
Suomenratsujen Kuninkaalliset on koonnut syksyn huipputapahtumaan yli 500 suomenhevosta ja tuhansia rodun ystäviä. (Kuva: Jukka Timonen)
Ypäjän hevosopisto aikoo vähentää suomenhevostensa määrää. ”Määrä on liian suuri suhteessa opetuksen tarpeisiin ja kustannusrakenteeseen”, perustelee opiston toimitusjohtaja-rehtori Pauliina Mansikkamäki.
Hevosurheilu-lehti uutisoi suomenhevosten kohtalosta tänään. Hevosopiston hallituksen puheenjohtaja Tomas Stenius katsoo, ettei suomenhevonen sovi urheilijoiden koulutukseen.
”Hevosopiston opetustoimi on ollut perinteisesti hyvin voimakkaasti suomenhevosiin pohjautuva, mutta nyt Valmennuskeskuksen aikaan suomenhevonen ei sovi mukaan. Opetukseen tarvitaan urheiluhevosia, puoliverisiä. Suomenhevosia myydään pois, ja ensi vuonna aletaan hankkia uusia, valmennuskeskukselle sopivia hevosia”, Stenius perustelee Hevosurheilun toimittajan Mia Lahtisen kirjoittamassa artikkelissa.
Tomas Stenius on myös Suomen Ratsastajainliiton hallituksen jäsen.
Hippos vaatii jatkokäsittelyä
Kaikki eivät pureksimatta niele suomenhevosen aseman heikennystä Hevosopiston ratsuina.
”Suomenhevosten ja suomenhevoskasvatuksen poistaminen Hevosopistolta ei ole Suomen Hippoksen linjausten mukainen”, sanoo Hippoksen toimitusjohtaja Vesa Mäkinen.
Suomen Hippos, joka on yksi Hevosopiston omistajista, edellyttää asian jatkokäsittelyä Hevosopiston hallituksessa.
Menestyviä suomenhevosratsuja
Mäkinen muistuttaa, että Hevosopistolla on pitkä historia suomenhevoskasvatuksen toimijana.
”Määrätietoinen kasvatustoiminta on tuottanut menestyviä suomenhevosia sekä ravi- että ratsastuspuolelle.”
Hevosopisto on ollut myös tapahtumien järjestäjä.
”Pitkäjänteisen työn tuloksena on esimerkkinä kansallisella tasolla suosituin ratsastusurheilun tapahtuma Suomenratsujen Kuninkaalliset”, Mäkinen huomauttaa syksyn tapahtumasta, joka keräsi syyskuussa yli 500 suomenhevosta Ypäjälle.
Tärkeä hevosrotu Hippokselle
Kuluvan vuoden aikana Suomen Hippos on rakentanut yhteistyötä suomenhevosyhdistysten kanssa. Tavoitteena on suomenhevosen kiinnostavuuden lisääminen ja brändin kirkastaminen.
”Tätä työtä tullaan myös jatkamaan”, Mäkinen vakuuttaa.
”Suomen Hippoksen näkökulmasta suomenhevonen on ja tulee olemaan merkittävä osa suomalaista hevostaloutta ja sen tulevaisuuden näkymät ovat hyvät. Suomenhevosen säilyminen sekä urheilu- että harrastustoiminnassa, kuten myös populaation elinvoimaisuuden varmistaminen, ovat tärkeitä asioita Suomen Hippoksen toiminnassa”, Vesa Mäkinen painottaa.
Suomenhevonen on iso bisnes
Hevosopiston opettaja ja tapahtumajohtaja Päivi Laine toivoo Hevosurheilun haastattelussa, ettei muutosta tehtäisi ilman kansalaiskeskustelua.
”Tämä mäki on kuitenkin rakennettu pääosin valtion budjettirahoilla ja köyhän kansan toto-varoilla. On syytä kysyä, ketä se palvelee, jos Ypäjälle puuhataan pelkkää huippu-urheilua. Tänne mahtuvat sekä kilpaurheilu että suomenhevonen, jonka kiinnostavuudesta kertoo Suomenratsujen Kuninkaalliset -instituutio”, Laine muistuttaa Hevosurheilun artikkelissa.
Hän huomauttaa, että kyse ei ole harrastelusta, vaan että suomenhevosen ympärillä pyörii iso bisnes.
”Hyvä tässä on se, että sen työn ansiosta, mitä me Ypäjällä olemme vuosikymmenet tehneet, suomenratsu pärjää jo ilman Ypäjää”, Päivi Laine sanoo lehden haastattelussa.
Laine muistuttaa siitä, että SRL:n kanssa yhdessä on rakennettu suomalainen ratsastuskouluverkosto, joka on koulutuksen menestystarinoita ja lajin vahva pohja.
Jukka Timonen