Vieskerin synttäreistä tunteikas yleisöjuhla

pääkuva

Yleisö osoitti Vieskerille suosiota seisaaltaan, kun Kari Ahokas ohjasti oriin ”ohimarssiin” Vermon Kuninkuusraveissa 2017. (Kuva: Jukka Timonen)

Suomenhevosten kuninkaitten kuninkaan, Vieskerin 30-vuotisjuhlia vietetään elävän ravurilegendan arvoisesti.

”Maailman suurimmat hevosen syntymäpäiväjuhlat”, Killerin kilpailusihteeri Janne Jääskeläinen uskaltaa mainostaa.

Juhla järjestetään torstaina 27. kesäkuuta Killerin raviradalla. Jääskeläinen odottaa, että juhlaravi-illan yleisömäärä lasketaan mieluummin kymmenissä kuin ykköstuhansissa.

Osviittaa kiinnostuksesta antaa se, että kun ravirata julkaisi torstaina syntymäpäiväkutsun Facebook-sivuillaan torstaina, perjantaina keskipäivään mennessä jo yli 800 ihmistä oli ilmaissut kiinnostuksensa.

Kaarlon muistoksi muistoajo

Tapahtuman suurin vetonaula, syntymäpäiväsankari itse on lupautunut läsnäolollaan kunnioittamaan juhlaansa rattaillaan Kari Ahokas.

Tuona iltana ajetaan ensimmäistä kertaa Karin isoveljen Kaarlo Ahokkaan muistoajo. Vieskerin muun muassa viiteen perättäiseen ravikuninkuuteen ohjastanut Kaarlo Ahokas (s. 1958) kuoli 30. huhtikuuta 2016 vain 58-vuotiaana.  Hän ohjasti urallaan yli 18 000 ravilähtöä ja voitti niistä 1 836. Palkintorahoja hän ajoi yli 5,6 miljoonaa euroa.

”Vietämme ilon ja surun hetkiä”, Janne Jääskeläinen ennustaa ja varautuu itsekin nenäliinoilla illan tunteikkaisiin hetkiin.

Suomenhevoset pääosissa

Juhlaravit ovat saaneet Hippokselta Toto65-statuksen. Illan ravilähdöt on pyhitetty pelkästään suomenhevosille. Enintään 21 000 euroa tienanneille tammoille on oma kilpailusarja, johon touko–kesäkuun aikana järjestetään 5–6 karsinta-ajoa. Sarjan pääpalkinto on 5 000 euroa tavarapalkinnolla höystettynä.

Suomenhevonen on juhlaillassa muutoinkin edustavasti esillä. Suomenhevosliitto ja muut suomenhevosyhdistykset tuovat esille kansallisrotumme monipuolisuutta järjestämällä ratsu- ja työhevosnäytöksiä yhteistyökumppaneiden kanssa.

Mykistävä juoksuhistoria

Viesker on syntynyt 20. kesäkuuta 1989. Oriin kasvattaja on edesmennyt muuramelainen Eero Luukkanen. Vieskerin isä on Vokker, emä Vieska ja emänisä Jaska.

Kaarlo Ahokas ja Jorma Tuunanen ostivat Vieskerin Laukaaseen vuonna 1992. Oria ovat valmentaneet niin Kaarlo kuin Kari Ahokas.

Viesker on ainoa suomenhevosori, joka on voittanut ravikuninkuuden viidesti peräkkäin. Se on myös ainut suomenhevosravuri, joka on voittanut juoksu-urallaan yli miljoona euroa. Viesker alitti heinäkuussa 2002 Mikkelissä mailin ryhmäajossa ensimmäisenä suomenhevosena maagisena pidetyn 1.20-kilometriajan ajalla 19.9.

Viesker aloitti kilpailu-uransa vuonna 1993 ja se päätti kunniakkaasti voittoajoon 28.3.2004 Vermossa. 169 startistaan se voitti 136. Vieskerin voittoprosentti on ällistyttävä 80 prosenttia. Esimerkiksi vuonna 1997 se voitti jokaisen 19 startistaan.

Viesker on noin 1 500 jälkeläisellään rotunsa kaikkien aikojen siitosori. Sen jälkeläisiä ovat muun muassa kaksinkertainen ravikuningatar B. Helmiina, ravikuningas Vitter, Välähdys, Boker ja Polara.

viesker

Viesker on kautta aikojen suosituin suomenhevosten siitosori. Sillä on noin 1 500 jälkeläistä, joista tunnetuimpia ovat kaksinkertainen ravikuningatar B. Helmiina, ravikuningas Vitter, Välähdys, Boker, Polara, Vixus ja Herra Heinämies. (Kuva: Jukka Timonen)

Vieskeristä muistomerkki?

Vieskeristä on kirjoitettu kirjakin. Toimittaja Harri Lindin kirjoittama Viesker – kaikkien aikojen suomenhevonen julkaistiin vuoden 2017 Kuninkuusraveissa 2017.

Laukaan kunnassa on vireillä muistomerkin rakentaminen Vieskerin kunniaksi. Hankkeen toteuttamiseksi kunta pyytää asukkailtaan mielipiteitä muistomerkin sijainnista ja toteutuksen taidemuodosta 28.2.2019 asti osoitteessa https://query.eharava.fi/2695#

Jukka Timonen

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s