Kalalahti uskoo suomenhevoseen

Julkaistu SuomenhevosSanomien numerossa 1/2005

Kalalahti uskoo Suomenhevoseen

Ypäjän Hevosopiston toimitusjohtaja Hannu Kalalahti ei suinkaan ole hevosmies sen vuoksi, että hän on töissä Ypäjällä. Yllätys, yllätys lopullisen sysäyksen hevosharrastukseen aina kilparatoja myöten antoi oma vaimo, joka ilmoitti aviomiehensä salaa valjakkokilpailuun. Kilpailu järjestettiin ensimmäisen suomenratsujen tapahtuman yhteydessä syyskuun alussa vuonna 2002. Hannu Kalalahti oli kisassa toinen ja näin ollen oli ”pakko” jatkaa kilpailemista.

Aivan kylmiltään Kalalahti ei kuitenkaan kärryille istahtanut:
– Olen maalaistalon poika Ypäjältä. Kotona oli kaksi suomenhevosta, joilla tehtiin peltotyöt. Nuorena poikana ajoin heinäharavaa ja heinää kärryillä latoon sekä tein muitakin kevyempiä hevostöitä. Siihen aikaan hevosmiehet olivat miehiä eikä naisväki edes tullut talliin. Hevosopisto tarjoaa työntekijöilleen ratsastuksen alkeiskurssin, jonka minäkin kävin, mutta varsinainen hevosharrastukseni alkoi kuitenkin puolison hevosten myötä.

Työssään Kalalahti keskittyy aivan muihin asioihin kuin hevosiin. Hän toteaa, että Ypäjällä ei kuitenkaan voi olla tapaamatta hevosia päivittäin, vaikka käytännössä työpäivät kuluvat pääosin muiden asioiden ympärillä. Vapaa-aika kuluu kuitenkin hevosten parissa. Mies on Forssan raviradan hallituksen puheenjohtaja ja perheellä on myös oma talli.

– Meillä on puolison ja hänen siskonsa ja siskon miehen kanssa Loimaalla Suomenhevoskeskus Loimihaka, jossa on 25 tallipaikkaa ja 12 omaa suomenhevosta, joiden kanssa olen päivittäin tekemisissä.

Kipinä kilpailemiseen jäi alun pakkokisasta ja nykyään Kalalahti kilpailee kansallisella tasolla suomenhevosilla yksikkö- ja pariluokissa.
– Oma suomenhevosparini on tällä hetkellä ainoa valjakkokisoissa kilpaileva suomenhevosparivaljakko koko valtakunnassa. Parin muodostavat äiti ja tytär eli Hilske ja Hilma-Liina. Mainittakoon, että Hilma-Liinan tammavarsa Hippu-Liina on voittanut valtakunnallisen varsanäyttelyn sekä yksi- että kaksivuotiaana vuosina 2003 ja 2004.

Pörssiyhtiöstä Hevosopistoon

Hannu Kalalahti oli pitkään poissa Ypäjältä isojen suomalaisten pörssiyhtiöiden palveluksessa. Hän muutti takaisin synnyinmaisemiin Ypäjälle vuonna1992 ja kävi aluksi töissä Janakkalassa. Kun Hevosopisto Oy haki toimitusjohtajaa seuraavana vuonna, pani Kalalahti paperit vetämään ja tuli valituksi.

– Minua ei suinkaan valittu hevosmiehenä vaan lähinnä yritysjohtajana. Toimitusjohtajan tehtävä on hyvin keskeinen toiminnan kehittämisessä. Toimintaa kehitetään koko henkilökunnan ja johtokunnan sekä hallituksen kanssa. Mielestäni koskaan ei olla riittävän hyviä. Aina löytyy kehitettävää niin opetustoiminnan, muun toiminnan ja opiskelijoiden viihtyvyyden parissa. Uusia investointejakin aina tarvitaan.

Muutamia vuosia sitten Kalalahti antoi markkinoinnin ja yritystoiminnan opetusta opiskelijoille. Nykyään hänellä ei enää ole oppitunteja.
Kalalahti kehuu Hevosopiston opiskelijoita. Hänen mielestään opiskelijat ovat innostuneita ja sitoutuneita.

– Odotukset ovat kovat, sillä hevosala on kasvava ala. Tietysti aina on poikkeuksiakin opiskelijoiden joukossa.
Kalalahden mielestä alaa opiskelemaan tuleva nuori osaa myös arvostaa ja kunnioittaa kotimaista rotua. Ypäjällähän suomenhevonen kuuluu maiseman kuin sen kuuluisa emäntä aidanpolulle. Kalalahti pitääkin suomenhevosen roolia Ypäjän Hevosopistossa hyvin tärkeänä.

– Käytössämme on paljon suomenhevosia ja henkilökunnassa useita vahvoja suomenhevosihmisiä. Olemme pari vuotta sitten käynnistäneet jo perinteisen Suomenratsujen kuninkaalliset-tapahtuman elo-syyskuun vaihteessa. Tapahtuma on saanut erittäin innostuneen vastaanoton suomenhevospiireissä kautta maan.
Suomenhevosen tulevaisuus Ypäjällä on taattu, mikäli on Kalalahtea uskominen. Hänen mielestään rodun rooli oppilaitoksessa vain kasvaa.

– Entistä enemmän olemme käyttäneet suomenhevosta opetuksessa myös ratsupuolella.

Täysverinen suomenhevosmies

Kalalahden haastattelun edetessä käy ilmi, että tässä on vahvasti suomenhevosmies ja suomenhevosihmisiä on koko Kalalahden perhe. Niinpä ei ole epäillyistäkään siitä, etteikö Forssa ansaitsisi kuninkuusravejaan vuonna 2006. Kalalahti, jos kuka, uskoo suomenhevosen tulevaisuuteen myös maamme raviradoilla.

– Väitetään, että suomenhevosen asema raviurheilussa on uhattuna. Itse en tähän usko, onhan suomenhevonen maailman nopein kylmäverirotu ja myös monikäyttöisin.
Kalalahti muistuttaa kuitenkin, että hevoskasvatuksessa lepää koko hevosurheilun perusta.

– Ilman vahvaa hevoskasvatusta ei voi olla kehittyvää ravitoimintaa. Siksi on erittäin tärkeätä, että suomalaisen ja suomenhevoskasvatuksen toimintaedellytyksiä selkeästi parannetaan. Kasvatus ei saa olla vain hyväntekeväisyyttä!
Koko Forssan seudun raviurheilun nykytilaan ja tulevaisuuteen Hannu Kalalahti suhtautuu erittäin optimistisesti.

– Forssan seudun raviurheilun nykytila on vahva. Forssassa sijaitsee tämän valtakunnan suurin ravivalmennuskeskus, jossa on lähes kolmesataa hevosta. Lisäksi lähikunnissa on suuri määrä valmentajia ja valmennettavia hevosia. Tulevaisuus on vahvasti positiivinen.
Myös Forssan raviradan toiminnasta on radan hallituksen puheenjohtajalla pelkkää hyvää kerrottavana.

– Raviradan toiminta on toiminnanjohtaja Henrikki Halmeen aikana kehittynyt positiivisesti ja onhan meillä kuninkuusravit ensi kesänä.
Hannu Kalalahti muistuttaa, että kuninkuusravit ovat suomalaisen hevosurheilun hienoin näyteikkuna, joka kerää koko ajan lisääntyvän määrän katsojia. Kuninkuusraveista on tulossa niin suuri tapahtuma, että tulevaisuudessa pienemmille järjestäjille voi tulla rimakauhu.

Forssa ja radan toiminnanjohtaja odottavat innolla ensi kesää. Mitäpä muutakaan näin positiiviselta mieheltä voisi vastaukseksi odottaa, kun ilmaan heitetään kaksi sanaa 2006 ja kuninkuusravit:
– Vuoden 2006 kuninkuusravit Forssan Pilvenmäellä ovat raviradan nousujohteiselle tulevaisuudelle tärkeät ja tulevat taas kerran olemaan suurimmat ja hienoimmat kuninkuusravit.

Tiina Ruotsala

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s