Historian elävöittämisretkiä suomenhevosilla

Pikkusuokin Talli aloittaa ensi kesänä aivan uudella vaelluskonseptilla perinneretket suomenhevosilla.

Pikkusuokin Tallin tiimikuva Harjun Kiessi-museon päädystä.

”Muutimme viime kesänä Harjuun ja toimintaamme on muokattu uuteen ympäristöön sopivaksi. Teemme täältä Harjusta noin viiden tunnin pituisia retkiä ratsain ja kärreillä Virolahden Bunkkerimuseolle 1940-luvun hengessä. Pakkaamme eväät pärekoriin, hevosten juomavedet tonkkiin, heinät taukoa varten kyytiin ja ne kuljetetaan mukana 80 vuotta vanhoissa työhevosen vetämissä lavakärreissä. Henkilökunta on pukeutunut teeman mukaan, osalle hevosista on vanhat armeijan satulat ja asiakkaillekin on tarjolla ajan henkeen istuvia vaatteita”, kertoo ratsutallin omistaja Anne Ebdy.

Reitti kulkee pikkuteitä Virolahden maalaismaisemissa ja metsissä. Perillä Bunkkerimuseolla on lounas ja mahdollisuus tutustua Salpalinjan bunkkereihin ja rakentamiseen.

Armeijan satuloilla

Sofia Edby ja Näpsähdys, Kristian Värri ja Maisa, Anniina Takanen ja Tähtisen Lahja lähdössä maastoon Harjun kartanon eli päärakennuksen edestä.

Idea historiallisista retkistä syntyi koronatilanteen myötä. Aikaisempina vuosina tallilla kävi runsaasti ulkomaisia ratsastajia, mutta koronan myötä he eivät enää tule Suomeen.

”Piti miettiä kotimaan asiakkaita kiinnostava tuote. Ajattelin jotakin meidän miljööseen liittyvää ja hyödyntää sitä mitä meillä on. Idea retkistä keksittiin miesystäväni Kristian Värrin kanssa. Hän on perinneratsastaja eli rakuuna ja erittäin kiinnostunut historiasta. Häneltä löytyi valmiiksi myös tarvittavaa rekvisiittaa”, Anne Ebdy kertoo.

Vanhoja 1940-luvulta peräisin olevia armeijan satuloita Anne on löytänyt tuurilla netin kautta.

”Armeijan satulat on tarkoitettu pitkäaikaiseen ratsastukseen, että satulassa jaksaa istua tuntitolkulla. Ne ovat tarkoitettu kokonaan erilaiseen käyttöön kuin esimerkiksi nykyaikaiset englantilaiset satulat. Armeijan satuloita hankimme lisääkin, jos niitä löytyy”, hän kertoo.

Aikahyppy menneeseen

Annen ratsutalli toimii vuokratiloissa Harjun maatalousoppilaitoksen talleilla. Annen tallilla on 11 hevosta, joista 8 on suomenhevosia.

Harjussa on hienot puitteet ratsastusleirien ja vaellusten järjestämiseen. Harju on historiallinen miljöö, jonka läpi kulkee talvisodan jälkeen rakennettu puolustuslinja Salpalinja.

Sofia Ebdy ja Näpsähdys (i. Utun Voku, e. Näpsyli, ei. Heluri) lähdössä hankilaukoille.

”Täällä voi tehdä aikahypyn menneeseen. Ratsastusretkellä voi nähdä esimerkiksi bunkkereita, joita voi pysähtyä katsomaan matkalla. Bunkkerit ovat jänniä maanalaisia luolia, joissa on pilkkopimeää sisällä.”

Ratsastusretkelle voi periaatteessa tulla kuka vaan. Tallilla on käynyt asiakkaita, joilla ei ole ollut lainkaan aiempaa ratsastuskokemusta. Annen hevoset ovat kokeneita ja luottavia ratsuja, joiden päätyönä on vaellukset.

”Mutta satulassa vietetään ainakin 3–4 tuntia, mikä voi olla kokemattomalle ratsastajalle hieman liikaa. Jos ei halua ratsastaa tai on esimerkiksi liikuntarajoitteinen, voi hyvin tulla mukaan kärrien kyydissä. Eikä ole pakko laukata, jos ei halua. Menemme tasaista kyytiä, ei ole kiire minnekään”, Anne Ebdy sanoo.

Vaelluksella kuljetaan pitkin metsiä ja kyläteitä.

”Reitillä ei ole asfalttiteitä, vaan saa nauttia maalaismaisemasta. Asiakkaamme arvostavat nimenomaan luonnon rauhaa ja hiljaisuutta.”

Suomalaiseen maalaismaisemaan

Anne Ebdy ja tamma Heissanin Helmi (i. Lentopaavi, e. Heissan, ei. Vinkaus).

Annen lähes kaikki suomenhevoset ovat ravisukuisia, mutta ne on alusta alkaen koulutettu ratsuiksi. Annella on oma suomenpienhevosori Keskiyön Kide, jota käytetään jalostukseen. Anne kasvattaa vuosittain yhden tai kaksi omaa suomenhevosvarsaa.

Anne toivoisi enemmänkin suomenhevosia Suomen ratsastuskouluihin. ”Mutta kysyntä on suurta ja moni myyjä ei halua myydä hevostaan ratsastuskouluun”, Anne Ebdy toteaa.

Annen mielestä suomenhevonen kuuluu suomalaiseen maalaismaisemaan.

”Aiemmin ratsastin paljon puoliverisillä hevosilla, ja en osannut arvostaa suomenhevosia. Asuin Englannissa noin kahdeksan vuotta, ja huomasin siellä, kuinka paljon englantilaiset arvostivat omia alkuperäisrotujaan aivan eri tavalla. Englannissa minulle tuli ajatus, että jos joskus vielä palaan Suomeen, haluan ehdottomasti suokkeja! Suomenhevosilla voi tehdä kaikkea. Ne ovat varmajalkaisia eivätkä niin reaktiivisia, paljon turvallisempia ratsuja kuin puoliveriset.”

Pikkusuokin talli tarjoaa ratsastusvaelluksia ympäri vuoden. Ratsastustunteja myös järjestetään kaikkina vuodenaikoina, paitsi ei kesäisin. Historiallisia retkiä Harjun maisemissa on tarkoitus tehdä kesäaikaan toukokuusta lähtien.

Tuuli Turtola

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s