Julkisuuteen on putkahtanut mielenkiintoisia suomenhevosravureita.

Merran Tahti ja Tapio Laakso Viesker-cup -finaalin voittajaesittelyssä Killerillä. Taustalla Kari Ahokas. Kuva: Jukka Timonen
Toimittaja Anna Karhila kirjoitti Tapio Laakson omistamasta ja valmentamasta Merran Tahdista (”Kaikkien aikojen aloittelija, Hevosurheilu 19.6.).
Merran Tahti (i. Kilun Peedro, e. Merran Viri, ei. Saran Salama) on jo 9-vuotias tamma, mutta takana on vasta kahdeksan starttia. Mutta mitä startteja! Tamma pinkoo jo alkumatkasta muilta karkuun ja jaksaa säilyttää etumatkansa maaliin saakka. Kahdeksasta startistaan se on voittanut seitsemän.
Avausstartissaan vuosi sitten Merran Tahti kellotti 26,8.
”Se oli sensaatio, sillä se ei ollut vain nopein uran aloitusstartissa juostu voittoaika, vaan myös nopein kilpailemattoman hevosen tekemä koelähtötulos, paikallisravistartti kun oli samalla Merran Tahdille koelähtö”, Anna Karhila kirjoittaa.
Kuninkuusravureiden jäljillä
Arto ja Tarja Komulainen vierailivat Lieksan kesäraveissa tiistaina omalla Vernanto-kasvatillaan. Jari-Pekka Rättyä kirjoitti Ravinetin ennakkojutussa 9.7., että 9-vuotias ori on noussut huippukuntoon. Se oli lyönyt viimeksi Lahdessa sarjojensa ehdotonta parhaimmistoa kuten Morisonin, Rågerin ja Eetin.
Lieksassa se sai vastaansa kuninkuusraviehdokkaat ja -kävijät Piskon Poudan, Virin Camillan ja Metkutuksen. Arto Komulaista huoletti Lieksan raviradan avauskurvi.
”Kallistukset ei ole hääppöset, ja varsinkin ensimmäinen kurvi pitää ajaa tarkasti, ettei tule laukkaa”, Komulainen sanoi artikkelissa.
Lieksa-ajon 4 000 euron ykköspalkinto meni Piskon Poudalle, mutta Vernanto selvitti kurvit tyylikkäästi ja sijoittui toiseksi ennätysajallaan 24,7ke, vaikka joutui alkumatkasta pussiin ja Piskon Pouta pääsi karkuun.

Arto Komulainen ohjastaa ja valmentaa Vernantoa. Kuva: Jukka Timonen
Ahtaalle ei ole pistetty
Kuninkuusravit ovat Komulaisten haaveissa, mutta vielä ei ole sen aika. Komulaiset uskovat Vernanton vielä kehittyvän pikku hiljaa, jos vain terveyttä piisaa. Arto Komulainen muistuttaa, että suomenhevonen on parhaimmillaan 10–11-vuotiaana ja silloin nähdään, mihin Vernantokin yltää.
”Yleensäkään ahtaalle näitä ei ole pistetty. Paljon minä näitä treenailen mutta tehoja ei ole vielä hirveesti ollu. Siinä puolessa on vielä vara kiriä”, Komulainen valaisee valmennustapojaan ja -aikataulujaan.
Vernanto olisi Arto Komulaisen mukaan pärjännyt ikäluokkalähdöissä, mutta loukkaantuminen myöhästytti kilparadoille tuloa.
Lieksan varikolla Vernanto oli itse rauhallisuus. Tarja Komulainen kehuu Vernantoa hyväksi matkustajaksi – se syö ja juo ja tarpeensakin se osaa tehdä panttaamatta. Oriin isä on Valtraus ja emä Komulaisten omistama ja Antti Krapin kasvattama Sinkutar (s. 1998). Tarja ei malta olla mainitsematta emän ”lähisukujuurista”.
”Emänemä on Ero-Sirkka ja Ero-Sirkan isä on Ero-Lohko!”

Vernanton ovat kasvattaneet Tarja (kuvassa) ja Arto Komulainen ja omistajiin lukeutuu myös tytär Sanni. Kuva: Jukka Timonen
Ero-Lohkohan juoksi Kaarlo Partasen valmentamana ja ohjastamana neljään peräkkäiseen ravikuninkuuteen vuosina 1958–1961 ja se juoksi useita Suomen ennätyksiä.
Ero-Lohkon juoksijaperintöä jatkaa myös Komulaisten kasvattama Malkkin-ruuna (s. 2012), i. A.T. Eko, e. Sinkutar, ei. Sinkun Vinkku. 7-vuotiaan ennätykset ovat 26,9aly ja 27,8ke.
”Jos vain terveyttä riittää, niin kehittyy kaiken aikaa”, Arto Komulainen uskoo ruunaan.

Larvan Iisun omistavat Kyllikki ja Veijo Kauppinen (kuvassa), kasvattaja on Riikka Takaneva. Kuva: Jukka Timonen
Larvan Iisu – ruunaruhtinasainesta
Lieksan raviradalla esittäytyi myös nuoremman sukupolven tulevaisuuden toivo Larvan Iisu (i. Lars, e. Jonserilla, ei. Vokkerilla). Vasta 5-vuotias ruuna on voittanut tämän vuoden seitsemästä startistaan kuusi, viimeisimmän Lieksassa ennätysajallaan 31,3ke.
Maallikon silmään siroa hevosta maallikko kehui hevosesta olevan kuningatarainesta. Leppävirtalainen omistaja Veijo Kauppinen arveli hevosen olevan sittenkin sopivampi Ylivieskan Ruunaruhtinaskisaan! Muutaman vuoden kuluttua.
Jukka Timonen