Suomenhevosliitolla energinen vuosi takana

Suomenhevosliitto ry on erittäin aktiivinen, lähes 2 000 jäsenen yhdistys. Kuluneen vuoden aikana liitto on tukenut suomenhevosta ja sen käyttöä monin tavoin.

Mika Karttunen ja Piknen Lyyli saivat Suomenhevosliiton loimen sponsoroinnin merkiksi työmestaruuksissa Kokemäellä.

Liiton jäsenmäärä on kääntynyt voimakkaaseen nousuun.

”Jäsenmäärän kasvu on hieno asia, sillä jäsenet mahdollistavat toimintamme”, puheenjohtaja Timo Ryynänen iloitsee.

Jäsenmaksutulot luovat yhdistyksen vapaaehtoistoiminnan taloudellisen pohjan. Liitto on pystynyt hankkimaan myös merkittäviä sponsorituloja kansallisrotumme hyväksi tekemänsä työn rahoittamiseksi.

Brändi-ilmeellä tunnetuksi

Liiton yksi tavoite on lisätä suomenhevosen arvostusta ja käyttömuotoja. Arvostuksen lisäämiseksi viimeisin voimainponnistus on ollut brändi-ilmeen rakentaminen kansallisrodullemme. Liitto on tehnyt tätä työtä yhdessä Suomenratsujen, Suomenpienhevosyhdistyksen, Suomen työhevosseuran ja Suomen Hippoksen kanssa. Hippos on strategiansa mukaisesti nyt myös merkittävä taloudellinen tukija suomenhevosen markkinoinnissa.

Uudella brändi-ilmeellä yhdistykset haluavat lisätä suomenhevosen tunnettuutta ja kysyntää.

”On pidettävä huoli, että ainoa alkuperäinen suomalainen hevosrotu tunnetaan mahdollisimman laajalti, jotta sitä kohtaan on riittävästi kysyntää”, Suomenhevosliiton varapuheenjohtaja Tuula Pihkala perustelee.

Konkreettisia toimia ovat olleet brändi-ilmeen visuaalinen rakentaminen, suomenhevonen.fi-verkkotunnuksen ostaminen ja kotisivun teko. Sekä brändi-ilme että sen mukaisesti koottu asiapohjainen kotisivu julkistettiin suomenhevosen päivänä 6. syyskuuta.

Työkaveriksi suomenhevonen -koulutushanke on ollut menestys. Kuva avauspäivästä Jyväskylän Killeriltä.

Runsaat sata henkeä koulutuksessa

Liiton tavoitteena on lisätä kansallisrotumme käyttöä. Tavoitteen toteuttamiseksi liitto järjestää koulutuksia.  

Kesän kynnyksellä alkoi Työkaveriksi suomenhevonen -koulutushanke. Se sisältää 22 koulutustapahtumaa vuoden 2022 loppuun mennessä. Hankkeen tavoitteena on lisätä hevosen hyvinvointia ja parantaa yrittäjien, yrittäjiksi aikovien ja heidän yhteistyökumppaneiden suomenhevosta koskevaa erikoisosaamista.

Hankkeen projektikoordinaattorina toimii Suomenhevosliiton hallituksen jäsen Janne Jääskeläinen.

Toukokuun avauskoulutuksessa Ritva Lampinen opasti retkeilemään suomenhevosella. Hän itse ratsasti Hangosta Nuorgamiin kahdessa kuukaudessa vuonna 2020.

”Tänä vuonna neljään koulutuspäivään on osallistunut noin 120 henkeä”, toinen hankevetäjä Jaana Strömberg kertoo.

Strömbergin aikanaan ideoima maastotaitokilpailu keräsi kesän aikana lukuisia osanottajia ympäri Suomea järjestetyissä tapahtumissa. Harjoituskilpailut tukevat hevosen monipuolista käyttöä ja hevosmiestaitojen kehittämistä.

Pirtintien Ebba palkittiin 4-vuotiaiden laatuarvostelun parhaana tammana. Esittelijänä kasvattaja-omistaja Marika Mäkelä.

Kannustuslähtöjä alkajille

Suomenhevosliitto haluaa, että mahdollisimman moni suomenhevosravurin omistaja toisi hevosensa kilpauralle. Niinpä liitto on rohkaissut uraansa aloittelevia valjakoita lähtöviivalle kannustuslähdöillä.

Liitto on pyytänyt raviratoja laatimaan mahdollisimman matalan kynnyksen lähtöjä eli lähinnä niin sanottuja nollasarjoja. Liitto on tarjonnut voittajahevoselle loimen ja jokaiselle lähtöön osallistuneen hevosen taustajoukoille pullakahvit. Ravirata on maksanut rahapalkinnot.

Viime maaliskuussa alkaneet kannustuslähdöt keräsivät jo kahdessa kuukaudessa yli 80 eri hevosta 11 kannustuslähdössä. Arvio on, että kannustuslähdöt ovat houkutelleet tänä vuonna starttiviivalle yli 100 ensikertalaista.

”Hevosia on ollut kannustuslähdöissä 5–15 hevosta”, lähtöjä koordinoiva Janne Jääskeläinen paljastaa.

Tiedotuksellakin on suuri merkitys. Vermossa oli tarjolla elokuun alussa kannustuslähtö suomenhevosille, mutta ilmoittautuneita ei ollut juurikaan. Vetoomus Suomenhevosliiton Facebook-sivuilla sai hevosten omistajat ja valmentajat liikkeelle, ja lähtöön ilmoittautui kahdeksan hevosta.

Vermon kilpailupäällikkö Miika Lähdeniemi kiitteli liittoa sivustatuesta, jotta lähtö onnistuttiin ajamaan.

Olli Sippola palkittiin Kuninkuusravien avajaispäivänä vuoden 2021 suomenhevoskasvattajana. Taustalla Tuula Pihkala ja Timo Ryynänen.

Palkitsemisia ja tukena

Yksi näkyvimmistä suomenhevostapahtumista on Kuninkuusravit. Suomenhevosliitto on ollut perinteisesti palkitsemassa pääosanesittäjiä.

Tärkeä palkitsemistilaisuus on liiton valitseman vuoden suomenhevoskasvattajan julkistaminen. Vuoden 2021 kasvattajana palkittiin Olli Sippola Kuortaneelta, jolle liiton puheenjohtaja Timo Ryynänen ja Tuula Pihkala ojensivat kunniakirjan ja pokaalin Seinäjoen Kuninkuusraveissa.

Liitto oli mukana järjestelyissä mukana, kun Kuninkuusravien yhteydessä järjestettiin kunnianosoitustilaisuus kuvanveistäjä Herman Joutsenen veistämän Suomenhevonen – sotahevonen -patsaalla. Kutsutilaisuudessa puheen piti liiton entinen puheenjohtaja Reino Haanpää.

Lisäksi liitto on tukenut suomenhevosen omistajia Suomenratsujen Kuninkaallisissa ja yksittäisissä ratsastuskilpailuissa. Suomenhevosten laatuarvosteluissa Ypäjällä Suomenhevosliitto palkitsi parhaita tammoja.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton heppakaveritoiminnassa liitto on tehnyt yhteistyötä MLL:n kanssa.

Teksti ja kuvat: Jukka Timonen

Advertisement

Yksi kommentti artikkeliin ”Suomenhevosliitolla energinen vuosi takana

  1. Hyvä valinta Vuoden kasvattajaksi Olli Sippola. Sippola on tehnyt pitkän päivätyön Suomenhevosen puolesta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s