Xsara on Päivin unelmien yhdistelmä

Tamma Xsara juoksi ensimmäisen voittonsa, neljännessä startissaan, tiistai-iltana Killerillä. Tamman omistaja Päivi Korvenranta oli silmin nähden iloinen yllätysvoitosta.

”Lämmittelyssä se ravasi niin mallikkaasti, että sekin olisi jo riittänyt.”

Espoolaiskasvattaja olisi ollut tyytyväinen pieniinkin edistysaskeliin, mutta 4-vuotias Xsara paransi Jyväskylän Viesker-muistoajoissa kilometriennätystään kertaheitolla kymmenellä sekunnilla. Nyt 34,0ke-aika tuli ”helposti”.

Päivi sanoo odottavansa, että jossain vaiheessa Xsarasta kehittyy hyvä hevonen, mutta ei varsinaisesti varsatähteä.

”Jos se tätä vauhtia parantaa, niin voi se olla vielä varsatähtikin”, Päivi ottaa sanojaan takaisin.

Xsara on porkkanansa ansainnut. Kuvat: Jukka Timonen

Tilaustyö sukusuunnitelmalla

Xsaran kasvattajiksi on merkitty Harri Voutilainen ja Niina Roponen. Itse asiassa varsa oli Päiviltä tarkasti suunniteltu tilaustyö, missä hän toteutti omaa sukusuunnitelmaansa. Xsaran isä on Päivin kasvattama menestysravuri Kartier (s. 2010; i. Viesker, e. Vihjeen Viima, ei. Taikuri). Emä on Voutilaisen omistama Ciira (i. Cameron, e. Kössin-Virkku, ei. K.K. Kössi).

”Se on unelmieni yhdistelmä”, Päivi sanoo Kartierista ja Ciirasta.

Päivin omistuksessa on myös Xsaran 2-vuotias täysveli Korvette, joka on myös tilausvarsa.

Kartierilla on 27 jälkeläistä, ja Päivi kehuu niitä ”tosi hienoluontoisiksi”. Hyvän luonteensa lisäksi oriilla on täydet mahdollisuudet periyttää hyviä ravurin lahjoja, sillä Kartierilla on tutkitusti AA-ravivarmuusgeeni. Menestyksekkäällä kilpailu-urallaan Kartier on osoittanut voitontahtoa eli kultaista kilpailupäätä. 21,9aly-aikaisen oriin rakenne on myös mainio. Enemmän kuin yksittäistä hevosta Päivi painottaa hyviä emälinjoja ja semmoinen löytyy sekä Ciiran että Kartierin sukupuusta. Ciiran emä on Kössin Virkku, emänemä on Viritin ja emänemänemä Riitta. Kartierin emä on Vihjeen Viima, emänemä Siiman Vihje ja emänemänemä Ulin-Siima. Varsin tuottoisia kummatkin emälinjat.

Tallitytöstä sukututkijaksi

Päivi Korvenranta (s. 1961) on syntyisin Porista. Hevoskärpänen puri jo varhaisnuoruudessa, kun hän vietti tallityttönä kaikki vapaansa talleilla. Tutuiksi tulivat niin Aarne Nymanin kuin Ahti Ojanperän hevosopit.

Hevoskuumetta ei ainakaan lieventänyt, että Päivi kiersi isänsä kanssa raveissa, milloin omalla autolla, milloin yhteisillä ravibussimatkoilla. Päivi oli 5-vuotiaana ensimmäisen kerran raveissa.

Päivin mukaan Xsara on perinyt Kartierin hillityn luonteen. Kuva: Jukka Timonen

Päivistä tuli jo nuorena hevosten sukututkija. Kun tietokoneita ei ollut, hän vuorasi oman kämppänsä lattian paperilapuilla, joilla hän tutki hevosten sukuja ja haki mielestään optimaalisia yhdistelmiä. Myöhemmin hän purki emälinjoja excel-taulukoihin. Tänä päivänä kaikkien apuna ovat niin Hippoksen Heppa-tietokanta kuin Sukuposti.net.

Nyt 30 vuotta ja enimmillään 8 hevosta omistaneena ja 10 ja puolen oman kasvatin jälkeen Päivi voi sanoa: oma ajatus kasvatustyöstä on toteutunut. Ja on tuottanut kiitettävästi tulostakin.

Leipätyökseen tietohallintojohtajan tehtävistä Murata Electronics Oy:ssä vastaava Päivi Korvenranta on vihkiytynyt suomenhevosille. Yksi syy rotuvalintaan on hyvin raadollinen.

”Jos olisin halunnut maailman parhaan ravihevosen Jenkeistä, lompakko ei olisi riittänyt.”

Toinen syy onkin jo kotoisampi. Suomenhevosten kasvattaminen antaa kotikenttäedun seurata, mitä oma ori ja kasvatustyö on jälkeensä jättänyt.

Päivi teki muun muassa Kartierin vuonna 2018 syntyneestä ensimmäisestä ikäluokasta, seitsemästä varsasta, kirjan varsojen omistajille.

Kimpoilla helposti mukaan

Suomenhevoset on Päiville harrastus, joka on antanut paljon mutta vaatinut paljon taloudellisestikin.

”Eikös sitä sanota, että parhaat harrastukset vievät kaiken ajan ja rahat”, hän naurahtaa.

Jotta myös muut kiinnostuneet saisivat nauttia samasta harrastuksesta menettämättä kaikkia säästöjään, Päivi on perustanut hevoskimppoja.

”Se on helppo tapa tulla lajiin mukaan ja jakaa kustannuksia.”

Tamma Kopran Karaatin (s. 2018; e. Boletti, ei. Cameron) ympärille hän rakensi Karaatti-tallin, jossa valtaosa osakkaista on aloittelevia hevosenomistajia. Yhteistä osakkaille on, että he olivat käyneet seuraamassa isäori Kartierin juoksuja Vermossa. Toinen kimppa, Viiden Tähden Talli, seuraa Päivin kasvatin Kohinoor-tamman (s. 2020; e. Sentähen, ei. Ture) kehitystä viiden kokeneen hevosenomistajan voimin.

Juankoskelainen Heikki Mikkonen ohjasti Xsaran voittoon. Isäori Kartierin valmennuksesta vastaava Mikkonen aloitti myös tamman valmennuksen, kun se siirtyi toukokuussa Ypäjältä Esa Heikkisen valmennuksesta. Kuva: Jukka Timonen

Aloituskynnys matalammaksi

Xsaran voittama lähtö oli Suomenhevosliiton tarjoama kannustuslähtö. Kannustuslähdöissä sarjamääritys on mahdollisimman matala, sillä tavoitteena on kannustaa ja rohkaista aloittelevia ja kokemattomia valjakoita lähtöviivalle.

Päivi kannattaa ”ehdottomasti” kannustuslähtöjen tarjoamista ja aloittamiskynnyksen alentamista.

”Jotta hevosen pää säilyisi, ettei heti ajettaisi hapoille”, Päivi sanoo ja antaa rivien välissä ohjastusohjeen nuorille hevosille.

Jukka Timonen

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s