Puheenjohtajan palsta: Suomenhevonen kunniaan

Julkaistu SuomenhevosSanomien numerossa 1/2004

Suomenhevonen kunniaan

Hyvät suomenhevosen ystävät! Odotamme kiihkeinä maamme raviurheilun päätapahtunmaa – Rovaniemen kuninkuusraveja Mäntyvaaran luonnonkauniilla raviradalla 7. – 8. elokuuta 2004. Jälleen kerran kymmeniä tuhansia suomenhevosen ystäviä eripuolilta Suomea matkaa satoja kilometrejä Lapin pääkaupunkiin Rovaniemelle kannustamaan suosikkejaan ja jännittämään suosikkinsa puolesta. Tämän ainutlaatuisen ja eksoottisen tapahtuman tekee yhteinen ystävämme – suomenhevonen. Suomenhevosen ansiosta tämän tuotteen vaalimisesta meidän kaikkien on pidettävä huolta myös tulevaisuudessa.

Kuninkuusravit turvaa suomenhevosen tulevaisuuden. Siksi kuninkuusraveja on kehitettävä vastaisuudessa yhä enemmän suomenhevostapahtumaksi jo pitkien perinteiden vuoksi. Toivon, että jo Seinäjoen kuninkuusraveissa 2005 näemme oman Pikkukuningatar-lähdön 5-vuotiaille suomenhevostammoille sekä oman Pikkuprinsessa-lähdön 4-vuotiaille suomenhevostammoille. Samoin suomenhevosille tulee olla enemmän sarjoja Kuninkuusravien yhteydessä, esim. pääkilpailuista karsituille suomenhevosille.

Kuninkuusravien palkintotasoa on kehiteltävä vastaisuudessa edelleen jo kilpailun vaativuudenkin johdosta. Mm. tätä Suomenhevosliitto on esittänyt Suomen Hippokselle jo vuonna 2003 ravikilpailutoiminnan kehittämis-strategian yhteydessä. Myös kaikki oheistapahtumat pitää toteuttaa suomenhevosilla kuninkuusravien yhteydessä.

Suomenhevosliitto on ollut jo pitemmän aikaa huolestunut ravikilpailuiden sarjamäärityksistä. Vaikka kilpailukutsujen mukaan sarjat ovat olleet suomenhevosille, niissä on kilpaillut Norjan ja Ruotsin kylmäverisiä. Suomenhevosilla ei ole kuitenkaan ollut vapaata kilpailuoikeutta Ruotsin ja Norjan kylmäverilähdöissä. Suomenhevosliitto on ehdottanut Suomen Hippokselle, että suomenhevoslähdöt olisivat ainoastaan suomenhevosille. Kylmäverilähdöt tulisi järjestää kutsukilpailuina omina sarjoinaan.

Suomenhevosliitto ei vastusta pohjoismaista kylmäveriyhteistyötä, mutta ihmettelee, ettei Suomen Hippos tue kotimaista suomenhevoskasvatusta sarjamäärityksillä. Mikäli Pohjois-Suomen suomenhevosille aiotaan saada kilpailumahdollisuuksia Pohjois-Ruotsin raviradoille, Pohjois-Suomen raviratojen tulisi järjestää vuorostaan Suomessa sellaisia kylmäverilähtöjä, joihin Ruotsin ja Norjan kylmäverihevosille on kiinnostusta ja mahdollisuuksia menestyä. Avoimen luokan kylmäverilähdöt vuorovuosina Norjassa, Ruotsissa ja Suomessa esim. syksyisin kehittäisivät myös kylmäveriyhteistyötä. Silloin olisi mahdollisuus saada kylmäverihuiput samaan lähtöön. Tämä edellyttää tiivistä yhteistyötä Pohjoismaiden osalta niin raviratojen, rotujärjestöjen kuin hevostalouden keskusjärjestöjenkin kesken.

Eri suomenhevosjärjestöjen yhteistyö – jopa yhdistyminen – tulevaisuudessa on välttämätöntä suomenhevosen aseman turvaamiseksi maamme hevostaloudessa. Tammikuussa 2004 suomenhevosjärjestöt käynnistivät yhteisesti Suomen Hippoksessa Suomenhevosen tulevaisuus – kasvatus, koulutus- ja markkinointihankkeen. Toivon, että tämä hanke toteutuu tulevaisuudessa, sekä koituu kaikin tavoin suomenhevosen hyväksi.

Suomenhevosjärjestöjen yhteistyötä tarvitaan paitsi kuninkuusravien, myös valtakunnallisten tapahtumien, kuten Farmi-näyttelyn, Työmestaruus-kilpailujen, Ypäjän suomenhevostapahtuman tai Elma-messujen yhteydessäkin.

Lopuksi kiitän kaikkia SuomenhevosSanomia 2004 tukeneita. Rovaniemen kununkuusraveissa Suomenhevosliiton osastolla Ravitorilla järjestetään jäsen- ja palautekysely. Kyselyyn osallistuneiden kesken arvotaan hienoja tuotepalkintoja. Lisäksi jäsenillä on mahdollisuus saada tai tilata Mildtext Oy:n tuotteita alennettuun jäsenhintaan. Nautinnollisia lukuhetkiä SuomenhevosSanomien 2004 parissa.

Juhani Pakkanen
juhani.pakkanen@luukku.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s