Camillan selkänahasta Juiserin menestyskaurat

ylpeä

Camilla on ylpeä hevosestaan. Moni sanoisi, että Camilla voi olla ylpeä myös itsestään, niin periksi antamaton hän ollut Juiserin rinnalla. (Kuva: Krista Toivanen)

”Juiseri kukisti Köppisen! Uskomaton hevonen!”

Raviurheilun juttuotsikot kertovat, että 7-vuotias ruuna on ravannut loistavan kauden: 15 startista peräti 8 ykköstä ja palkintorahaa on kertynyt liki 40 000 euroa.

turku

Turun huippudivisioonakarsinnassa 15.9. Juiseri löi päänsä lähtöauton siivekkeeseen. Vaikka sitä seurasi pieni hyppy ja jääminen porukan hännille, Juiseri puristi ykköseksi. (Kuva: Riikka Pukki)

Elämä voittosarakkeen takana ei ole ollut yhtä auvoista kuin voisi helposti luulla. Vielä pari vuotta sitten Camilla Vihanto, hevosen omistaja ja valmentaja, tunnustaa pohtineensa raviharrastuksensa mielekkyyttä. ”Onko tämä oikeasti kaiken tämän arvoista?” Camilla sanoo miettineensä, kun rahat olivat loppu ja hän raatoi niin ansiotöissä kuin kaiken vapaa-aikansa tallilla.

Kun talous oli tiukimmillaan, Camilla sanoo itse syöneensä lähinnä omia kynsiään, jotta viimeiset eurot olisivat riittäneet Juiserin rehuihin ja menoihin. Trailerin ja rehuja hän oli ostanut velaksi ja klinikan ja tallin pitäjät olivat joustaneet maksuissa. Camilla ansaitsi niukkoja palkkarahojaan pakkaamalla nugetteja ja lihapullia kaksivuorotöissä HK:n tehtaalla.

25-vuotias mikkeliläinen on todellakin joutunut repimään omasta selkänahastaan Juiserin valmennusrahat.

Todellista työssäoppimista

Juiseri (emä Tytön Tähti, isä Joihuri) on Camillan tilausvarsa. Camilla oli käynyt hoitamassa Päivi Pukin Tytön Tähteä, ja syntyi idea teetättää tammalla varsa. Camilla sai valita isäorin. Orivarsa näki päivänvalon toukokuussa 2011.

”Olin haltioissani, vaikka sen jalat olivat vinossa. Ne suoristuivat varsalaitumella”, hän muistelee alkutaipaletta ensimmäisen ikioman hevosensa kanssa.

Camilla valmistui vuonna 2011 Harjun oppimiskeskuksesta hevostenhoitajaksi ravipuolelle suuntautuneena. Camilla työskenteli ensin Pekka Korven tallilla, jonka jälkeen hän oli Seppo Suurosen pestissä 2,5 vuotta. Raskas tallityö oli uuvuttaa nuoren naisen, mutta työ ammattilaisten opissa antoi eväitä etenkin suomenhevosten valmennukseen.

”En tajunnut kyllä siitä yhtään mitään sitä ennen”, Camilla myöntää.

juiseri

Camillan mukaan Juiseri kyttäilee päivänvalossa kummajaisia tutullakin lenkkipolulla, mutta pimeässä ei mitään. (Kuva: Krista Toivanen)

Kamalat laukat takana

Myös Juiserin kehitys varmaksi ravuriksi ei ollut tallissa kuulutettu. Varsinkin avauskaudet koettelivat nuoren valmentajan uskoa suojattiinsa juoksujen kariuduttua laukkoihin. Laukkaan menivät Derby-haaveetkin.

”Jos olisin toiminut fiksummin, niin olisin antanut Juiserille enemmän aikaa kehittyä ennen kilpailutusta. 5-vuotiskaudella sillä oli vielä kasvukipuja ja sitä piikitettiin”, Camilla soimaa itseään.

Nyt Juiseri on päässyt ”kamalista laukoista”. Epäonnistumiset ovat myös opettaneet.

”Kun Juiseri seisoo tarhassa, siitä näkee, onko kaikki hyvin, kun sen tuntee nyt läpikotaisin.”

Ystävät tukipilareina

henri

Ohjastaja Henri Bollström on luonut uskoa Juiserin kykyihin. (Kuva: Camilla Vihanto)

Camilla on kiitollinen, ettei hänen ole tarvinnut taivaltaa yksin Juiserinsa kanssa. Esimerkiksi Päivi Pukin perheestä on tullut Camillalle kuin toinen perhe.

”Sairaan hyvät ystävät ovat olleet tukipilareina ja auttaneet hommissa”, Camilla kiittelee hevosihmisten tajua, milloin apu on tarpeen.

Amatöörivalmentaja on kiitollinen alan ammattilaisten neuvoille ja kannustukselle.

”Älä luovuta -palautteet ovat auttaneet tosi paljon. Henri (Bollström) on uskonut Juiseriin, kun minulta usko on ollut lopussa”, Camilla antaa tunnustusta luotto-ohjastajalleen.

Juiseri siirtyi hiljattain Anne ja Petri Fredinin ravitallin hoiviin.

”Annen kanssa vaihdetaan iloja ja murheita. Se on vapauttavaa ja tallilta lähtee aina hyvällä tuulella.”

Stressaaminen jatkuu…

Vuosi 2017 oli ensimmäinen, jolloin Juiseri ansaitsi kaurarahansa itse (voittosumma 17 750 e). Tänä vuonna Camillankaan ei ole tarvinnut enää ruokakaupassa laskea jokaista senttiä, mutta muutoin menestys ei ole nuorta valmentajaa muuttanut.

”Stressaan lähtöjä ihan sairaasti. Starttipäivänä oksettaa ja kädet tutisevat”, Camilla naurahtaa omille luonteenpiirteilleen.

Kova elämänkoulu ei ole lannistanut Camillan jatkosuunnitelmia. Haaveissa on oma talo, talli pihapiirissä ja pari omaa hevosta.

”Toivottavasti heppahomma on vielä joskus pääelanto”, Camilla haaveilee.

Hänelle tarjottiin vastikään vieskeriläistä treenattavaksi, mutta vielä ei ole vieraiden valmennettavien aika.

”Olin aika otettu”, Camilla sanoo osoitetusta arvostuksesta.

Jukka Timonen

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s