Kuorolta äänilevy suomenhevosen kunniaksi

Kantaatti 001

Pinsiön Mieskuorolta on ilmestynyt hevosaiheinen äänilevy ”Hummani hei!”.

Punkaharjulainen director musices Pentti Tynkkynen on säveltänyt kantaatin ”Suomenhevonen”. Tynkkynen sanoo teoksen olevan kunnianosoitus suomenhevoselle, joka on rakentanut ja puolustanut isänmaatamme.

Kantaatti on kuoroa varten sävelletty laajahko sävelteos, jonka on sanoittanut Mauno Saarijärvi. Saarijärvi eli lapsuuttaan ja nuoruuttaan ennen sotia. Hän kirjoittaa vuonna 2001 näin:

”Silloin hevonen oli Suomen maaseudulla ja miksei kaupungeissakin oleellinen osa elämää ja elämänmenoa. Tuolloin osattiin arvostaa ja jopa kunnioittaa hevosta vankkumattomana työtoverina ja talon elannonhankkijana.”

Rintamakirjeissä hevosen kuulumiset

Mauno Saarijärvi kertoo saaneensa kokea hevosen hyvästä huolenpidosta liikuttavan ja syvältä koskettavan todistuksen, kun hänen anoppinsa jäämistöstä löytyi rintamalta lähetetyt neljä kirjettä. Ne olivat Lörpyksen Tomu-tamman kahden hoitajan lähettämät.

”Voi vain kuvitella, mitä sotalesken ja talonemännän mielessä on liikkunut heidän luettuaan hevosensa kohtalosta ja kuulumisista taistelutantereilla.”

Saarijärvi on käyttänyt kantaatin sanoituksessa kirjettä, jonka alikersantti E. Haapala oli lähettänyt rintamalta 9.11.1941. Se kuullaan kantaatissa lukusoolona hymnin aikana.

Haapala kirjoittaa: ”Hevosen omistaja! Sain aiheen kirjottaa Tomun puolesta, koska olette lähettänyt sille peitteen. / Peite onki jo tarpeen, koska talvi on yllättänyt normaalia aikaisemmin. Näissä oloissahan ei aina saada suojaa hevosellen, hyvällä tahdollakaan.”

Kantaatti päättyy kuoron laulamiin sanoihin:

Suomenhevonen, kaunis ja vankka, on elosi ollut aikoinaan rankka.
Kovat kynnöt ja metsien savottatyöt. Osasi on olleet raskaat päivät ja yöt.
Kiittäen sinua muistamme aina, Luojalta saamamme lahja ja laina.
Suomenhevonen, kiitosten paikka. Sanat suuret ei riittäne palkitsemaan,
tekosi on suuret puolesta maan.
Kiittäen muistamme sinua aina, Luojalta saamamme lahja ja laina.

Kantaatin lisäksi äänitteellä on kahdeksan muuta laulua, joista kaksi on Pentti Tynkkysen sävellyksiä. Kuoro esittää muun muassa Tapio Rautavaaran sanoittaman ikivihreän ”Juokse sinä humma”-kappaleen.

Jukka Timonen

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s