Puheenjohtajan palsta: Myötätuulessa

Julkaistu SuomenhevosSanomien numerossa 1/2005

Myötätuulessa

Tämän vuoden aikana raviurheilussa ja koko hevostaloudessa on tapahtunut paljon myönteisiä asioita. Arpajaisverolain muutos on vaikuttanut totopelien kasvuun. Myönteinen kehitys on mahdollistanut palkintotason selvän nousun, joka kokonaisuudessaan on tammi- toukokuussa ollut parikymmentä prosenttia. Valitettavasti suomenhevosille maksettujen palkintojen kehitys on ollut hieman heikompi.

Raviurheilun ja koko hevostalouden yhteiskunnallinen arvostus on viime aikoina lisääntynyt. Uskon ja toivon, että myönteinen kehitys tulee heijastumaan myös kasvatuspuolelle, joka on pitkään ollut vaikeimmassa asemassa. Hippoksen hallitus teki huhtikuun lopussa kädenojennuksen kasvattajille päättämällä muun muassa kasvattajapalkintojen maksamisesta yhdessä erässä alkuvuoden aikana, nuorten hevosten sarjojen lisäämisestä, tuontiruunien rekisteröinnin lopettamisesta ja pisteraveista.

Positiivisia päätöksiä ovat olleet myös kuninkuusravien palkintotason – erityisesti Pikkukunkun ja Pikkuprinssin – nosto, suomenhevosten monten SM:n loppukilpailun sijoittaminen kuninkuusraveihin ja kylmäveristen Suur-Hollola-ajon palkintojen korottaminen. Hippoksen hallitus muutti Pikkukunkun ja Pikkuprinssin sääntöjä siten, että ne on rajattu vain suomenhevosille. Päätös oli ryhdikäs ja samalla poistui tarpeeton riidanaihe, sillä nämä kilpailut on aina mielletty tulevien kuninkaallisten esiintymistilaisuuksina.

Kilpailumahdollisuuksien väheneminen on ollut viime vuosina suurin suomenhevosen tulevaisuuden uhka. Suomenhevosille tarkoitettujen sarjojen osuus oli 1990 -luvun alussa yli neljäkymmentä prosenttia kaikista ravilähdöistä. Vuonna 2004 vastaava prosenttiosuus oli alle kolmekymmentäviisi.

Toinen suomenhevosihmisiä ja erityisesti kasvattajia ärsyttänyt seikka on ollut Ruotsin ja Norjan kylmäveristen vapaa kilpailuoikeus Suomessa. Viime talvena pahimmillaan lähes kaikki lähdöt olivat kylmäverilähtöjä. Maaliskuussa kaikista sarjoista oli suomenhevossarjoja 2,6% ja kylmäverisarjoja 32,3% (yht. 34,9%). Heinäkuun kilpailukutsussa oli suomenhevossarjoja 25,2% ja kylmäverisarjoja 13;5% (yht. 38;7%). Haluan kiittää raviratojen päättäjiä tästä muutoksesta. Toivottavasti edellä mainitut luvut eivät ole sattumaa, vaan osoitus päättäjien arvostuksesta omaa hienoa rotuamme kohtaan ja raviurheilumme kokonaisuuden ymmärtämisestä, mihin kuuluu myös kotimainen kasvatus.

Kiitän Suomen Hippoksen johtoa, joka on ajoissa ja tarmokkaasti ryhtynyt valmistelemaan suomenhevosen kantakirjauksen satavuotisjuhlavuotta vuonna 2007. Juhlavuonna on tarkoitus tuoda koko kansan tietoisuuteen oman rotumme kunniakas menneisyys ja ne mahdollisuudet, jotka tämä monikäyttöinen rotu tulevaisuudessa tarjoaa sekä ammattimaisessa käytössä että vapaa-ajan harrastekäytössä.

Suomenhevosliiton kannalta tämä vuosi on ollut myönteinen siten, että moni liittomme ajama asia on edennyt. Liittomme jäsenmäärä on myös kääntynyt kasvuun ja lisääntynyt viime vuodesta jo viidenneksellä! Mukaan on tullut myös muun muassa ykkösluokan kilpa- ja siitoshevosten omistajia.

Yhteistyömme Seinäjoen kuninkuusravijärjestäjien kanssa on sujunut hyvin. Kuninkuusravien säilyminen yleisömäärältään Suomen suurimpana ravitapahtumana on hyvä tae suomenhevosen tulevaisuudelle. Lopuksi kiitän kaikkia tätä julkaisua tukeneita yrityksiä.

Jukka Salonen
Suomenhevosliitto ry:n puheenjohtaja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s