Hevoskyntöä, ratsastusta ja oriparaatia Viesker-juhlissa

Viisinkertaisen ravikuninkaan Vieskerin 30-vuotisjuhlista kehkeytyy oikea suomenhevosnäytös torstaina 27. kesäkuuta Jyväskylän Killerillä.

Järjestäjät ovat mainostaneet tapahtumaa maailman suurimmiksi hevosen syntymäpäiväjuhliksi.

”Kannattaa tulla paikalle hyvissä ajoin ruuhkien välttämiseksi, mieluiten jo ennen kello 16:ta ja julkisilla kulkuyhteyksillä”, kilpailusihteeri Janne Jääskeläinen vetoaa.

500 ensimmäiselle on luvassa kakkukahvit.

Viesker

Viesker ja Kari Ahokas esittäytyvät juhlayleisölle toisen lähdön jälkeen. Kuva: Jukka Timonen

Kevytkyntöä ja oriparaatia

Kello 16.15 alkavat suomenhevosten ratsu- ja kevytkyntönäytökset raviradan keskikentällä. Ratsuista esittäytyvät Toiveen Trombi, Siru Lotto ja Vapun Hjalmar. Matti Makkonen ja työhevosena kunnostautunut Vinpotar-tamma antavat mallia kevytkynnöstä.

”Yleisö voi seurata myös Vinpottaren valjastusta”, monipuolisen kansallisrotumme esittäytymistä koordinoiva Jaana Strömberg Suomenhevosliitosta kertoo.

Lähtöjen 4 ja 5 välissä on oriparaati, jossa kantakirjatut oriit esittäytyvät Vieskerin pojan Bokerin johdolla. Toinen juoksijasuunnan ori on Ravisteli ja ratsuja edustaa Kulmalan Taika. Lähtöjen lomassa haastatellaan Suomen Hippoksen eläköitynyttä jalostusjohtajaa Terttu Peltosta.

25-vuotias ikäneito Napsukka ohjaksissaan petäjävetinen Eeva-Liisa Pitkänen ajeluttavat kyytiin uskaltautuvia.

Vinpotar

Sari Saarinen on kyntöopissa, Vinpotar-tamman ohjastajana on Matti Makkonen. Kuva: Riitta Makkonen

Ravilähtö Kaarlon muistoksi

Kaikki kahdeksan iltalähtöä on pyhitetty suomenhevosille. Kolmas lähtö on ensimmäistä kertaa ajettava Kaarlo Ahokkaan Muistoajo 3 000 euron ykköspalkinnolla. Ennen lähtöä radalle ilmestyy itse juhlien sankari Kari Ahokkaan esittelemänä.

”Yleisö pääsee ottamaan radan reunalta lähikuvia Vieskeristä”, kilpailusihteeri Janne Jääskeläinen lupaa.

Lauri Hyvönen haastattelee Kari Ahokasta, Vieskerin ajolle opettanutta Veijo Riipistä ja muita taustajoukkoihin kuuluvia.

Alle 21 000 euroa ansainneet suomenhevostammat ratkovat myös ensimmäistä kertaa Viesker Cup -tasoitusajofinaalin. Cupin karsinnat on ajettu ja ne vei nimiinsä Jouko Tarvaisen valmentama ja osaomistama 8-vuotias Rehtorin Salli. Finaali ajetaan volttilähtönä kolmelta eri paalulta ja ykköspalkinto on 5 000 euroa.

Toiveen Trombi, Vapun Hjalmar, Ravisteli, Kulmalan Taika, Janella ja Rantaniemelän Savu esittelevät kuusi ensimmäistä lähtöä.

Boker edustaa Vieskerin jälkeläisiä

Lähtöjen 4 ja 5 välissä on oriparaati. Mukana olevista kantakirjatuista oriista 16-vuotias Boker on Vieskerin poika (e. Bonaatti). Boker juoksi urallaan peräti 332 300 euroa ja ennätyksikseen 21,0aly ja 21,4ke.

Boker on viisinkertainen Kuninkuuskilpailujen kävijä. Ori sijoittui 2014 Porissa seitsemänneksi Köppisen voittaessa ja 2013 Kuopiossa se ylsi viidenneksi Erikassonin juhliessa kuninkuutta. Erikassonin juhliessa toistamiseen vuonna 2012 Mikkelissä Bokerin kisan pilasi avausosakilpailun laukka. 2011 Tampereella sijoitus oli myös viides Villihotin juostua kuninkaaksi. Bokerin Kuninkuuskilpailujen debyyttikisa 2010 Oulussa tärveltyi myös avausmatkan laukkaan.

Oriesittelyyn osallistuvat myös 8-vuotias ratsu Kulmalan Taika (i. Pilven Poika, e. Yllätys-Iita, ei. Valko-Purje), kasvattaja-omistaja Kaisa Kallio ja 22-vuotias ravihevonen Ravisteli (i. Ero-Ponsi, e. Viherto), kasvattaja-omistaja Ojanmutkan Talli. Ori juoksi urallaan 37 475 euroa ja autoennätykseen 23,6aly.

Kuvan kaunis Tahvo

Taika

Kulmalan Taika. Kuva: Tiia Tahvanainen

Kulmalan Taika alias Tahvo on kantakirjattu III palkinnolla R-kantakirjaan vuonna 2017. Tänä vuonna sille on syntynyt ensimmäiset jälkeläiset.

”Tahvo on luonteeltaan nöyrä ja helppo. Kotioloissa sitä voisi luulla vanhaksi ruunaksi. Se rakastaa esiintymistä ja syttyy kilpailutilanteissa esiintymään, mitä enemmän yleisöä sen parempi. Jos hevosesta voisi sanoa turhamainen, olisi Tahvo juuri sitä. Se on erittäin tarkka rutiineista ja huomauttaa mikäli hänen ylhäisyyttään ei huomioida riittävällä volyymilla”, Kaisa Kallio kertoo.

Tahvon on kouluttanut ja sillä kilpailee ratsastuksenopettaja Eija Maukonen. Hän on kilpaillut ansioituneesti kouluratsastuksessa kansallisella tasolla keräten useita voittoja ja sijoituksia sekä helpoista että vaativista luokista 1990-luvulta alkaen.

Tahvon kilpailu-ura on vasta aluillaan ja sillä on kaiken kaikkiaan tähän mennessä vasta 17 kilpailusuoritusta 2- ja 3- tason kouluratsastuskilpailuista HeA-HeB tasolla. Niistä se on kerännyt useita sijoituksia ja voittoja, viimeisimpänä Mikkelin 3-tason kilpailuista toukokuussa 2 luokkavoittoa HeA-tasolla.

”Ikimuistoisin ja tähän mennessä suurin saavutus on 6-vuotiaiden avoimen Black Horse-kasvattajakilvan kouluratsastuksen voitto vuodelta 2017 tuomarikommentein ”Kuvan kaunis suomenhevonen, jolla suuri potentiaali”, Kaisa Kallio kertaa kisapalautetta.

Erisukuinen vaihtoehto – Ravisteli

Ravisteli1

Ravisteli.

Ravisteli on syntynyt 1997 Virtain Kotalassa, josta se myytiin Savon suunnalle 1-vuotiskeväänä. Kilpauransa Ravisteli teki kuopiolaisen Gunnar Baltzarin valmennuksessa. Se menestyi hyvin ja saavutti ennätyksen 23,6aly. Kilpauran päätyttyä ori palasi syntymätalliinsa Ojanmutkan talliin Virroille. Siitä lähtien se on toiminut siitostehtävissä sekä tehnyt erilaisia edustuskeikkoja, muun muassa hääkyytejä.

”Ori toimii hienosti niin ajettuna, ratsastettuna kuin reenkin edessä”, Hanna Jartti kehuu oria.

Ravisteli on erisukuinen vaihtoehto, sen suvussa ei ole lainkaan nykyisiä valtaoreja. Sen isä on Ero-Ponsi, emä Viherto ja emänisä Jouhen-Piirto. Jartin mukaan hienoluonteinen herrasmiesori soveltuu mihin tahansa tehtävään.

Ravistelille on tähän mennessä syntynyt 24 jälkeläistä. Radoilla ovat jo esiintyneet Varisteli ja Moimoi, mutta muitakin on tulossa.

Monipuoliset sisarukset

Lähtöesittelyihin osallistuvat Janella ja Rantaniemelän Savu ovat samasta emästä Nellan Tytöstä. Janellan isä on Jaime ja Savun Sipori.

Janellan omistaja-kasvattaja on Eeva Niemelä. Se on 2. palkinnon kantakirjatamma. ”Laadukas urheiluhevonen ja sisukas suorittaja”, Reetta Niemelä kuvaa 12-vuotiasta tammaa.

”Tämä kaunis leidi oli heti syntyessään hyvin itsenäinen ja touhukas paketti. Vahva luottamus ihmiseen on ollut merkittävässä roolissa kaikessa tekemisessä”, Reetta Niemelä luonnehtii.

Omistajien ajatuksena oli saada Janellasta vain monipuolinen harrasteratsu, mutta tammasta kuoriutuikin kilparatsu. Janellan ajolle opetus tehtiin heti 1-vuotiaana ja varsa totuteltiin heti kaikkeen mahdolliseen.

”Janella on hyvä hevonen ajaa kärryillä ja reellä. Toimii tilanteessa kuin tilanteessa”, Niemelä kehuu.

Janella on kilpaillut aluetasolla (2) koulu-, kenttä- ja esteratsastuksessa saaden useita sijoituksia.

Kansallisella tasolla (3 taso) se on kilpaillut kouluratsastuksessa sijoittuen myös.

Savua treenataan monipuolisesti

5-vuotias Rantaniemelän Savu on myös Eeva Niemelän kasvatti, sen omistaa Palokan kulttuurirahasto.

”Savu on erittäin järkevä ja rehellinen nuori mies. Ajolle Savu opetettiin myös heti varsana, koska päämäärä on enemmän raviurheilun puolella. Joka tapauksessa noin 3-vuotiaana ratsun aakkosetkin käytiin läpi, koska se tuo mukavaa vaihtelua päivien kulkuun”, Reetta Niemelä kertoo.

Savu juoksi 3-vuotiaana opetuslähdön. Samana vuonna se osallistui myös laatuarvostelukarsintoihin Ruukissa voittaen karsinnan. Savu osallistui Ypäjällä Suomenratsujen Kuninkaallisissa 3-vuotiaiden laatuarvostelufinaaliin. Se on palkittu myös 3-vuotiaana parhaana varsana Hippoksen varsanäyttelyssä. 4-vuotiaana se suoritti koelähdön. Nyt startteja on kertynyt kahdeksan ja ennätykset ovat 30,1aly ja 31,2ke. ”Yksi makea voittokin mahtuu mukaan”, Reetta Niemelä iloitsee. Hänen mukaansa Savu yrittää aina rehellisesti kaikkensa – tekee mitä pyydetään ja mihin kykenee.

”Aivan mahtava nuorimies.”

Tällä hetkellä Savua treenataan ratsastaen, kärryillä ja uittaen eli monipuolisesti kaikkea.

Jallu – perheen turpaterapeutti

Vapun Hjalmar on 10-vuotias ruuna, isä Ruuvin Roope, emä Pälven Vappu, emänisä Toto. ”Jallun” omistavat Pentti ja Leila Laakkonen. Selässä nähdään ratsastajana ja haltijana kolme vuotta toiminut Veera Mäki-Välkkilä.

Jallu ja Veera edustavat Korpilahden Ratsastajia. Ratsukko on kilpaillut esteillä metriin saakka, kouluratsastuksessa helppo A -luokkia ja kenttäratsastuksessa harrastetasolla. Ratsukolla on esteiltä useita mitaleja niin seura- kuin aluemestaruuskisoista.

”Jallu on ystävällinen ja todella kiltti, mutta välillä sillä on sopivasti pilkettä silmäkulmassa. Se on pieni ja tehokas koko perheen turpaterapeutti. Töihin Jallu lähtee aina mielellään ja yrittää parhaansa”, Heidi Mäki-Välkkilä kuvailee Vapun Hjalmaria.

Ravurista ratsuksi

Vuonna 2004 syntynyt Siru Lotto (i. Viesker, e. Siru-Loora) aloitti ravihevosena. Tamman ennätykseksi jäi 31,3ke, voittoprosentti oli 26 ja sijoittumisprosentti 53. Raviuransa Lotto kilpaili kasvattajiensa Aaro ja Päivi Kärnän omistuksessa.

Anne Leinonkoski osti Loton vuonna 2012 ”hupiratsuksi”.

”Pian huomasin, että Lotto oli todella lahjakas hyppäämään ja siksi tyttöni alkoi harjoitella esteitä”, Leinonkoski kertaa lajimuutoksen vaiheita.

Myöhemmin Lotolla on kilpailtu esteratsastuksessa, mistä on yksi voitto ykköstasolla. Kouluratsastuksessa Lotto on kilpaillut Helppo B -tasolla.

”Loton paras puoli on suuri ja lempeä sydän. Sille käy ihan kaikki, mitä vaan ikinä keksitkin sen kanssa touhuta. Jos se huomaa, että selässä on pikkuinen ratsastaja, se suorastaan hiipii, ettei ratsastaja vaan tipahda”, Leinonkoski kuvaa hevostaan.

Lotto on varsonut kerran ja osoittautui erittäin hyväksi emätammaksi.

Tompasta tulikin ratsu

Toiveen Trombi on syntynyt 2012 (i. Totemi Rok, e. Toivesiru, ei. Uskon-Toivo).

”Tompasta piti tulla meille ravihevonen, koska ravi on ihan omaa luokkaansa. 3-vuotiaana se opetettiin satulaan ja eräs ratsuammattilainen oli sitä mieltä, että se on poikkeuksellisen lahjakas siinä työssä”, kertoo omistaja-kasvattaja Anne Leinonkoski.

Tomppa on opetettu normaalisti ajolle 2-vuotiaana ja on omistajansa mukaa todella hyvä ajaa. Ratsuihmiset veivät sen kuitenkin 3-vuotiaana laatuarvosteluun, jossa menestystä ei vielä tullut, mutta 4-vuotiaana se jo voitti karsintansa ollen askellajikokeen paras 4-vuotias!

5-vuotiskaudella päätavoite oli laatuarvostelu, jossa valtakunnallisessa finaalissa Tomppa oli askellajikokeen paras suomenhevonen saaden Lupaavin kouluhevonen 2017 -tittelin. 6-vuotiskaudella Tomppa sijoittui kolmanneksi kouluratsastuksen kasvattajakilpailussa Ypäjän Kuninkaallisissa häviten voittajalle ainoastaan 0,3 prosenttia kahden päivän yhteistuloksissa.

”Nyt 7-vuotiskauden tavoite oli kansallisella tasolla saavuttaa kvaalit kouluratsastuksen Mestaruuskisoihin, ja ne me saatiin heti kahdesta ensimmäisestä startista!” Leinonkoski iloitsee.

Ruunan loppukauden tavoite on vielä vähän epävarma: onko se jo koulu-Mestaruudet vai Ypäjän Kuninkaallisissa ratsastettava Kelmi-Cup. Ratsastajina Tompalla toimii Virpi Höynälä, joka vastaa Tompan ratsuttamisesta ja Leinonkosken tytär Pinja Kolehmainen.

Muita Toiveen Trombin saavutuksia: Nuorten hevosten hallialuemestaruus 2018, Winter Cup hopea 2018. Tompalla on kilpailtu esteissä 90 cm luokkiin asti. Sillä on Pinja Kolehmaisen kanssa Koran mestaruuspronssi.

Jukka Timonen

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s