Rautiaisilta kolme kasvattia Kuninkuusraveissa

Taisto Rautiaisella ja hänen Mari-tyttärellään on edessä juhlaviikonloppu. Perhetallin kolme kasvattia kisaavat Kuninkuusraveissa: Piskon Pouta, Rapin Aatos ja Tähen Toivomus.

”Tämä on kyllä isälle kaikkein paras palkinto”, Mari sanoo Taisto-isänsä jo vuodesta 1963 jatkuneesta hevosten kasvatustyöstä.

Kuninkuusravit ovat olleet suuressa roolissa Rautiaisten elämässä. Marin vanhemmat ovat olleet todistamassa kisapaikalla kesän kohokohtaa jo parin vuosikymmenen ajan.

”Nyt seurataan vähän toisesta vinkkelistä, kun ollaan oman hevosen kanssa paikalla. Tästä on varmaan salaa haaveiltu”, Mari paljastaa.

PiskonPouta

Piskon Pouta on ensimmäinen Rautiaisten oma hevonen, joka osallistuu Kuninkuusravien pääkilpailuihin. Kuvassa Mari Rautiainen ja tamman luottokuski Kimmo Määttänen. Kuva: Jukka Timonen

Tavoitteena ehjät juoksut

Piskon Pouta (i. Tuisku-Topi, e. Piskon Tyttö, ei. Ilon-Pisko) on Taiston kasvattama ja omistama ja Marin valmentama kuningatarkisan ensikertalainen. 8-vuotias tamma on myös ensimmäinen Rautiaisten oma Kuninkuusraveihin osallistuva hevonen. Tavoitteet ovat maltilliset.

”Tamma kun pystyisi suorittamaan kolme ehjää starttia. Se on vielä nuori hevonen, nyt vasta harjoitellaan”, valmentaja paaluttaa.

Kasvattajille on yhtä tärkeää seurata myös Rapin Aatoksen ja Tähen Toivomuksen kisamenestystä. 13-vuotias Rapin Aatos (i. Fannin Muisto, e. Rapiska, ei. Vika-Pisto) osallistuu jo neljännen kerran kuninkuuskilpailuun. Ori on Marin kasvattama ja sen omistaa porilainen Aikapojat Team, sitä valmentaa Jouni Miettinen.
8-vuotias Tähen Toivomus (i. Tuisku-Topi, e. Siiman Tähti, ei. Kihin-Muisto) on myös ensikertalainen. Oriin kasvattaja on Taisto Rautiainen, sen omistaa Pauli Raivio ja Teri-Talli Oy ja sitä valmentaa Pauli Raivio.

”Samahan se on Tähen Toivomuksellakin kuin Piskon Poudalla. Se on nuori hevonen, että silläkin on vielä kasvun paikka”, Mari muistuttaa.

5E1A3364

Rautiaisten tavoite on, että ensikertalainen Piskon Pouta selvittää kolme osalähtöä onnistuneesti. Kuva: Jukka Timonen

Hommat hoituvat tiimityöllä

Rautiaisilla on selkeä työ työnjako. Taisto-isä, 75, ja Jouko-setä, 72, vastaavat hevosten ajattamisista ja Mari (s. 1976) hoitaa muun.

”Minä teen sitten illalla näitä perustallihommia elikkä karsinoiden putsausta, hevosten ruokinnat ja huolehdin hevosten yleisestä hyvinvoinnista. Päivittäin keskustellaan ja mietitään, miten nämä hommat hoidetaan. Tämä on sellaista tiimityötä”, Mari selvittää.

Mari toimii Rääkkylän kunnan koulukäynnin ohjaajana ”kun hevoset eivät kuitenkaan leiville lyö”. Hänen vanhemmillaan on luomuviljelytila. Mari asuu parin sadan metrin päässä vanhemmistaan.

Kasvattaja luo pohjan

Rautiaisilla ehdoton pääpaino on kasvatustyössä, ei siinä, että karsinoissa olisi useita ravihevosia.

”Se on sivujuonne, jos joku varsa jää käsiin. Tässä tapauksessa tammavarsa (Piskon Pouta) on jätetty, joka aikanaan jatkaa sukua. On suotavaa, että sille saadaan jonkin sortin ennätykset ja kilpailunäytöt”, Mari selvittää.

Varsan menestyminen joko ravurina tai ratsuna on monen tekijän summa. Kasvattaja luo pohjan, ja menestysreseptiin tarvitaan ripaus tietoa, nokare taitoa ja valtaosa tuuria.

”Me tunnemme suomenhevosten suvut hyvin. Isällä on vankka sukutuntemus. Sille on helppo pohjata.”

Suurin merkitys on kuitenkin Marin mukaan varsan uudella omistajalla.

”Kenenkä käsiin varsan saa myytyä ja saako se kaikki mahdollisuudet.”

Rikkautta seurata kasvattivarsojaan

Rautiaiset seuraavat kaikkien kasvattiensa, ei pelkästään kilpahevosten, elämänmenoa.

”On kiva kuulla kasvattien edesottamuksista ja että ostajat pitävät yhteyttä. Neuvoakin saa kysyä, jos vain jossakin asiassa osattaisiin auttaa. Ravureiden lähtöjä seurataan, jos ei reaaliaikaisesti niin vähintään videokirjastossa.”

”Se on tämän lajin suola tavallaan, kun saa seurata, mitä olet saanut aikaiseksi. Se on rikkautta seurata, miten varsa kehittyy ja mitkä tekijät vaikuttavat, mistä tulee niitä hyviä. Välillä harmittaa, kun olet ajatellut, että tässä on aineksia, mutta siitä ei tulekaan tai tulee vastoinkäymisiä. Kyllä sitä elää niiden mukana.”

Rapin_Aatos

Jouni Miettisen valmentama Rapin Aatos on Kuninkuusravien konkari. Kuva: Jukka Timonen

Oma tie tuottaa hedelmää

Suomenhevonen on lähellä Rautiaisten sydäntä. Kasvattajat kantavat huolta rodun menestyksestä.

”Katsomme tarkkaan, ettei sukusiitosprosentti kohoaisi kovin korkealle. Emme halua tiettyjä sukuja väistääkään tarkoituksellisesti, mutta emme halua välttämättä kerrata hyvin lähekkäisiä valtasukuja, ettei suomenhevoskanta kapenisi. On nähtävissä, että jos suvut menevät hyvin ahtaaksi, niin ei se kestävyyskään ole sitä luokkaa välttämättä.”

On harvinaista, että kasvattajan kolme hevosta osallistuu saman vuoden Kuninkuusravien pääkilpailuihin. Edellisen kerran se on onnistunut vuonna 2008 Reijo Borgströmiltä.

”Joku on sanonut, että olemme oman tien kulkijoita mutta nyt se tuottaa hedelmää. Itse pitää uskoa siihen, mitä tekee. Silloin on helppo seisoa sanojensa takana, kun tietää ja uskoo siihen omaan tekemiseensä”, Mari Rautiainen painottaa.

Kasvatteja tulossa

Rautiaisilla on lisää varsoja kasvamassa, osa on myyty ja Marin mukaan niissä on hyviäkin alkuja.

Marin kasvatteja ovat muun muassa Salaman Selene, 2-vuotias tamma, i. Camri, e. Salamasisko, ei Viesker, omistajat Liisa Heinonen ja Petri Härkönen; Supersankari, 3-vuotias ori, i. Kihisee, e. Apassitar, ei. Apassi, omistaja Team Ojanperä; Salaman Koios, 1-vuotias ori, i. Jokivarren Kunkku, e. Salamasisko, ei. Viesker
omistaa Mari Rautiainen.

Taiston kasvatteja ovat muun muassa Piskon Poudan kaksi nuorempaa siskoa: Piskon Uniikki, 3-vuotias tamma, i. Camri, e. Piskon Tyttö, omistajat JHTC Talli ja Riina Kaukonen; Piskon Pioni, 2-vuotias tamma, i. Villipappa, e. Piskon Tyttö, omistaa Taisto Rautiainen; Herttuli, 1-vuotias tamma, i. Tuli-Viesker, e. Imun Pimu, ei. Suikku, omistaa Talli Tulisielut.

Jukka Timonen

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s