Match show’ssa tasainen hevoslaatu

Ilolan Elina, 2-vuotias tammavarsa, sai positiivista palautetta ensimmäistä kertaa järjestetyssä Kuninkaallisessa match show’ssa Ypäjällä.

Varsan toinen omistaja Erja Virta Vaskiosta pitää tapahtuman merkitystä ”ihanana”.

”Saa tuoda nuoren hevosen ammattilaisten arvostelemaksi. Omasta mielestä hevonen on aina hieno, mutta onko tuomarien”, Erja pohtii palautteen tärkeyttä.

Hän iloitsi Elinan hyvästä käytöksestä ja että hevonen sai näyttelykokemusta. Ilonan Elinan (emä Ilolan Martta, isä Kuningas Ässä) kasvattaja on Kirsi Suhonen Paimiosta ja toinen omistaja on Jonna Lehtinen.

elina

Ilolan Elinan esitteli Anna Petäjä, hevosen arvostelivat Päivi Laine ja Terttu Peltonen.

Poikkeamia vähän

Match show on epävirallinen näyttelynomainen kilpailu, jossa tuomarit kiinnittävät huomiota hevosen näyttävyyteen ja liikkeisiin.

Toisena tuomarina toiminut Päivi Laine kiitteli hevosten tasalaatuisuutta, vaikka joukossa oli parikuinen maitovarsa ja 27-vuotias tamma.

”Näyttelyyn osallistumista oli mietitty, sillä mukaan oli valikoitunut hyviä hevosia.”

Eläköitynyt jalostusjohtaja Terttu Peltonen arvosteli toisena tuomarina.

”Rakenteellisesti oli hirmuisen vähän poikkeamia eli rakennevirheitä”, hän iloitsi.

Innostusta positiivisuudella

Hevosten omistajat ilmaisivat jo etukäteen, että he haluavat näyttelystä kirjallisen arvostelun. Siispä tuomarit kirjasivat ylös faktat hevosesta, minkälainen se on tyypiltään, rungoltaan, jaloiltaan, käynniltään ja raviltaan.

”Skaala oli lähempänä 8 ympärillä kuin 7”, Terttu muistutti.

Match show’n tapaisessa näyttelyssä painotetaan positiivisia ominaisuuksia, jotta se innostaisi hevosen omistajia osallistumaan näyttelyihin.

”Jokin realismi säilytetään, ettei liian hyvä arvostelu johda harhaan”, Päivi Laine painottaa.

Kömin Virkku voittajaksi

Näyttelyluokkia oli kolme: varsat 0–2 vuotta, ruunat ja tammat. Oreille on Suomenratsujen Kuninkaallisissa oma orikavalkadi lauantaina.

Match show’ssa hevoset esiteltiin pareittain ja parempi meni jatkoon.

Voittajaksi valikoitui tuomarien silmissä Kömin Virkku (emä Visu-Test, isä Patrikin Muisto). 2-vuotiaan tamman omistaa Mia Willing ja kasvattaja on Jorma Vähäkomi.

Näyttelyssä palkittiin lisäksi Tarja ja Tina Anderssonin kasvattama keväinen maitovarsa Viljon Hurmuri (emä Vienette, isä Lavilan Viljo) ja Raija Tyynin kasvattama ja Liisa Salmisen omistama Tuhkimon Regina (emä Tuhkimon Tilta, isä A.T. Ukko-Myrsky) Best in Show -kehässä.

Jukka Timonen

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s