Suomenhevosilla ennennäkemättömän menestyksekäs vuosi

Kansallisrotumme on ravannut näyttävästi Pariisista Rovaniemen kautta tänään alkaviin Ylivieskan ruunakunkkareihin.

”Suomenhevosihmisten on ollut mukava seurata kuluvaa ravivuotta”, Suomenhevosliiton puheenjohtaja Timo Ryynänen muistuttaa ravikauden menestyksestä ja hienoista yleisötapahtumista.

Josveis ja Antti Ojanperä voittivat helmikuussa historiallisesti molemmat osalähdöt Pariisin kylmäveriottelussa. Polara ja Antti Tupamäki sijoittuivat toukokuussa toiseksi Elitkampenissa ja kesäkuussa kaksikko vei kylmäveristen voiton Oslossa.

Pohjoismaisen tason mittaus jatkui juhannuksena Härmässä, kun Herttuoiden Costello ja Korjusten Välähdys ottivat kaksoisvoiton ennen ruotsalaisten Månprinsen A.M:ää ja norjalaisten Lome Bragea.

”Meillä on monta erinomaista kärkeä”, Ryynänen viittaa eri voittajahevosiin.

köpä

Köppinen teki hienon päätösjuoksun rattaillaan Ari Moilanen Rovaniemen Kuninkuusraveissa. (Kuva: Jukka Timonen)

Rovaniemi teki hienot kisat

Kuninkuusravit on kuin suomenhevosihmisten vuotuinen pyhiinvaellusmatka. Ei ole väliä, kuinka kaukana suurista asutuskeskuksista kunkkarit järjestetään – katsomot täyttyvät aina.

Tänä vuonna mekkana oli Rovaniemi pohjoisella napapiirillä. Kuninkuusravien hieno imago, itse suomenhevonen ja Lapin eksotiikka houkuttelivat runsaat 51 000 katselijaa hienolle Mäntyvaaran näyttämölle.

”Rovaniemi ei jättänyt ketään kylmäksi. Rovaniemi todisti hienoilla järjestelyillään, että sille kuuluivat suurkilpailut”,

Nestorit loistivat otteillaan

Sekä kuningatar- että kuningaskilpailun käsikirjoitukset olivat jännittävämpiä ja tunteikkaampia kuin yhdessäkään Hollywood-elokuvassa. Varsinkin pääosien esittäjät tekivät suomenhevosjuhlasta taianomaisen.

Kokemus oli valttia. Sympaattinen MarkkuFaariHietanen ohjasti 73-vuotiaana Akaasian kuningattareksi. Kuningaskisassa Costello kesti ennakkosuosikin paineet, mutta sekään ei saanut mitään ilmaiseksi.

”Kun 15-vuotias ikinuori Köppinen pisti vielä nuoremmilleen hanttiin ja voitti 3000 metriä, sai se monen silmäkulman kostumaan. Se oli liikuttava hetki”, Ryynänen tunnelmoi.

Nestorin arvostusta korostaa eritoten se, kun tietää, että Köppisellä on takanaan huima määrä startteja (270), ja vielä se jaksoi voittaa kovimman matkan.

”Päätöskisa oli kaikille mieleenjäävä hetki. Just noin sen piti mennä”, Ryynänen sanoo ja uskoo Köppisen pitkän uran takeiksi asiantuntevaa hoitoa, valmennusta ja ajosuorituksia.

kalevi

Kalevi Salmela ja Turotuuli, ravikuningatar vm. 2002, saivat lämpimän vastaanoton Kuninkuusraviyleisöltä. (Kuva: Jukka Timonen)

Pyhä kolminaisuus takeena

Kuninkuusravit on suurin ja kaunein tapahtuma Suomen ravikartalla.

Timo Ryynänen katsoo Kuninkuuravien hienon menestyksen pohjautuvan pyhään kolminaisuuteen: suureen hevosmäärään, lukuisiin sponsoreihin ja isoon yleisömereen.

Kuninkuusraveissa muun muassa pelataan ylivoimaisesti eniten totoa. Rovaniemellä kokonaistotovaihto oli lauantaina 1,7 miljoonaa euroa, sunnuntaina 1,6 miljoonaa euroa.

”Ja radan reunalla tunnelma oli parhaimmillaan. Asiantunteva raviyleisö tekee sen ainutlaatuisen tunnelman”, Ryynänen kiittelee suomenhevosten ystäviä.

Jukka Timonen

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s