Lassella ja Onnen Usvalla ravihaaste

LasseUsva

Onnen Usva on hyvä matkustamaan ja se juo ja syö reissussa. ”Nytkin se olisi kovasti heinäverkolle menossa”, Lasse sanoo riisuessaan tammaa valjaista. Kuva: Jukka Timonen

Onnen Usva, tuo Markku Pölösen Oma maa -elokuvasta tuttu tamma, hakee uusia kaviouria. Tänään se starttasi viidennen kerran ravilähdössä.

”Talven keppeellä kärryllä ajeltiin pätkää. Saarisavottaa ei tehty”, kiteeläinen Lasse Uuksulainen kertoo valmistautumisesta talven kilpailusuorituksiin.

Usvasta piti alun alkaenkin tulla ravuri. Sen isä on ravikuningas Saran Salama, emä Hovin Papitar ja emänisä Patrik. Usvalla oli kuitenkin etupolven vaivaa ja kasvattajan Erkki Soinisen mukaan takajaloissakin oli sanomista.

”Mutta rehellinen se on ollut varsasta lähtien”, varkautelainen kehuu kasvattiaan Lieksan raviradan valjastusvarikolla.

Lasse osti Usvan ravurikseen, mutta ravi ei oikein löytynyt: ”Ei lähtenyt rullaamaan.” Niinpä Lassen ja Usvan kiinnostuksen kohteet löytyivät muualta. Työhevosharrastuksesta kiinnostunut Lasse on tehnyt muun muassa saarisavotoita ja koetellut tamman voimia vetokisoissa. Ison yleisön tietoisuuteen liinakko ponnahti ”Annin” eli Oona Airolan ratsuna Pölösen viime syksynä ensi-iltansa saaneessa elokuvassa.

Juoksukokeessa letkeää ravia

Uusi alku ravurin uralle syntyi vuosi sitten Kajaanissa valtakunnallissa työmestaruuskilpailuissa.

”Kajaanin juoksukokeessa se meni niin letkeästi ja ravasi todella hyvällä tyylillä”, Lasse Uuksulainen kertoo ahaa-elämyksestä.

Lasse on todennut aikaisemmista tammansa aluevaltauksista, että Usvalle jokainen asia pitää siedättää erikseen. Sama on ravatessakin. 12-vuotiaaksi ehtineelle tammalle muutokset on tehtävä pienin askelin.

”Kun löytyisi balanssi ja sopisi juoksemaan.” Vaikka Usva on pitkärunkoinen hevonen, sillä on sen verran pitkä takajalan liike, että jalat tuppaavat saamaan toisistaan osumaa. Hevonen varoo tämän takia mutkissa, mutta suoran auetessa se kiihdyttää omaehtoisesti.

AnttiUsva

Onnen Usva pysyi varmasti ravilla Antti Turunen ohjaksissaan. Kuva: Jukka Timonen

Herkkää Usvaa hitaasti kiiruhtaen

Usva on myös herkkä, niin suustaan kuin luonnoltaan. Lasse uskoo vahvasti, että tammasta löytyi lisää vauhtia, jos sitä vain uskaltaisi käskeä. Liikkeelle lähtöön riittää pieni suun naksautus, maiskautus jo hyppyyttää.

Lieksan lähdössä Usvalle jäi paljon varoja jäljelle – se ei puhallellut, kun Lasse riisui valjaita pois. Kilometriaika 43,9ke jäi hiukan Joensuussa runsas viikko sitten juossusta ennätyksestä 43,0ke. Uudeksi tavoitteeksi on asetettu 40:n alitus.

”Hitaasti kiiruhtaen ja jos kilpailutornista eivät käske radalta pois.”

OnnenUsvaTyömestaruus

Usva on osallistunut vetokisoihin. Sillä on repäisevä tyyli, mutta työhevosaktiivi Matti Pakarinen oli maanitellut Lassea Tahkon kisoihin, jos ”Usva lähtisi nyt lempeämmin liikkeelle”.

”Lasse on mieletön tsemppaaja”

Lasse Uuksulainen ei tavoittele Usvalla kuuta taivaalta eikä ykkössijoja. Jo pelkkä osallistuminen riittää kaksikolle.

”Tämä on ihan mukavaa”, Lasse vakuuttaa pestessään lähdössä kahdeksanneksi juossutta suojattiaan.

Rääkkyläläinen ohjastaja Antti Turunen antoi ajon jälkeen Usvalle täydet pisteet helposta ajettavuudesta, mutta enemmän hän suitsutti sen omistajaa.

”Lasse on kyllä mieletön tsemppaaja”, Turunen kehuu Uuksulaisen positiivista asennetta. Varsinkin ennakkoluulottomalla heittäytymisellä Usvan kanssa Lasse on tuonut hienosti esille suomenhevosen monipuolisuuden.

Jukka Timonen

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s