Ruunakunkkareissa ”taso ei voi olla kovempi”

Kylmäveristen ruunaruhtinas kruunataan ensimmäistä kertaa tänä viikonloppuna Ravikeskus Keskisessä Ylivieskassa. Perjantaina ravataan ensimmäinen osalähtö 1600 metriä ryhmäajona, lauantaina on vuorossa 2600 metriä.

Järjestäjillä odotukset onnistuneesta kisatapahtumasta ovat korkealla.

”Taso ei voi olla kovempi, sillä parhaat ovat viivalla. Mahtavat kisat saadaan aikaan”, sanoo ravikeskuksen toiminnanjohtaja Ilkka Soronen kisasta, joka kansan suussa elää nimellä ruunakunkkarit.

josveis

Antti Ojanperän (kuvassa) valmentama ja Paul Lindgrenin omistama Josveis haastaa Polaran kahdesta osalähdöstä koostuvassa kisassa. Kuva: Jukka Timonen

Uusi konsepti sekoittaa pakkaa?

Moni veikkaaja odottaa, että Polara, kevään Ruotsin Elitkampenin kakkonen ja Norjan Bjerkenin kisan ykkönen, hallitsee ruunien kohtaamista. Soronen ei ole valmis etukäteen siunaamaan Janne Tiaisen ja Antti Tupamäen suojatin kruunajaisia.

”Onko Polarallakaan ajettu kahtena päivänä peräkkäin? Tämä on ihan auki tämä peli, sillä tällä uudella konseptilla ruunat eivät ole aikaisemmin kisanneet”, Soronen muistuttaa. Kokonaiskilpailun voittaja on pienimmän yhteisajan ravannut hevonen.

Mukana ovat muun muassa Pariisin kylmäveriottelun valtias Josveis, montén Suomen mestari Diktaattori, Nopsan Vauhti ja Koskelan Akseli.

Sorosta harmittaa vain, kun Siirin Älli jäi pois starttiviivalta vanhan hankosidevamman vihoittelun takia.

Palkintoihin panostettu

Kilpailun järjestäjä, Pohjanmaan ravi ry, on panostanut omasta kassastaan extra-rahaa palkintoihin. Sekä perjantain että lauantain osalähdön voittaja kuittaa 10 000 euroa. Normipalkintotasolla voittosummat olisivat olleet 2 000 ja 7 000 euron tasoa. Eli järjestäjät ovat satsanneet pelkästään ykköspalkintoihin 11 000 euroa ylimääräistä.

”Kokonaiskilpailun voittaja saa vielä Finn-Tackin kilpakärryt, joiden arvo on 6 000 euroa”, Ilkka Soronen muistuttaa.

Yleisöodotukset korkealla

Merkittävä palkintotaso on osaltaan taannut sen, että likipitäen kaikki parhaat suomenhevosruunat ottavat mittaa toisistaan. Kun parhaat ovat paikalla, herättää se myös ravikilpailuja seuraavan yleisön mielenkiinnon.

Ylivieskan perinteinen lämminveristen Malja-ajo keräsi viime vuonna väliyön Maljajuhlineen 7 500 kävijää. Nyt, kun rinnalle on kehitetty kylmäveristen ruunien huippukohtaaminen, järjestäjien odotukset ovat entistä korkeammalla.

”Ihmisiä odotetaan enemmän, kun sääkin näyttää suosivan.”

Tuota väliyön Maljajuhlaa ryydittää Kake Randelin, ja juhla järjestetään ravikeskuksen maneesilla vuoden 1997 Ylivieskan kuninkuusravien iltajuhlan tapaan.

Kisa kumpusi kehityskeskustelusta

Ylivieskan uuden kisaidean ”isä” on Pohjanmaan ravi ry:n hallituksen varapuheenjohtaja Esa Aunola. Kun seuraväki pohti vuosi sitten, miten ravikeskuksen ravitoimintaa voitaisiin kehittää, Esa Aunola heitti idean ruunakunkkareista.

Toiminnanjohtaja Ilkka Soronen myöntää, ettei ”sivulauseessa” heitetty idea ensi alkuun maistunut hänelle. Aunola toisti ideansa viime syksynä uudelleen, ja kun Soronen kävi joulukuussa Kuopion raveissa ja seurasi suomenhevosten päälähtöä, lamppu syttyi.

”Nämähän ovat suurin osa ruunia”, Soronen muistelee pohtineensa lähdön osanottajajoukkoa.

Sen jälkeen hänellä olikin kiire ilmoittaa Hippoksen kilpailuosaston päällikölle Tuomo Pekoselle, että ruunakunkkarit on Pohjanmaan ravi ry:n oma idea.

Ravikeskuksen järjestämässä nimikilpailussa Ruunaruhtinas oli ylivoimaisesti eniten ehdotettu nimi uutuuskisalle. Kilpailu on tarkoitettu Pohjoismaissa syntyneille 5-vuotiaille ja sitä vanhemmille kylmäveriruunille.

Jukka Timonen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s