Ypäjällä suomenratsujen huipennus

Ypäjä

Perttu Pasuri ja Hevosopiston 9-vuotias ruuna Ypäjä Artsi johdattelivat ratsujoukon Vermon Kuninkuusravien suomenhevosen tarinan esittelyyn. Kuva: Jukka Timonen

Orikatselmus, laatuarvosteluja, este- ja kouluratsastuksen mestareita. Ypäjän Hevosopisto järjestää yhdeksi vuoden tärkeimmäksi suomenhevosten suurtapahtumaksi kohonneen Suomenratsujen Kuninkaalliset tänä viikonloppuna.

Ypäjälle odotetaan tuhansia vierailijoita ja 600 hevosta suomenratsujen vuoden päätapahtumaan. Se tarjoaa ajanvietettä kaikille ratsuista kiinnostuneille, mutta se on myös alan ammattilaisten etsikkoaikaa. Esimerkiksi orikavalkadissa kasvattajat markkinoivat oriitaan tammojen omistajille ensi kevääksi.

Hevosoppia livenä

Kavalkadi onkin kohonnut kuninkaallistapahtuman yhdeksi seuratuimmaksi hetkeksi. Katselmus järjestetään jälkeläisryhmänäyttelynä lauantaina, jolloin emien mukana voi seurata sydämet sulattavia maitovarsojakin. Kavalkadiin on kutsuttu kaikki kantakirjatut pienhevos- ja ratsuhevossuunnan suomenhevosoriit, joilla on vähintään kymmenen jälkeläistä.

Näillä näkymin katselmukseen osallistuu 11 oria, muun muassa Corleone, jonka Suomenhevosliitto palkitsi keväällä vuoden 2016 parhaana kouluhevosena.

Torstaista sunnuntaihin kestävä Suomenratsujen Kuninkaalliset on myös visuaalinen oppimistilaisuus.

”On arvokasta nähdä hevosia livenä omin silmin kuin pelkästään valokuvissa. Se kerryttää lisätietoa takaraivoon, jolloin pystyt itse päättelemään hevosten ominaisuuksista”, Hevosopiston kehittämispäällikkö Päivi Laine muistuttaa.

Kasvatuksen edistäminen

Viikonloppuna ratkotaan suomenhevosten mestaruudet niin este- kuin kouluratsastuksessakin.

Laatuarvostelun finaali 3–5-vuotiaille suomenhevosratsuille on arvostelutapahtuma, jonka tarkoituksena on antaa viitteitä hevosyksilöiden kyvyistä. Se antaa myös mahdollisuuden vuosittain arvioida valtakunnallisesti ratsukasvatuksen kehitystä.

Laatuarvostelun jatkoksi Hevosopisto on luonut kasvattajakilpailun kuusivuotiaille. Vuodesta 2003 alkaen kilpailu on järjestetty sekä este- että kouluratsastuksessa.

”Koko tapahtuman idea ja tärkein tavoite on suomenhevosratsujen kasvatuksen edistäminen”, Päivi Laine painottaa.

Historia velvoittaa

Päivi Laine haluaa myöntää ääneen, että Ypäjän Hevosopistolla, entisellä Valtion hevossiittolalla, on kasvatuksen edistämiseen myös historiallinen velvollisuus. Vuodesta 1937 lähtien opistolle on kertynyt valtava tiedollinen ja taidollinen, ainutlaatuinen pääoma ja sitä on käytetty ansiokkaasti hyväksi.

”Pitkän linjan osaaminen on pystytty siirtämään oppilaille”, Päivi vakuuttaa.

Väitteensä todisteeksi hän kertoo, että Suomenratsujen Kuninkaallisiin osallistuvista kasvattajista ja ratsastajista yli puolet on ammatillisen ratsastustutkinnon suorittaneita. Ratsastustoiminta suomenhevosilla on lisääntynyt, ja osa positiivisesta kehityksestä kuuluu ammatilliselle opetukselle.

Huippuosaajat luennoivat

Ypäjällä uppoudutaan suomenratsujen vuosisatoihin kuvin ja kertomuksia Suomenhevonen 110 vuotta -seminaarissa perjantai-iltana.

Suomen Hippoksen eläköitynyt jalostusjohtaja Terttu Peltonen luennoi aiheesta ”Kuninkaan ratsuväestä Suomenratsujen Kuninkaallisiin”. Museomestari Juha Erola kertoo maanpuolustuksesta ja urheilusta armeijassa. Ratsastuksen opettaja Kari Haimi valottaa ratsukoulutuksesta armeijassa ja ammatillisessa opetuksessa. Kenttäratsastuksen kansainvälinen tuomari Seppo Laine kertoo tarinansa ”Kelmin emästä Nysteriin – ratsastajapojan tie Ypäjältä maailmalle”.

Kuninkaallista ohjelmaa

Suomenratsujen Kuninkaallisissa kilpaillaan este- ja kouluratsastuksessa, ja luokat ovat avoimia vain suomenhevosille.

Estemestaruuskilpailussa ratsastetaan kaksi osakilpailua ja yhteen laskettu tulos ratkaisee voittajan. Ensimmäisessä osakilpailussa hypätään 110 senttimetrin rata ja toisessa osakilpailussa radassa on kaksi kierrosta, joista ensimmäinen on 110 cm:n ja toinen 120 cm:n tasolla.

Samansukuisten suomenhevosten joukkuekilpailu käydään 80 cm:n tasolla. Joukkuekilpailuun voivat ilmoittautua kahden ratsukon joukkueet, joissa hevoset ovat sukua keskenään, esimerkiksi hevosilla on sama isä tai emä tai jälkeläinen kisaa emänsä tai isänsä kanssa.

Kouluratsastustapahtuma huipentuu sunnuntaina Kelmi Kur -kilpailuun.

Laatuarvostelu 3–5-vuotiaille

Suomenhevosten laatuarvostelu on järjestetty kuninkaallisten yhteydessä vuodesta 2003. Finaaliin pääsevät karsintojen kautta parhaat 3- ja 4-vuotiaat suomenhevoset ja 5-vuotiaat kilpailusuoritusten perusteella.

Kolmivuotiaiden arvostelukohteina ovat rakenne, irtohypyt ja askellajit. Nelivuotiaat suorittavat yhdistetyn rakenne- ja askellajikokeen ja estekokeen. Viisivuotiaat suorittavat laatuarvosteluohjelman askellajikokeena ja estekokeen ratsastajan kanssa.

Tuomarit kiinnittävät arvostelussa huomiota muun muassa hevosen tasapainoon, yhteistyöhalukkuuteen ja ratsastettavuuteen.

Kasvattajakisa 6-vuotiaille

Laatuarvostelun jatkoksi on luotu suomenratsujen kasvattajakilpailu kuusivuotiaille. Vuodesta 2002 kilpailu on järjestetty sekä este- että kouluratsastuksessa. Esteratsastuksessa kilpailu on kaksipäiväinen. Ensimmäisessä osakilpailussa estekorkeus on 90 senttimetriä ja toisessa 95 senttimetriä. Kouluratsastuksessa kasvattajakilpailu ratkaistaan kahdessa helppo A -tasoisessa osakilpailussa.

Teksti ja kuva: Jukka Timonen

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s