Villiäijä lähti liitoon naistiimin valmennuksessa

Bella Varjonen otti Villiäijän valmentajavastuun viime keväänä Tapio Kataiselta. Nyt alkuvuodesta ruuna on juossut kahdeksasta startistaan peräti viisi ykköstä. Sen edelliset voittojuoksut olivat niinkin kaukaa kuin vuodelta 2014.

Mikä on saanut keväällä 10 vuotta täyttävän ruunan voittoliitoon?

”Jaa, jos me tiedettäs, me tehtäis sama meidän kaikille hevosille. Siihen ei ole mitään semmoista yhtä asiaa, mikä olisi asian ratkaissut. Jotkut taivaankappaleet ovat vaan nyt kohdillaan.”

Yksi silmiinpistävä muutos on ollut se, että Villiäijälle tuli naisvalmentaja ja naistiimi ympärille.

”Jos se tykkää olla sulttaanina meidän kanssa. Ehkä se on se!” Bella Varjonen nauraa hekottaa.

L5 Villiäijä-3350

Hannu Torvinen ohjasti Villiäijän näyttävään voittoon Mikkelin Toto75-lähdössä viime lauantaina. Kuva: Terhi Piispa-Helisten

Juoksulahjat esille jonon perältä

Bella Varjonen sanoo saaneensa Villiäijän historiasta tietoa koko ajan, että se on lahjakas, mutta se ei ole suorittanut tasollaan.

”Samanlainen tunne mulle tuli, kun se tänne tuli, että se on lahjakas hevonen.”

Ruunaa on Varjosen valmennuksessa perustreenattu ja vähän ratsastettu. Se on vahtolaisen valmentajan mukaan sitä normaalia treeniä, mitä heillä periaatteessa suurimmaksi osaksi hevosen kanssa tehdään: intervalliharjoitteita ja kevyttä ratsastuslenkkiä.

”Jos jotain lähden spekuloimaan, voiko olla, että Villiäijää kun on porukassa ajettu ja toisten takana, onko se rentoutunut siitä tai sisuuntunut tai jotain. Jostain on tullut tämmöinen mukava vire siihen, että se haluaa ohittaa nykyisin toisia.”

Toimivasta kokeilusta nautittava

Tiina Kaihtela pestautui marraskuussa hevosen hoitajaksi. Bella Varjonen painottaa, että hoitajalla on aina suuri merkitys niin kuin koko henkilökunnalla hierojasta lähtien.

”Hoitaja tekee tosi paljon hevosen jalkojen ja terveyden eteen töitä. Hoitaja itse ajaa hirveän paljon, sillä minä haluan, että sitä ajetaan siellä jonossa perässä, ettei se ole etummaisena keulahevosena.”

”Se on just sitä kokeilua, kun jotain on pitänyt keksiä, että kun hevonen ei ole ollut kovin hanakka tulemaan loppua. Jos se sillä saataisiin tulemaan loppuun, ettei se koskaan treeneissä mene edessä.”

”Tällä hetkellä pitää olla tyytyväinen että toimii. Näistä hetkistä on nautittava, kun näitä tulee.”

Kuskeilta nättejä juoksuja

Saman tien kun valmentaja vaihtui, vaihtui myös ohjastaja. Jämsäläinen Hannu Torvinen ohjasti Villiäijää ensimmäisen kerran huhtikuussa

”Hannu on tykännyt Villiäijästä alusta asti ja ajanut sitä johdonmukaisesti eteenpäin ja kehittänyt sitä. Sillä on tosi iso merkitys. Nyt se on aivan mahtavaa, kun Hannu tuntee sen. Hannu pystyy tekemään ratkaisut hyvin sen kanssa. Kyllä meillä on ollut täysluotto kuskiin”, valmentaja antaa tunnustusta.

Torvisen lisäksi rattailla ovat piipahtaneet Olli ja Harri Koivunen, Ari Moilanen, Mika Forss ja Kari Rosimo.

”Hienosti ovat kuskit rakentaneet hevosta, ettei sitä heti ole ajettu ahtaalle vaan on nättejä juoksuja. Kyllä kaikki ovat olleet rakentamassa sitä asiaa.”

Toto75-avaus suvereeninäytös

Bella

Bella Varjosella riittää valmennettavia silmäteriä, kuten Varjosten oma kasvatti Varjomanni-ruuna.

Villiäijä avasi Toto-75-uransa viikko sitten Mikkelissä ja näyttävästi avasikin väkevällä loppukirillään. Voitto tuli usealla hevosenmitalla. Pari päivää myöhemmin Turussa ruunan meno oli maltillisempaa ja voitto heltisi onnekkaasti, kun Poikolan Neito laukkasi aivan loppumetreillä. Villiäijän esitykseen oli omat syynsä.

”Sovittiin kuskin (Hannu Torvinen) kanssa, että juostaan selkäjuoksu ja lyhyellä kirillä. Mutta hevonen oli silti hyvä, vaikka otettiin sekki pois. Kokeiltiin siinä samalla erilaisia balansseja kevättä ajatellen.

”Tuo oli turha tuo Turun startti, mutta ajokelit ovat haasteelliset tällä hetkellä, että siinä mielessä se täytyy laskea viimeistelyksi”, valmentaja pohtii.

Seuraava startti on lauantaina Vermon 75-raveissa, ja nyt tämä viikko on mennyt hevosta palautellessa.

”Kyllä me hyvillä mielin Vermoon ollaan menossa, mutta nöyrin mielin, sillä lähtö on todella kovatasoinen. En muista, milloin paalulla olisi ollut noin kovatasoiset hevoset. Mutta hienoa päästä mukaan. Tällä on päästy 75-ura aloittamaan ja hienoa, että ollaan finaalissa (Nousija- vs. Haastajadivisioonafinaali)”, Bella Varjonen iloitsee hevosen puolesta.

 

Villiäijä (s. 10.5.2009); isä Cameron, emä Hoviheli; emänisä Aatami; kasvattaja Kari-Markku Karjalainen; omistaja Blondi Talli & Susanne Karhunen; valmentaja Bella Varjonen; hoitaja Tiia Kaihtela; 80 starttia 7–8–8; voittosumma 24 670 euroa (josta 11 150 euroa 2019); autoennätys 27,0aly (juostu 29.6.2018), tasoitusennätys 27,7ke (juostu 14.6.2017).

Jukka Timonen

Advertisement

Yksi kommentti artikkeliin ”Villiäijä lähti liitoon naistiimin valmennuksessa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s