Puheenjohtajan palsta: Juhani Pakkanen

Julkaistu SuomenhevosSanomien numerossa 1/2002

Suomenhevonen nousuun

juhani_pakkanen

Onneksi olkoon viisinkertainen suurmestari Viesker. Näytit 13-vuotiaanakin mallia nuoremmille haastajille, alitit maagisen 1.20-rajan ja ylitit miljoonan euron voittosumman. Hieno ja arvostettu teko suomenhevoselle. Kiitokset nuorille Apassille ja Turon-Palmalle, että olette siivititte suomenhevoset ennätysvauhteihin juuri Kuninkuusravien alla.

Kiitokset Kuninkuusravien järjestäjille – erityisesti Kaustisen Seudun Raviseura ry:lle -, että Kuninkuusravien palkintotaso on pystytty säilyttämään entisellään. Kuninkuusravien palkintotasoa pitäisi kuitenkin nostaa entisestään. Kilpailu kahtena päivänä peräkkäin, kolmella eri matkalla on erittäin haastava ja vaativa. Kuninkuusravit – suomenhevosen suurjuhla – kokoaa vuosittain tuhannet hevosurheilun ystävät ympäri Suomea kokemaan tunnelmaa ja elämyksiä, pitkälti juuri suomenhevosen ansiosta. Arvostakaamme tätä vuoden tärkeintä ravitapahtumaa myös rahallisesti.

Suomenhevoselle kuuluisi myös vähintään yksi kansainvälisen tason kylmäverilähtö Suomessa kuten on järjestetty Ruotsissa ja Norjassa. Tämä olisi omiaan nostamaan maaotteluhenkeä ja saisi Pohjoismaiden parhaat kylmäverihevoset samaan lähtöön. Kansainvälinen kylmäveriyhteistyö piristäisi Suomen raviurheilua ja nostaisi suomenhevosen imagoa.

Suomenhevosliitto on huolestunut suomenhevosen tulevaisuudesta. Suomenhevonen kuuluu perinteiseen maalaismaisemaamme ja nykypäivänä se tuo maaseudulle monia mahdollisuuksia kuten maatilamatkailussa vaellushevosena, ratsastuskouluissa opetuskäytössä sekä vammaisratsastuksessa terapia- ja kuntoutushevosena. Suomenhevonen sopii pienellekin tilalle sivuelinkeinoksi ja pitää näin omalta osaltaan maaseudun elävänä ja asuttuna. Suomenhevonen sopii myös vientituotteeksi.

Olen erityisen huolestunut suomenhevosten yksilömäärän jatkuvasta vähenemisestä ja sukulinjojen kapeudesta. Niinpä viranomaisten pitäisi kiinnittää erityistä huomiota suomenhevosen asemaan tulevissa suunnitelmissa ja maatalouden kehitysohjelmissa, jotta suomenhevoskasvatukselle luodaan sille kuuluvat edellytykset. Mielestäni suomenhevonen kuuluu ehdottomasti hyväksyä EU-tukijärjestelmässä uhan-alaisiin alkuperäisrotuihin. Vetoankin, että ainakin hyväsukuiset periyttäjätammat astutettaisiin vuosittain, sillä suomenhevosia kyllä tarvitaan tulevaisuudessakin.

Yhteistyö on voimaa suomenhevosasioissa. Suomenhevosjärjestöjen ja -ihmisten tulee tehdä rakentavaa yhteistyötä suomenhevosen hyväksi. Kaikki suomenhevoshenkiset olette tervetulleita mukaan liiton toimintaan. Mitä enemmän saamme suomenhevoselle ystäviä ja kannattajia, sitä paremmin voimme ponnistella suomenhevosen hyväksi. Meillä ei ole varaa unohtaa tätä ainoaa omaa hevosrotuamme, joka taisteli kanssamme Suomen itsenäiseksi ja on monella tapaa oikeutettu lunastamaan paremman aseman maassamme.

Lopuksi haluan kiittää yhteisesti kaikkia SuomenhevosSanomien tukijoita ja ilmoittajia, niitäkin, joiden nimi ei näy sivulla mutta jotka silti antoivat rahallisen panoksensa. Samoin haluan kiittää edellistä puheenjohtajaa Heikki Parviaista Kajaanista sekä rahastonhoitajaa Hanna Kaihlajärveä Saarijärveltä Suomenhevosliiton perustamisesta saakka suomenhevosen hyväksi tehdystä työstä. Nautinnollisia lukuhetkiä SuomenhevosSanomien parissa!

pj. Juhani Pakkanen
juhani.pakkanen@luukku.com

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s