Nollasarjat avaavat uraa tulokkaille

Suomenhevosliitto on tarjonnut raviradoille kannustuslähdöiksi ns. nollasarjoja. Vastaanotto on ollut erinomainen. Viimeksi sekä Mikkelin että Ylivieskan raveissa sarjat ilmoitettiin täyteen, samoin kuin nyt keskiviikon lähtö Vermossa.

M.V. Vilmatar ravasi Suomenhevosliiton kannustuslähdön voittoon sunnuntaina Mikkelissä.

Miltä tuntuu, kun ohjastaa oman kasvattinsa ja valmennettavansa ensimmäisessä startissa voittajaksi?

”Voit uskoa. Olen kantanut sen vastasyntyneenä pellolta talliin ja kasvattanut sitä viisi vuotta. Meinas tulla tippa silmäkulmaan”, Timo Vilander tunnustaa lähtövoiton tuoman tunnekuohun.

Jalkavaivat lykkäsivät

timo1

Timo kävi Vilmattaren kanssa maanantai-iltana kevyellä iltalenkillä sunnuntaisen upean startin jälkeen. Kuva: Timo Vilander

5-vuotiaan tamman avausstartti antoi odotuttaa, sillä varsaiällä sillä oli ongelmia jaloissa. Puolitoistavuotiaana sillä oli takajalan hankositeessä ongelmia ja kun vaiva parani, toinen hevonen potkaisi sitä vuohisluuhun niin, että jalkaan tuli turvotusta. Jalkavaivat ovat nyt takanapäin.

”Se oli pikkuisen huonolla ravilla, mutta se kehittyi kesän aikana, kun päästiin harjoittelemaan”, Timo kertoo kehityskäänteestä.

Hän arvelee, että huono ravi oli harjoittelemattomuuden aiheuttamaa lihasheikkoutta. Nyt Vilmatar käy hiekkapohjaisella metsälenkillä 8–10 kilometriä kerrallaan 3–4 kertaa viikossa.

”Välillä tehdään kunnon pyrähdyksiä. Sillä ei ole vedätetty rekeä eikä kärryjä”, Timo selvittää treenaustapojaan.

Ansiotyö sanelee aikataulun

Kaksikko käy harjoittelemassa myös Hankasalmen Varnes-Hippoksen kunnostetulla ja valaistulla raviradalla. Illan hämärtyessä radan valot voi napsauttaa itse päälle. Se on hyvä kädenojennus valjakolle, sillä linja-autolla kouluvuoroja ajava Timo Vilander on kotona Hankasalmen Niemisjärvellä vasta kello 17.45 aikoihin. Työaika sanelee myös sen, että Tuija-vaimo käy antamassa aamuheinät ja että kilpailujen on osuttava viikonloppuihin.

”Kilpaileminen ei onnistu arkisin tässä elämäntilanteessa”, 52-vuotias kahden pojan isä toteaa.

M.V. Vilmatar (i. Sörkän Sälli) edustaa Vilanderien kasvattamaa emälinjaa jo neljännessä sukupolvessa. Vilmattaren emä on M.V. Virna (s. 2003). M.V. Virnan (i. K.K. Kössi) kasvattajaksi on merkitty Timon Matti-isä. Nimissä esiintyvä M.V. periytyy juuri Matti Vilanderin etukirjaimista. Virnan emä on Virkkusa (i. Virhakka), joka oli Timon sedän Heikki Vilanderin kasvatti. Heikki oli ostanut Virkkusan emän, vuonna 1965 syntyneen Astan (i. Askare, e. Vaala) Tupamäen Taunolta.

Valtterin, 9 v, tamma voitti

Sunnuntaina myös Ylivieskassa ensikertalainen voitti debyyttikisansa, kun 4-vuotias Siriliisi ravasi Suomenhevosliiton kannustuslähdön ykköseksi.

Siriliisin (i. Liising, e. Sirinella) omistavat ja ovat kasvattaneet Juhani Inkinen ja hänen 9-vuotias poikansa Valtteri Ruovedeltä.

”Valtteria jännitti, kun hän seurasi lähtöä Veikkauksen sivuilta. Tämä on tärkeä asia hänelle. Koko perheellä touhutaan”, isä kertoo perheen hevosharrastuksesta.

Voitto tuntuu Juhanin mukaan aina hyvältä, mutta suurena yllätyksenä Siriliisin voitto ei tullut.

”Se on ollut hyvässä rataopissa. Se on saanut rutiinia ja kokemusta ja valmennustieto on hyvä”, Juhani kehuu tamman valmentajaa Juha-Matti Paavolaa.

Siriliisivoittoloimi

Siriliisi voittajaloimi päällä ja ohjastaja Niko Jokela rattaillaan sunnuntaina Ylivieskassa. Kuva: Valokuvaamo Studio Raija T:mi Sinkkonen

Nollasarjoja tarvitaan

Siriliisin kilpailu-uran avaus oli vähällä jäädä ensi vuoden puolelle. Suunnitelmissa oli, että tamma palaisi kotikonnuilleen syyskuun lopussa Kaustisella ajetun koelähdön jälkeen, koska sopivia aloitussarjoja ei ollut näköpiirissä. Tilanne muuttui, kun Ylivieskan raveissa oli tarjolla todellinen nollasarja.

”Nollasarjoja tarvittaisiin ehdottomasti lisää”, Juhani Inkinen viestii.

Ravikeskus Keskisen toiminnanjohtaja Ilkka Soronen on Inkisen kanssa samaa mieltä – todellisilla nolla-nolla -sarjoilla on tilausta. Ilkka Sorosen mukaan nyt löytyivät starttiin ne hevoset, joita ei ole aikaisemmin haluttu ilmoittaa mukaan. Syynä on ollut se, että oma nolla euroa tienannut hevonen on ollut sekuntitolkulla hitaampi, kun takaa on tullut kokeneita, muutamia satasia tienanneita hevosia.

”Tätä ei tajuttu aikaisemmin”, Ilkka Soronen myöntää.

Siriliisin kilpakausi jatkuu vielä yhdellä lähdöllä, kun Kaustisella ravataan itsenäisyyspäivänä. Nuorten sarjassa 4-vuotiaat suomenhevoset kisaavat 2120 metrin tasoitusajossa. Tammat saavat 20 metrin hyvityksen.

Inkisillä kuningatarkisailija

Myös Inkisillä on pitkät perinteet suomenhevosten kasvatuksessa. Juhanin Aaro-isä osti veljiensä Laurin ja Olavin kanssa Emma-tamman (s. 1964) rahtihevoseksi. Se vietiin jo 3-vuotiaana metsätöihin.

Aaro sai Emmasta vuonna 1973 Emman-Tytön (i. Erilo). Emman-Tyttö varsoi vuonna 1988 Tytön-Säihkeen (i. Vokker). Aaro Inkinen astutti Tytön-Säihkeen Hovi-Arilla ja vuonna 2006 syntyi Sirinella-tamma. Sirinella on Siriliisin emä. Tytön-Säihke ylsi aina kuningatarkilpailuihin saakka.

”Arvostan, että ovat jaksaneet kasvattaa ja kilpailutoimintaa harrastaa”, Juhani antaa tunnustusta isälleen ja sedilleen.

Siriliisin taipaleelle Juhani Inkinen toivoo tasaista kehitystä ja terveyttä.

”Tykkään pitkäikäisistä kilpahevosista, en yhden vuoden tähdenlennoista”, hän tunnustaa.

Jukka Timonen

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s