Metkutus kisamatkalle kovimmalla helteellä

Kaustiselle on luvattu perjantaipäiväksi 28 asteen hellelukemia. Juha-Matti Paavola aikoo Metkutus kyydissään kääntää kuljetusautonsa nokan kohti Rovaniemeä – päivän kuumimmalla hetkellä.

”Silloin on autossa paras olla. Autossa pidetään luukkuja auki ja varotaan vain, ettei hevonen vilustu. Matkalla ei voi pysähdellä ABC:llä kahvilla”, Juha-Matti selvittää matkantekostrategiaansa.

metkutus

Juha-Matti Paavola kehuu Metkutuksen luonnetta sotilaalliseksi. ”Valmis aina lähtemään liikkeelle. Ei tarvitse epäillä, onko motivaatio kohdillaan.” Kuvassa Juha-Matti ja Metkutus viime vuoden Vermon kuningaskilpailun osalähdössä. (Kuva: Jukka Timonen)

Totta on, että karsinoissa ja valjastuskatoksissa hellelämpötila tuntuu autokyytiä tukalammalta, kun ilma ei vaihdu samaan tapaan kuin tien päällä. Rovaniemelle on kuitenkin luvattu hellettä sekä lauantaiksi että sunnuntaiksi. Sunnuntaina kuninkuuskilpailun mailin osalähtö starttaa kello 13.58 ja päätösosalähtö 3100 metriä kello 17.05.

”Väliajalla on päästävä varjoon”, valmentaja toivoo hevoselleen.

Vauhti vanhetessa parantunut

14-vuotias Metkutus (e. Mikun Metka, i. Liptus, ei. Mikker) on Juha-Matti Paavolan oma kasvatti. Viikonloppuna konkarioriilla on edessä neljännet kuninkuuskilpailut. Porissa vuonna 2014 se oli viides, toissa vuonna Turussa yhdeksäs ja viime vuonna Vermossa taas viides.

Ori on ollut tasainen menijä, mutta vanhetessaan sen vauhti on vain parantunut. Heinäkuun alussa Metkutus juoksi voltista oman ennätyksensä 23,7ke. Olisiko Rovaniemellä yllätyksen paikka?

”En mää tiedä. Mikä olisi yllätys?” Juha-Matti heittää vastakysymyksen.

Hän tunnustaa, että kolmen parhaan joukkoon selviytyminen olisi yllätys, mutta sijat 4.–5. ovat tavoitteena realistiset. Mutta kisoissa voi tapahtua mitä vain, sen Kuninkuusravien historia on osoittanut.

metkutus2

Juha-Matti Paavola toivoo Rovaniemen osalähtöihin tasaista vauhtia. (Kuva: Jukka Timonen)

Tasaisen tappava vauhti kelpaa

Juha-Matti katsoo, että Metkutus on ravillisesti kunnossa, vaikka Mikkelissä pientä haparointia askeleissa esiintyikin. Ohjastaja toivoo, että Rovaniemellä mentäisiin alusta loppuun tasaista vauhtia, sillä sanojensa mukaan ”pätkänopeutta ei löydy ja rytminvaihto on huonoa”. Jopa kuningaskisan ykkössuosikin Costellon tasaisen tappava vauhti olisi mieleen.

”Päästään silloin nätimmin reissuun. Tasainen vauhti on kaikista paras, silloin ei tarvitse repiä. Yhtäkkiä jos vauhti tippuu 25:een, tahtoo ongelmia tapahtua.”

Hellekelissä hevosten omia ennätysjuoksuja voi syntyä kahdessa ensimmäisessä osalähdössä, mutta päätöskisan 3100 metriltä niitä ei kannata odottaa.

”Hevoset ja ohjastajat ovat jo niin väsyneitä.”

Juha-Matti Paavola omistaa Metkutuksen siskonsa Teija Lampelan kanssa. Autoennätys 20,5aly; tasoitusennätys 23,7ke; Seinäjoella toukokuussa 2017 SE-aika 23,5 autolähetys 2500 m ja yli; 289 starttia; voittosumma 204 789 euroa.

Jukka Timonen

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s