Vilma Lyydia – ongelmavarsasta todelliseksi moniottelijaksi

Vilma_Lyydia

Kevytrakenteinen Vilma Lyydia on ollut terve hevonen. ”Jos ei satu mitään haavereita, se kehittyy vielä”, Teija ja Martti Ratinen uskovat. (Kuva: Jukka Timonen)

Sulavalinjainen tamma seisoo rauhallisesti paikallaan, kun valmentaja Martti Ratinen valjastaa hevosta lähestyvään ravilähtöön. 10-vuotiasta Vilma Lyydiaa ei tunnistaisi samaksi hevoseksi, millaiseksi nuoruusvuosien sähikäiseksi sitä kuvaillaan.

Tammalta saattoi saada kaviosta, se pelkäsi muita hevosia, laukkasi porukassa, oli sähäkkä ja ajatustakin nopeampi liikkeissään.

”Kipinöitä betonilattiasta löi, kun lähettiin karsinasta ajoon”, Martti kuvailee varsa-ajan temperamenttia.

Olikin parempi, että kärsimättömän varsan ajo-opetuksessa oli toinen valmentaja mukana. Kovasuista hevosta oli kaiken kukkuraksi ikävä ajaa.

Ratsastaminen rauhoittanut

Mutta nyt on toisin. Osaomistaja Teija Ratinen sanoo, että Vilma Lyydia on tasaantunut. Hän sanoo suomenhevosta siltä osin ihmeelliseksi, miten paljon se voi vanhetessaan muuttua.

”Ei olisi uskonut Vilma Lyydiasta kolmivuotiaana, että joku sen selkään uskaltaisi. Nyt se on itse rauhallisuus ja selästä hyvä. Sillä on kultainen pää, se yrittää aina parhaansa”, Teija kehuu tammaansa.

Eittämättä Teijalla on ollut iso rooli tasoitellessa ongelmavarsaansa ajan kanssa siivoille tavoille. Ratsastaminen on vaikuttanut Teijan mukaan tosi paljon hevosen rauhoittumiseen.

Viimeksi ohjastaja Tuomas Pakkanen tunnusti taannoisen Joensuun lähdön voittajahaastattelussa, että monté-lähdöt ovat piristäneet ja rauhoittaneet hevosta. Onneksi Vilma Lyydian toinen omistaja Milla Hiekkaranta on myös innokas ratsastaja.

TuomasLyyti

Tuomas Pakkanen ohjasti ”Lyytin” ykköseksi Joensuussa. Tuomas kehui hevosen sekä piristyneen että rauhoittuneen, kun sillä on ratsastettu monté-kisoissa.

Montéa ja esteitä

Vilma Lyydialla on Teijan mukaan tehty paljon muitakin juttuja, joista hevonen pitää. Sitä käytetään kesällä järvessä ja se hölkkäilee kevyen reen eteen valjastettuna runsaan puolen tunnin lenkkejä.

Tänä syksynä Karoliina Sinkkilä ratsaillaan tamma avasi komeasti monté-uransa: kolmesta lähdöstä se on poiminut yhtä monta ykkössijaa. Ja onpa se kokeillut kouluratsastusta ja esteitäkin. Kiuruveden avauskisassaan Vilma Lyydia oli ainut, joka kiersi radan 60 senttimetrin esteet puhtaasti.

”Kenttäratsastusta ei ole vielä kokeiltu”, Teija naurahtaa.

Monipuolinen harrastaminen ruokkii positiivisesti sekä hevosen että ihmisen mieltä. Lisäksi esimerkiksi esteiden ylittäminen kehittää fyysisiä ominaisuuksia, ”takapuolen lihaksia”.

Kisamatkalla juominen heikkoa

Vilma Lyydia (i. Sikko, e. Camomilla, ei. Cameron) ravasi ensimmäiset palkintorahansa kuusivuotiaana ja nyt voittorahoja on kertynyt 70 631 euroa.

Rovaniemellä se osallistui ensimmäistä kertaa kuningatarkilpailuun ja juoksi siellä uuden ennätyksensä 22,8 aly. Kuninkuusravireissu poiki osakilpailusijat 5, 7 ja 9 ja kokonaiskilpailun 8. sijan. Kiuruvedeltä Rovaniemelle on 400 kilometrin matka.

”Vilma Lyydia ei ole maailmanmatkaaja. Se on ravireissuilla totinen ja juo huonosti. Se kyllä Rovaniemellä söi, mutta se ei juonut”, Teija kertaa luonnon tasoittamia lähtöjä.

Pihatto terveyden perusta

Martin ja Teijan kasvatti on asunut koko elinikänsä vapaana laumassa rauhallisessa pihatossa Kiuruvedellä. Raikkaassa ilmassa päivänsä viettävä ”Lyyti” ei ole kärsinyt hengitysteiden infektioista. Teijan mukaan se palautuu harjoitusten ja kilpailujen rasituksista hyvin, kun se saa vapaasti liikkua. Rovaniemen karsinayöpyminen hermostutti tammaa.

”Sille on aina parempi, kun pääsee omaan kotiin”, Teija selvittää ravikilpailujen haasteita.

Kun kilpaileminen ei enää maita Vilma Lyydialle, se siirtyy Ratisten mukaan siitokseen. Vireälle tammalle ei ole vielä kuitenkaan mammanpäiviä luvassa, sen verran lennokasta oli Vilma Lyydian voittoisa meno Joensuun raviradalla kaksi viikkoa sitten.

Jukka Timonen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s