Nilsiäläinen Pertti Rissanen laitteli Juha-veljensä kanssa Mattilan Urhoa, 10-vuotiasta oria, Joensuun Toto75:n ensimmäiseen lähtöön.
Urholla ajetaan joka toinen päivä pisimmillään 13 kilometrin harjoituslenkki.
”Aina periaatteessa hölökkää, tätä ei enää kävelytetä”, Pertti kertoo harjoituslenkkien luonteen.
5-vuotiaaksi kääntyvä Armando-suomenhevosruuna on ollut edellistalvena lenkkikaverina mutta ei nyt. Syy on Pertin mukaan se, että Urho on jo kilpailukunnossa ja Armando on vasta treenikuntoinen. Armandolla on tarkoitus jatkaa kilpailemista tänä keväänä.
”Se meni täällä 4-vuotiaana nuorten sarjassa ja hölömöyttään jäi toiseksi. Tallikurvissa rupesi hölmöilemään niin toinen pääsi karkuun. Hävisi 10 senttiä”, Pertti selvittää viime marraskuussa Joensuussa ravatun 4-vuotiaiden lähdön juoksun kulkua, jossa Armando nousi vielä voittotaistoon väkevällä loppukirillä.

Pertti Rissanen palaa taas Mattilan Urhon ohjaksiin parin viikon päästä Kuopion Sorsasalossa. Kuva: Jukka Timonen
Kasvattajalla oltava pitkä pinna
Rissasilla on tallissa tällä haavaa neljä omaa hevosta. Mattilan Urho edustaa omaa kasvatustyötä kolmannessa polvessa: Urhon emä Vinkattaren Pimu ja emänemä V.V. Vinkatar ovat Rissasten kasvatteja.
Suomenhevosen kasvattamisessa on oma luontainen tahtinsa.
”Pitää olla pitkä pinna, kun aatellaan, että mennee kolme vuotta ettei tiiä mittään hevosesta. Siihen astihan se on hyvä hevonen yleensä aina”, Pertti naurahtaa.
Kun Pertti oli vielä korjaamotöissä, niin hevoset oli hoidettava iltahommina. Nyt kun hän on eläkkeellä, niin nyt ravureita voi harrastaa täysipainoisemmin.
Varsoilla edettävä maltilla
Urho (isä Pauskeri) on opetettu ajolle 2-vuotiaana ja opetus- ja koelähdöt se juoksi 3-vuotiaana. Ensimmäinen kilpailulähtö oli kesäkuussa 2014 Kajaanissa, ja 5-vuotias ori täräytti heti kättelyssä ykkösenä maaliin.
”Urholla oli kasvukipuja 4-vuotiaana, eikä se ollut silloin parhaimmillaan”, valmentaja perustelee aloitusajankohtaa.
Pertti sanookin, että varsojen kanssa on edettävä maltilla, mieli kilpailla hevosella pitkään.
”Varsana ne särkyy.”
Suomenhevosen kanssa on turha hötkyillä, kun kotimainen rotumme on vasta 10–14-vuotiaana parhaassa kilpailuiässä.
”Köppinenkin meni vielä Kuninkuusraveissa 15-vuotiaana, mutta mahtava oli hevonenkin. Niin kestävä, vaikka olihan silläkin niitä pikku hankkarivaivoja, mutta niistä se selvisi noppeesti”, nilsiäläinen antaa tunnustusta kilparadoilta vetäytyneelle ravikuninkaalle.
Pertti Rissanen uskoo, että kilpahevosista 16-vuotiaana ”ei varmasti ole yhtään tervettä hevosta”.
Myrkyn nopea Mattilan Ari
Samasta Vinkattaren Pimu-emästä Rissasille sikisi vuonna 2004 Mattilan Ari (isä Hovi-Ari).
”Se oli myrkyn noppee. Se juoksi Oulu Expressissä finaalissa ja Pikkuprinssissä (Jyväskylässä 2008)”, Pertti muistelee lupaavan orin meriittejä.
Mattilan Ari juoksi Mikkelissä vuonna 2012 ryhmälähdön ennätyksekseen 26,3 aly ja kuukautta myöhemmin Vieremällä volttiennätyksensä 27,6ke. Vieremän reissu oli kohtalokas ennätysjuoksusta huolimatta.
”Sillä särkyi etujalka, kun hevonen oli viimeisessä tikissä”, Pertti harmittelee kasvattinsa kohtaloa kuntohuipulla.
Kaikki kun naksaa kohdilleen…
Nyt Rissaset kiertävät raviratoja Mattilan Urhon kanssa ja keväämmällä on Armandon vuoro. Urhoon on Rissasilla hyvä luotto.
”Kaikki kun naksaa niin sitten mennään hyvästi”, Pertti sanoo.
Nyt Joensuussa ori jäi juuri rahapalkintojen ulkopuolelle seitsemänneksi.
”Hevonen oli hyvä. Nyt oli kova lähtö, kun oli kolmen tonnin palkinto. Kymmenkunta hevostakin oli karsittu. Lähtöpaikka oli vain helevetin huono”, valmentaja manailee kääriessään oriin jalkoja.
Kahden viikon välein starttiin
Edessä oli 2,5 tunnin ajomatka kotikonnuille.
”Tänä iltana hevonen ruokitaan ja ite kylvetään. Yksi päivä annetaan hevosen olla huilissa ja sen jälkeen palautellaan.”
Kilpailutahti on harkittu. Mattilan Urho starttaa seuraavan kerran kotiradallaan Kuopion Sorsasalossa 19. maaliskuuta. Urho volttaa 40 metrin takamatkalta ykkösradalta ja Pertti palaa ohjaksiin.
”Kyllä sen nyt vähintään kahden viikon välein pitää päästä kilpailemaan”, Juha Rissanen aikatauluttaa.
Jukka Timonen