Vuoden 2019 parhaat

Landen_Paukku

Landen Paukun tilastosarake on uskomaton: 12 starttia, 12 voittoa. Rattailla omistaja, kasvattaja ja valmentaja Jani Suonperä. Kuva: Jukka Timonen

Vuoden 2019 parhaita suomenhevosia ja suomenhevosen hyväksi työskennelleitä tahoja oli tarkoitus palkita Suomenhevosliiton vuosikokouksessa maaliskuussa 2020 Seinäjoella. Suomessa puhjenneen koronavirusepidemian vuoksi vuosikokous ja palkitsemistilaisuus jouduttiin perumaan, ja tilaisuuden järjestäminen siirtyy aikaan, jolloin on taas turvallista kokoontua yhteen.

Vanhemmat tammat

Vieskerin Virva (s. 2010, Viesker – Virvan Piirto)
Omistaja Talli Vanhahonko, Honkajoki
Kasvattaja Jukka Vanhahonko, Honkajoki
Valmentaja Sanna Päivike

Ravikuningatar Vieskerin Virva otti ensikertalaisena ensimmäisen tittelinsä Jokimaalla Lahdessa kokonaisajalla 9.42,4. Kuningatarkilpailun voitto ratkesi 3100 metrin päätösmatkalla, jolla tamma osoitti kestävyytensä, nousi kärkeen loppukaarteessa ja jyräsi voittoon 0,7 sekunnin erolla. Ennen päätösmatkaa Vieskerin Virva oli kokonaiskilpailussa yhdeksännellä sijalla 3,2 sekuntia kärjestä. Kauden saavutuksia oli myös Helätin-ajon voitto kesäkuussa Ylivieskassa. Koko vuoden starttimäärä oli 16, sijoitukset 2-0-2 ja voittosumma 67 000 euroa. Ennätyksiksi kirjattiin 23,8aly ja 24,9ke. Tamman startit ohjasti Mika Forss.

Vanhemmat oriit ja ruunat

Tähen Toivomus (s. 2011, Tuisku-Topi – Siiman Tähti)
Omistaja Raivio Pauli & Teri-Talli Oy, Hankasalmi
Kasvattaja Taisto Rautiainen, Rääkkylä
Valmentaja Pauli Raivio

Ravikuningas Tähen Toivomus ylitti kaudella 2019 omistajiensa ja valmentajansa kaikki toiveet.
”Opiskelumatkalle” kuninkuuskilpailuun lähtenyt ori voitti avaus- ja päätösmatkan ja oli maililla kolmas. 3100 metrin päätösmatkalle Tähen Toivomus lähti kokonaiskilpailun toiselta sijalta, vain 0,3 sekuntia kärkeä perässä. Maalissa eroa seuraavaan oli 0,8 sekuntia hankasalmelaisoriin hyväksi, ja kuninkuuskilvan voitto heltisi kokonaisajalla 9.32,6. Reilu kuukausi myöhemmin ori juoksi myös Pohjoismaiden mestariksi Turussa halliten juoksua lähdöstä maaliin. Lisäksi ori oli Kirppu-ajossa toinen ja kylmäveristen Suur-Hollolassa kolmas. Kaikkiaan 17 starttia tuottivat statistiikan 7-2-4 ja voittosumman 166 800 euroa. Ennätykset olivat 21,0aly ja 22,4ke. Hoviohjastajana toimi Henri Bollström.

5-vuotiaat tammat

Lumi-Oosa (s. 2014, Liising – Helmin Roosa)
Omistaja ja kasvattaja Markku Lumiaho, Raahe
Valmentaja Harri Kotilainen

Lumi-Oosa juoksi 12 starttia vuonna 2019 statistiikalla 9-1-1. Voittosummaa tamma keräsi 60 425 euroa ollen ikäluokkansa ansioitunein tamma, ja se saavutti ennätykset 25,8ake ja 27,9ke. Lumi-Oosa voitti Killerin Tammaderbyn varmaan tyyliin. Tamma vei nimiinsä myös Villinmiehen Tammakilvan voiton, kuten aikoinaan emänsä Helmin Roosa, Markku Lumiahon oma kasvatti sekin. Tammaa ohjasti kaikissa kauden starteissa valmentaja Harri Kotilainen. Isä Liisingillä, aikansa ikäluokkatähdellä ja kuninkuuskilpailun kolmosella, on 936 jälkeläistä. Emä Helmin Roosalla on kuusi jälkeläistä, joista Lumi-Oosa on vanhin.

5-vuotiaat oriit ja ruunat

Landen Paukku (s. 2014, Jänkä-Jussi – Paukka)
Omistaja, kasvattaja ja valmentaja Jani Suonperä, Kaustinen.

Ori Landen Paukku jatkoi voittokulkuaan viisivuotiskaudella. Ori kilpaili vuonna 2019 kaikkiaan neljä kertaa ja voitti kaikki kilpailunsa, kuten nelivuotiaanakin. Voittosumma kipusi 62 100 euroon, ja ennätyksiksi merkittiin 24,1ake ja 29,7ke. Derbyn ja Pikkukunkun voitot nostivat oriin vuoden parhaaksi. Landen Paukkua valmentaa ja ohjastaa omistaja-kasvattaja Jani Suonperä. Isä Jänkä-Jussi oli Pikkukunkku vuonna 2004 ja Derby-kakkonen samana vuonna.

4-vuotiaat tammat

Suven Sametti (s. 2015, Sipori – Suvin Säväys)
Omistaja Perttuset & Nea ja Pekka
Kasvattaja Team 4 Tenoria
Valmentaja Tapio Perttunen

Tamma Suven Sametti kilpaili nelivuotiskaudellaan 11 kertaa, tuloksena kaksi voittoa, viisi kakkossijaa ja kaksi kolmossijaa. Voittosummallaan 39 700 euroa tamma nousi ikäluokkansa tammojen rahatilaston kärkeen. Suven Sametti saavutti ennätykset 28,3ake ja 27,2ke. Tamma voitti SHKL:n Pikkusuurmestaruuden ja suomenhevosten Missikisan ja oli toinen sekä Pikkuprinssissä että Oulu Expressissä. Suven Samettia ohjasti valmentaja Tapio Perttunen, yhtä starttia lukuun ottamatta. Isä Sipori osallistui neljästi kuninkuuskilpailuun ja kuuluu 2000-luvun periyttäjäparhaimmistoon, jälkeläisiä sillä on 518.

 

Parvelan_Retu

Voittamaton viime vuoden 12 kilpailussaan. Parvelan Retun kaunista ravia, ohjastaja Hannu Torvinen rattailla. Kuva: Jukka Timonen

4-vuotiaat oriit ja ruunat

Parvelan Retu (s. 2015, Liising – Maiskaus)
Omistaja Lakos Team Ay
Kasvattaja Marjo Vanninen
Valmentaja Petri Laine

Ori Parvelan Retu hallitsi nelivuotiaiden ikäluokkaa ylivoimaisesti: ori voitti muun muassa Pikkupelimanni-ajon, Pikkuprinssin, Oulu Expressin, Suomenhevosten Kriteriumin ja Satakunta-ajon. Parvelan Retu voitti kaikki 12 starttiaan, ja ennätykset olivat 25,9ake ja 26,4ke. Voittosummaksi kertyi 149 700 euroa. Oriin kaikki startit ohjasti Hannu Torvinen. Isä Liising voitti urallaan mm. Kriteriumin ja Derbyn ja jätti 936 jälkeläistä, joista parhaiten on menestynyt ravikuningas Köppinen. Emä Maiskaus, kuningatarkilpailun osallistuja vuodelta 2011, on tähän mennessä jättänyt kuusi jälkeläistä.

3-vuotiaat tammat

Margarida (s. 2016, Viesker – Marinelli)
Omistaja Antti Kinnunen
Kasvattaja Kinnunen Heikki & Helli & Venla, Varkaus
Valmentaja Antti Kinnunen

Tamma Margarida kilpaili 3-vuotiskaudellaan kolme kertaa tienaten 700 euroa. Ennätyksiksi merkittiin 35,7ake ja 36,5ke. Ikäluokan parhaiden keskinäisessä kohtaamisessa Margarida vei pidemmän korren. Tammaa ohjasti omistaja-valmentaja Antti Kinnunen. Isä Viesker on legendaarinen superjuoksija, viisinkertainen ravikuningas. Emä Marinelli on jättänyt neljä jälkeläistä, joista menestynein on Marmardu.

3-vuotiaat oriit ja ruunat

Kinderi (s. 2016, Tuisku-Topi – Kide)
Omistaja Hakala Alpo & Mika & Tuomo
Kasvattaja Agrohelp Oy
Valmentaja Aimo Vuorisalo

Ori Kinderi oli kolmevuotiaiden ikäluokassa täysin ylivoimainen. Muun muassa Varsakunkun ja Junnustartin finaalien voitot nostivat oriin ikäluokan rahatilaston kärkeen voittosummalla 19 500 euroa. Ori voitti kaikki viisi starttiaan ja saavutti ennätykset 32,4ake ja 33,3ke. Ohjissa nähtiin Hannu Torvinen, yhtä starttia lukuun ottamatta. Isä Tuisku-Topilla on 180 jälkeläistä, menestyneimpiä niistä ravikuningas Tähen Toivomus, Välkyn Tuisku ja Tähen Topelius. Emä Kide on jättänyt tähän mennessä viisi jälkeläistä.

Montéhevonen

ato

Ruuna Ato ja valmentaja-ohjastaja Hanna-Kaisa Kärkkäinen montén Suomen mestareina 2019. Kuva: Jukka Timonen

Ato (s. 2007, Hovi-Ari – Luonnon Helinä)
Omistaja Leif Hedman
Kasvattaja Tino A. Hagert
Valmentaja Hanna-Kaisa Kärkkäinen

Vuoden 2019 montén Suomen mestari, ruuna Ato, otti kauden tärkeimmässä kilpailussaan suorastaan ylivoimavoiton. Ruuna juoksi kaikkiaan kymmenen monté-starttia, joista kertyi neljä voittoa ja kaksi kakkossijaa. Voittosumma kipusi 12 860 euroon ja ennätykseksi merkittiin m28,0ke. Aton kaikki monté-startit ohjasti Hanna-Kaisa Kärkkäinen, joka myös valmentaa ruunaa. Montén lisäksi Ato ehti kilpailla myös kärrylähdöissä. Isä Hovi-Ari, Derby-voittaja vuodelta 1996, jätti 483 jälkeläistä. Emä Luonnon Helinä on jättänyt kaikkiaan seitsemän jälkeläistä, joista Ato on menestynein.

Työhevonen

Luomutar (s. 2001, Luomus Jr – Selissa)
Omistaja Mikko Uusimäki
Kasvattaja Immo Uusimäki
Ohjastaja Mikko Uusimäki

Työmestaruuskilpailujen konkari, tamma Luomutar, vei jälleen Suomen mestaruuden nimiinsä. Titteli oli jo kolmas tammalle, joka on osallistunut kilpailuun peräti 13 kertaa. Edelliset mestaruudet ovat vuosilta 2015 ja 2018. Mestaruus tuli upealla 23,7 portaan vedolla; yli 20 portaan tulokset ovat harvinaisia työmestaruuskilpailuissakin. Voitto heltisi omistaja-ohjastaja Mikko Uusimäen mukaan nappisuorituksella. Hurjassa vedossa kilpaillut Luomutar otti ennen työmestaruutta voiton myös Koillis-Savon vetokisoista.

luomutar

Luomutar on työmestaruuskilpailujen kävijäkonkari. Tamma on osallistunut kilpailuun 13 kertaa ja tuomisina on ollut kolme mestaruutta vuosilta 2015, 2018 ja 2019. Kuvassa Luomutar ja ohjastaja-omistaja Mikko Uusimäki Kajaanin mestaruuskisoissa vuonna 2018. Kuva: Jukka Timonen

Kouluhevonen

Mikupas (s. 2001, Mikker – Liipasin)
Omistaja Rönkkö Eeva & Tero
Kasvattaja Raimo Keto

Vuoden parhaana kouluhevosena palkitaan ranking-ykkönen, ruuna Mikupas. Entinen ravuri, ratsastuslajien parissa uuden uran luonut ruuna sijoittui suomenhevosten koulumestaruudessa kolmanneksi. Esiintymisestä ja uuden oppimisesta nauttiva, työteliäs Mikupas palvelee omistajansa ja ratsastajansa Eeva Rönkön mukaan hyvällä asenteella. Isä Mikkerillä on 388 jälkeläistä.

Estehevonen

Niisun Nestori (s. 2007, Pilven Poika – Pörrin Niisukka)
Omistaja ja kasvattaja Satu Hyökki
Ratsastaja Marja Tetri-Rantanen

Esterankingin ykkönen ja suomenhevosten esteratsastuksen hallimestari vuonna 2019 oli ori Niisun Nestori. Suomenhevosten estemestaruudessa ori sijoittui toiseksi. Niisun Nestori tulee hienosta ratsusuvusta: isä Pilven Poika on valiopalkittu, ja emän isä on kaksinkertainen estemestari Samuli. Emä Pörrin Niisukka on I-palkinnolla kantakirjattu periyttäjätamma, jolla on kuusi jälkeläistä.

Kenttähevonen

Hiljalan Fantom (s. 2010, Ilo-Ilmari – Unikukka)
Omistaja ja kasvattaja Sari Haapamäki
Ratsastaja Veera Peltokangas

Suomenhevosten kenttämestari 2019 ja kenttärankingin ykkönen oli ori Hiljalan Fantom. Voittoja tuli myös rataesteillä kahdesta Hippos-luokasta ja avoimesta 110-luokasta. Ryhdikäs, kevyt ja moderni liinakko-ori on monipuolinen suoritushevonen, jonka laukka on ”laadukasta ja helposti säädeltävissä”.  Aikaisemmilta vuosilta Hiljalan Fantomilla on voittoja ja sijoituksia este-, koulu- ja kenttäratsastuksessa. Hienoluonteisella herrasmiesoriilla on neljä jälkeläistä. Isä Ilo-Ilmarilla on 24 jälkeläistä ja emä Unikukalla viisi.

Valjakkohevonen

Hessin Vihtori (s. 1999, Vahto – Vilkku-Valo)
Omistaja Kalalahti Hannu & Leena
Kasvattaja Heidi Sinda

Valjakkohevosten rankingia hallitsi jälleen ruuna Hessin Vihtori. ”Vili” vei suomenhevosten valjakkomestaruuden nimiinsä jo kuudennen kerran. Kokenut, 20-vuotias herrasmies nauttii yhä kilpailemisesta. Isä Vahdolla on 70 jälkeläistä ja emä Vilkku-Valolla kolme jälkeläistä.

Pienhevonen

Sibbo (s. 2002, Jeppo – Paavin-Hela)
Omistaja ja kasvattaja Liisi Uski

Pienhevosori Sibbo menestyi kouluratsastusluokissa sijoittuen kuusi kertaa kahdeksassa kilpailussaan ja oli kouluratsastuksen SM-kilpailun kokonaiskilpailun kuudes. Aiemmilta vuosilta Sibbolla on suomenpienhevosten koulumestaruuksia ja vuodelta 2018 suomenhevosten kouluratsastuksen hallimestaruuden toinen sija. Maaliskuussa 2019 Sibbo palkittiin jälkeläisarvostelussa valiopalkinnolla. Jälkeläisiä oriilla on 35.

Monipuolinen suomenhevonen

Suvilei_ratsu

Mirva Janatuinen ja Suvilei kouluratsastuskilpailuissa Koljonvirralla. Kuva: Mari Kauppinen.

Suvilei (s. 2010, Viesker – Suvi-Missi)
Omistaja Toivo Niemi
Kilpailuoikeuden vuokraaja Mirva Janatuinen
Kasvattaja Juhani Inkinen
Valmentaja Mirva Janatuinen

Vuoden monipuolinen suomenhevonen tamma Suvilei on osoittanut monipuolisuutensa kilpailemalla sekä raviurheilussa että ratsutuksen myötä koulu- ja esteratsastuksessa. Valmentaja Mirva Janatuinen ohjastaa ja ratsastaa tammaa itse ja on saanut leasinghevosellaan toteuttaa kilpailuhenkisyyttään. Valmentaja kokee, että ratsastuksesta on hevoselle apua, kun asioita voi opettaa hevoselle selästä käsin. Suvilein raviuralla vuoden 2019 saavutukset ovat 21 starttia statistiikalla 1-2-4 ja voittosumma 4130 euroa. Ennätyksiksi merkittiin 27,6aly ja 28,4ke. Suvileilla harrastetaan monipuolisesti, ja rekikin on tuttu väline valmennuslenkeillä.

Vuoden valmentaja

Juha-Matti Paavola, Kaustinen

Vuoden suomenhevosvalmentaja Juha-Matti Paavola on onnistunut valmennustyössään saamaan aikaan pitkäikäisiä kilpahevosia. Hän on pärjännyt monilla valmennettavillaan, myös ei-huippusukuisilla. Symppisvalmentajalle erityisesti hevosen hyvinvointi ja positiivinen asenne on tärkeää – ilman sitä ei synny tuloksia. Vuoden 2019 valmennustilasto näyttää Paavolan valmennettaville 221 starttia statistiikalla 29-27-27, voittosummaa kertyi vuoden aikana 122 165 euroa. Menestyshevosista parhaiten tunnetaan kuninkuuskilpailuun monet kerrat osallistunut ori Metkutus, joka päätti kilpailu-uransa vuoden 2019 lopussa täydessä kunnossa ja elämänsä vedossa, sekä muun muassa Kirppu-ajon voittanut ori Fiiling.

 

paavola

Juha-Matti Paavola valmentaa hevosiaan ja kilpailee positiivisella asenteella. Kuvassa kilpauransa päättänyt Metkutus. Kuva: Jukka Timonen

Vuoden ravirata

Oulu

Vuoden ravirata Oulu lanseerasi paikallisravit totoravien yhteyteen ja toi toivottuja kilpailumahdollisuuksia aloitteleville hevosille. Näin Oulu huolehtii osaltaan raviurheilun ja suomenhevosen tulevaisuudesta. Aktiivinen ravirata kerää tapahtumiinsa hyviä yleisömääriä ja on osoittanut, että suuretkaan vastoinkäymiset eivät estä rataa toteuttamasta perimmäistä tehtäväänsä: alueen hevostalouden palvelemista ja kilpailumahdollisuuksien tarjoamista.


Vuoden kesärata

Jämsä

Vuoden kesärata Jämsä on satsannut voimakkaasti suomenhevosten palkintoihin. Lisäksi se on tarjonnut sarjoja aloittelijoille ja erilaisille erityisryhmille. Kaksipäiväiset kesäravit ”aina heinäkuussa” Kilpakorven radalla kiinnostavat yleisöä laajasti ja tarjoavat aitoa kesäravitunnelmaa. Rata palvelee myös valmennustoimintaa ja on aktiivinen nuorisotoiminnan saralla.

Kunniamaininta

Välkyn_Tuisku

Kimmo Taipale tuulettaa Välkyn Tuiskun rattailla Lahden kuninkuusosakilpailun mailin matkan voittajana. Kuva: Jukka Timonen

Välkyn Tuisku (s. 2007, Tuisku-Topi – Välkky Carmen)
Omistaja ja kasvattaja Yrjö Kettunen, Juuka
Valmentaja Kimmo Taipale

Kunniamaininnan saa ori Välkyn Tuisku, joka teki vuonna 2019, 12-vuotiaana, tähän mennessä parhaan kautensa ja oli vuoden ainoa 1.20 ajan alittaja. Yli 90 000 euron voittosumma sekä uudet ennätykset 19,9aly ja 23,4ke osoittivat, että ori on rodun ehdotonta parhaimmistoa. Välkyn Tuisku vei Mikkelissä Suurmestaruuden ja ravasi superjuoksijaksi halliten kilpailua lähdöstä maaliin. Kuninkuuskilpailussa Jokimaalla ori vei mailin voiton varmoilla otteilla, johti kokonaiskilpailua kahden matkan jälkeen, mutta jäi päätösmatkalla niukasti toiseksi. Hevosta ohjastaa valmentaja Kimmo Taipale. Emä Välkky Carmen sijoittui aikoinaan kolmanneksi Helätin-ajossa vuonna 2003.

 

Markku_Hietanen

Markku Hietanen ja Akaasia ravikuningatartittelin ratkettua Rovaniemellä. Kuva: Jukka Timonen

Kunniamaininta

Markku Hietanen, Laihia

Peräti kahdeksalla vuosikymmenellä on kilpaillut ja voittanut Markku ”Faari” Hietanen Laihialta – se on saavutus, johon on vaikea muiden yltää. Hietanen palkitaan kunniamaininnalla elämäntyöstään raviurheilijana ja suomenhevosmiehenä. Edelleen ahkerasti kilpaileva ja valmentava, ilmeisesti ihan väsymätön 74-vuotias Hietanen on vuoden 2019 loppuun mennessä ohjastanut yli 20 000 ravilähtöä, voittanut 2243 kertaa ja tienannut palkintorahoja yli 3,6 miljoonaa euroa. Vuonna 2018 hän saavutti suuren unelmansa, kun tamma Akaasia voitti ravikuningattaren tittelin Rovaniemellä Hietasen ohjastamana.

Kunniamaininta

Taisto_Rautiainen

Taisto Rautiainen on tehnyt pitkäjänteistä ja menestyksekästä kasvatustyötä. Kuva: Jukka Timonen

Taisto Rautiainen, Rääkkylä

Pitkän kasvattajanuran tehnyt Taisto Rautiainen palkitaan kunniamaininnalla. Jo 1960-luvulla alalla aloittanut Rautiainen tekee suomenhevosen kasvatustyötä suurella sydämellä ja tavoitteellisesti, suomenhevosia on talossa ollut aina. Vuonna 2019 nähtiin kuninkuusraveissa erittäin harvinainen tilanne, kun Taiston ja hänen tyttärensä Marin kasvatteja oli seppelejahdissa peräti kolme kappaletta: Piskon Pouta, Tähen Toivomus ja Rapin Aatos.

Teksti: Tuula Pihkala

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s