ja kun viikonloppu koittaa, auton nokka suunnataan kohti Urjalaa.

Anderssonit pitävät elämäntapaansa toimivana: lomilla ja viikonloppuina lähtö Urjalaan irrottaa täysin arjesta. Siellä odottavat mökki, Kuvastus ja mukava talli-ilmapiiri. He ovat toki miettineet myös hevosen ottamista etelään. Tänä kesänäkin se tulee muutamaksi viikoksi läheiselle tallille, mutta pysyvänä ratkaisuna he pitävät Hessi-tallia.

Se, että hevonen ei ole omassa tallissa, antaa vapautta kiireisessä arjessa elävälle perheelle. Tallivuokrat ovat korkeat Helsingin seudulla ja jos Kuvastus olisi etelässä, he menettäisivät syyn lähteä Urjalaan.

Nyt Kuvastuksella ratsastetaan viikolla muutaman kerran Hessi-tallilla ja sitä käytetään silloin tällöin myös tuntiratsuna. Tytöt taas käyvät viikollakin lähitalleilla hoitamassa hevosia ja ratsastustunneilla. Vain Sofilla riittää aikaa harrastaa myös pianonsoittoa.

Monipuolisuutta hevosurheiluun

Rina kehuu Hessi-tallin ilmapiiriä ja monipuolisia harrastusmahdollisuuksia.
Monipuolisuus kuvaa hyvin sekä tallia, Kuvastusta että Anderssonien perhettä. He olisivat saattaneet innostua raviurheilustakin, jos Kuvastus olisi innostunut siitä.

Hevosella on ravisuvustaan huolimatta takana vain kolme starttia, jotka nekin ovat päättyneet hylkäykseen.

Anderssonit löysivät Kuvastuksen sen ollessa Heidi Sindalla tuntiratsuna. He vuokrasivat Kuvastusta ja ihastuivat hevoseen. Niin tekivät muutkin, joten kesti vuoden päivät ennen kuin Anderssonit saivat ostettua hevosen.
Aluksi se oli yhteisomistuksessa heillä ja Sindalla, mutta nykyään se on Saran ja Sofin nimissä.

HANNA SALONEN

Advertisement

Yksi kommentti artikkeliin ”Tietysti suomenhevonen!

  1. Paluuviite: Suomenratsujen Kuninkaalliset 2013 | Suomenhevosliitto ry

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s