”Menestys parantaa tammojen siitosarvoa”

janella

Janellan ympärillä Virpi Höynälä (vas.), Reetta Niemelä, Vilma Riutta ja Pinja Ylinen. (Kuva: Jukka Timonen)

Jyväskyläläinen Virpi Höynälä ratsasti 11-vuotiaalla Janella-tammalla ensimmäistä kertaa järjestetyn Akulin Pokaali -kilpailun voittajaksi. Uutuuskisa ratkottiin tänään torstaina alkaneessa Suomenratsujen Kuninkaalliset -tapahtumassa Ypäjän hevosopistolla.
Helppo A -tasoinen kouluratsastusluokka oli avoin ainoastaan suomenhevostammoille. Järjestäjät halusivat sukupuolirajauksella taata tammoillekin menestysmahdollisuuksia oriiden dominoimassa lajissa.

”Oriit esiintyvät luonnostaan hyvin. Niiden pitää näyttää, kun paikalla on muita hevosia, kuinka hienoja ne ovat”, Virpi Höynälä selittää eroa.

Omiin sarjoihin riittäisi osanottajia

Kilpailijat ja hevosten omistajat ottivat luokan avosylin vastaan. Sen osoitti jo osanottajamäärä – 27 ratsukkoa. Myös kommentit olivat kiitteleviä.

”Tosi hyvä, että tammat pääsevät näyttämään taitojaan omissa sarjoissaan”, Janellan omistaja Reetta Niemelä kehuu.

Hän antoi palkintoseremonioiden jälkeen suoraa palautetta hyvästä ideasta järjestäjien tapahtumajohtajalle Päivi Laineelle. Reetta muistutti, että tammat ja oriit varsinkin nuorempina painivat ominaisuuksiltaan eri sarjoissa esimerkiksi laatuarvostelussa. Hän pitäisi reilumpana, että ne saisivat myös kilpailla omissa sarjoissaan.

”Hevosainesta kyllä riittäisi tammojen ja oriiden omiin sarjoihin”, Reetta Niemelä uskoo ja pitää Akulin Pokaali -kisaa hyvänä päänavauksena.

Kisamenestyksestä on muutakin hyötyä kuin kukkakimppu ja kiertopalkinto.
”Menestys parantaa tammojen siitosarvoa”, Reetta muistuttaa.

VirpiJanella

Virpi ja Janella kunniakierroksella palkintojen jaon jälkeen. (Kuva: Jukka Timonen)

Jantsku hyppää esteetkin

Virpi Höynälä on ratsastanut ”Jantskulla” jo 3–4-vuotiaasta lähtien. Tamma on Virpin mielestä kuin karamelli, kevyt ja kauniin ihastuttava hevonen. Kouluratsastuksessa Janellalta löytyy tarpeeksi lennokkuutta, taipuisuutta ja sivuttaiset liikkeetkin luonnistuvat niin, että väistöt on helppo tehdä.

”Se on hirveä työmyyrä. Se tykkäät tehdä paljon ja lujaa.”

Janella on myös monikäyttöinen, sillä perjantaina se kisaa esteissä ohjastajanaan 14-vuotias jyväskyläläinen Vilma Riutta. Tamma taitaa myös kenttäratsastuksenkin ja sillä on ajettu kärryillä ja reellä.

”Kun Jantskun saa omalle puolelleen, se tsemppaa minunkin puolesta”, pitkään töitä hevosen kanssa tehnyt Virpi kehuu tamman luonnetta. Mutta kärsivällisyyden rajat ovat voittajallakin.
”Sitä ei pidä laittaa sellaiseen tilanteeseen, että se olisi liian ylivoimaista.”

Akuli oli koulumestari

Tammojen kilpailu oli tasokas ja äärimmäisen tasainen, sillä Janella ja Elina Korhosen ratsastama Anisian Aamu päätyivät tasapisteisiin. Voitto ratkesi ratsastuspisteiden perusteella.

Akulin Pokaali -kilpailu on järjestäjien kunnianosoitus laadukkaille suomenhevostammoille.

Kilpailu on saanut nimensä vuonna 1974 Ypäjälle syntyneestä Akulista, joka oli Valtion Hevosjalostuslaitoksen tamma. Se kilpaili kouluratsastuksessa ja otti nimiinsä koulumestaruuden vuonna 1980 kuusivuotiaana. Toisen palkinnon kantakirjatamma synnytti 12 varsaa ja jätti jälkeensä kaksi suosittua jalostusoria Samulin ja Lastun Lekan.

 

Akulin Pokaali, Helppo A, avoin suomenhevostammoille, sijoittuneet:

1) Janella / Virpi Höynälä Korpilahden Ratsastajat 65,862 pistettä, 2) Anisian Aamu / Elina Korhonen Equestrian Team Diamond ry 65,862, 3) Glendoora / Minttu Liuko Ratsutiimi ry 65,172, 4) Merileia / Maria Nikkilä 65,000, 5) Hiekharju Ajaton / Kerttu Penttilä Imatran Ratsastajat ry 64,828, 6) Helan Går / Maija Heikkinen Kaarinan Urheiluratsastajat ry 64,483, 7) Sena / Sanna Ruponen Ypäjän Ratsastajat ry 63,621, … kaikkiaan 27 lähtöä.

Jukka Timonen

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s