Härmän raveihin jo tunkua lahden takaa

On juhannusaatto ja Nordic King -ravien avajaispäivä. Pekka Lillbacka kiiruhtaa varikkoalueelta radan varteen, kun 5-vuotiaiden kylmäveristen mailin ryhmälähdön ratkaisuhetket lähestyvät. Voiton vei suomalaishevosten turpien edestä ruotsalaisten Backegubben-ori Björn Karlsson rattaillaan.

Pekka_

Pekka Lillbacka ja hänen kasvattamansa ja omistamansa 6-vuotias Warre-ori (e. Seppälän Mari, i. Liising, ei. Viesker) oli tänään lähtönsä kolmas. Kuva: Jukka Timonen

Lillbacka on tehnyt jalkatyötä saadakseen niin ruotsalaiset kuin norjalaiset kiinnostumaan juhannuksen Nordic King -ravitapahtumasta.

”Olen henkilökohtaisesti kiertänyt Ruotsissa pikku raveja”, hän kertoo markkinointitaktiikastaan.

Työ on tehnyt tulosta. Huomiseen kylmäveristen päälähtöön oli tulossa naapurimaista enemmän ravureita kuin järjestäjät pystyivät vastaanottamaan. Nyt mukana on kolme ruotsalaista ja kaksi norjalaista valjakkoa. Norjan Odd Herakles starttaa suosikkina.

Lisää avoimia lähtöjä

Lillbacka, Härmän uuden raviradan rakentaja, katsoo, että Pohjoismaiden olisi tehtävä vielä enemmän töitä kylmäveristen ja suomenhevosten välisten ravikilpailujen järjestämiseksi. Hän nimittäin pelkää, että rotujen kilpailut kuihtuvat pienemmiksi ja pienemmiksi, jos keskinäisiä kilpailumahdollisuuksia ei paranneta.

”Aitoja on avattava ja pohjoismaisia avoimia lähtöjä on lisättävä”, hän haastaa ravijärjestäjät.

Sana leviää pikku hiljaa

Lillbacka Powerco Oy:n toimitusjohtaja muistuttaa, että Nordic King on järjestetty vasta neljänä vuonna.

”Alku on aina alku. Nyt vasta alkaa tietoisuus Nordic Kingistä ravikilpailuna kasvaa ulkomailla. Aika tekee tehtävänsä ja se, kun ulkomaiset kilpailijat kertovat kokemuksistaan kotimaissaan”, Lillbacka muistuttaa.

Hän aikoo panostaa muidenkin lähtöjen kansainvälistymiseen, josta jo 5-vuotiaiden lähtö antoi tänään esimakua.

Nordic Kingistä korotuspaineita

Se, mitä tehdään Suomessa, ei jää huomiotta naapurimaissa. Lillbacka on maksanut alusta lähtien Nordic King -voittajalle hulppeat 50 000 euroa.

Tänä keväänä Elitkamppenin järjestäjät korottivat ykköspalkinnon 300 000 kruunusta 500 000 kruunuun eli noin 48 000 euroon.

”Syy löytyy meistä”, Pekka Lillbacka sanoo kursailematta palkintosummien aiheuttamasta kilpailutilanteesta.

Hän näkee korotuksen pelkästään positiivisena signaalina – kylmäveristen hevosten arvostuksen kasvuna.

Kuninkuusravit Härmään?

Härmän uudelle raviradalle on haettu kertaalleen Kuninkuusravien järjestämisoikeutta, tuloksetta. Pekka Lillbackan mukaan vielä ei ole tehty päätöstä osallistumista uudelle hakukierrokselle. Teknisesti Härmän rata on valmis kilpailujen läpiviemiseen. Tänään useampi ohjastaja ja ravurin omistaja kehui kilvan rataa ja olosuhteita.

”Joka vuosi tehdään uutta ja ollaan valmiimpia. Seuraavaksi asennetaan valot, tolpat ovat jo valmiina”, Lillbacka kertoo radan kehitystyöstä.

Hän ei paljasta, montako miljoonaa euroa hän on sijoittanut radan rakentamiseen. Hän huomauttaa, että rakennustöitä on tehty paljon oman yhtiön ammattilaisten voimin ja maansiirtokoneilla.

”Tänne on ajettu täytemaita, jotka muille on ollut ongelmamaata mutta meille kullanarvoista.”

Eikä panostus ole ollut pelkästään faciliteeteissa. Härmä on maksanut huomattavia korotettuja summia suomenhevoslähtöjen palkintoina neljän olemassaolovuotensa aikana.

Suomenhevosliitolta kiitosta

Suomenhevosliiton puheenjohtaja Timo Ryynänen liputtaa Lillbackan ponnisteluille saada suomenhevoset ja pohjoismaiset kylmäveriset samoille kilpa-areenoille.

”Tottakai kansainvälistä toimintaa pitäisi saada enemmän, niin kärjen kuin muidenkin sarjojen osalta. Hieno juttu, että Härmä panostaa kansainvälisyyteen.”

Ryynänen näkee, että Härmän radalla on maantieteellisesti mainio asetelma, sillä Ruotsista on lyhyt laivamatka Uumajasta Vaasaan ja myös Haaparannan kautta.

Sijoituksista vain osa takaisin

Ryynänen ei näe myöskään mitään estettä Härmän Kuninkuusravien isännyydelle.

”Jos joku on panostanut ja puitteet ovat hyvät, niin miksei se voisi olla järjestäjänä.”

Timo Ryynänen katsoo, että Kuninkuusravien yksi suola on se, että tapahtuma kiertää eri maakunnissa. Esimerkiksi Rovaniemi osoitti, että se osasi järjestää hienon Kuninkuusravitapahtuman ja yleisö löysi tiensä Lappiin saakka.

Ryynänen ei näe myöskään ongelmana sitä, että järjestäjänä toimii yksityinen toimija yrityspohjalta.

”Härmäkin saisi vain osan omista sijoituksistaan pois”, hän muistuttaa Lillbackan panostuksista.

Jukka Timonen

HärmäPower

PowerParkin Härmän raviradalla olosuhteet ovat hulppeat. Kuva: Jukka Timonen

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s