Alma veti tuplasti painonsa!

PihanAlma

Pihan Alma oli ylivoimaisesti väkevin vetäjä ohjaksissaan Janne Kuosmanen. Kuva on Kajaanin työmestaruuskilpailuista. Kuva: Jukka Timonen

Tamma Pihan Alma veti peräti 1 200 kilogrammaa, kun se ponnisti vetokisan voittajaksi lauantaina Tuusniemellä. Eli reessä oli kaksinkertainen kuorma Alman omaan 560 kilon elopainoon nähden.
Harvemmin on käynyt näin, että kilpailun voittaja vetää myös eniten suhteessa omaan painoonsa”, kilpailulautakunnan kirjuri Leena Partanen muistuttaa.
Kontiolahtelaisen Janne Kuosmasen ohjastama 13-vuotias tamma näytti jo kolme viikkoa sitten valtakunnallisissa työmestaruuskisoissa Kajaanissa, kuinka hurja se on voimiltaan ja ylivoimainen vetotekniikaltaan. Alma veti silloin 20 porrasta ja samoin se teki nyt Tuusniemellä ja runsaat 8 metriä vielä päälle.
Täytyy muistaa, etteivät vetokilpailujen voittajatkaan läheskään joka vuosi ole yltäneet yli 20 portaan tuloksiin.

Työ- ja kilpailupuoli erikseen

Pihan Alman kilpailusuorituksesta kantautui korvaan mielenkiintoinen yksityiskohta.
Jossain vaiheessa Alma meinasi ajautua vetouran ulkopuolelle. Tällöin eräs kilpailulautakunnan jäsen kysäisi Kuosmasen Jannelta, olisiko parempi siirtyä toiselle puolelle niin olisi helpompi ohjata. Ohjastaja vastasi napakasti:

”Ei! Toiselta puolelta tehdään töitä ja tältä puolelta kilpaillaan!”

Ja niin Alma hienosti seuraavan irtioton jälkeen siirtyi takaisin uran keskelle.
Pihan Almaa valmentaa Janne lisäksi hänen Tiina-vaimonsa.

Pihan Alma taustajoukkoineen

Tiina Kuosmanen, Pihan Alma ja Janne Kuosmanen kukitettuina voittajina. Kuva: Leena Partanen

Nuoria tullut rohkeasti mukaan

Järjestäjiä ilahdutti erityisesti se, että viime vuosina alkanut hevosihmisten uuden sukupolven esiintulo jatkui. Erityismaininnan ansaitsee vasta 16-vuotias Viivi Pakarinen, joka ohjasti Reston Vipaa. Viivi oli saanut 12-vuotiaan kilparuunansa lainaan isältään Matti Pakariselta.

Viivi ohjasti Vipan kaksi porrasta parempaan tulokseen kuin Matti Leonida-tammallaan. Yleisön joukosta kommentoitiinkin asiantuntevasti:

”Tyttöhän ohjastaa hyvin, paremmin kuin isänsä!”

Järjestäjät muistivat Viivi Pakarista kilpailun lopuksi yllätyskukkasin.

Myös Seppo Kauppinen oli antanut kaksi hevosistaan nuoren Teuvo Nikulaisen ohjastettavaksi.

Jokaiselle jotakin vetopalkaksi

Pihan Alma ja Janne Kuosmanen tyhjensivät urakalla palkintopöytää, sillä voittajapari sai ”Puukeidas”-loimen ja kiertopalkinnon. Lisäksi Alma sai painoonsa nähden eniten vetäneenä ”Lähitapiola”-loimen ja tuotepalkinnon yhteistyössä Hevosvaruste Valjaskulma.

Parhaalle naisohjastajalle, Patin Kustia ohjastaneelle Taimi Heiskaselle Suomen Työhevosseura lahjoitti aisat. Parhaalle ensikertalaiselle hevoselle, Matti Makkosen Luomuksen Lahjalle, ojennettiin Wahlstenin nahkariimu.

Kaikille osallistujille annettiin kotimatkalle ruisleipä, yhteistyössä Konditoria Vehnänen. Neljälle parhaalle luovutettiin Uudenmaan Rakuunarykmentin lahjoittama muistopalkinto. Kolmelle parhaalle ojennettiin kukat, yhteistyössä Tuusniemen Kukkatupa.

Tapahtuma sujui kaikin puolin mukavasti, yleisöäkin oli epävakaisesta ja viileästä säästä huolimatta noin 120”, Leena Partanen kiittelee.

Kilpailun pääjärjestäjä oli Tuusniemen Hevosystäväinseura yhteistyössä Kaavin Hevosystäväinseuran ja Juankosken Hevosseuran kanssa.

Tulokset, Puukeidas-vedot Tuusniemellä 30.6.

1) Pihan Alma / Janne Kuosmanen 20 porrasta + 8,4 metriä / kuorman paino 1 200 kg / 214 % omasta painosta, 2) Luomutar / Mikko Uusimäki 18 prr + 5,6 m / 1 150 kg / 194 %, 3) Patin Kusti / Taimi Heiskanen 15 prr + 4,4 m / 1 050 kg / 191 %, 4) Pehtor / Matti Nissinen 13 prr + 3,2 m / 1 000 kg / 191 %, 5) Pimpulan Vire / Seppo Kauppinen 12 prr + 7,1 m / 1 000 kg / 167 %, 6) Jasun Jatsi / Teuvo Nikulainen 12 prr + 0 m / 950 kg / 161 %, 6) Kesypoika / Tarja Pakarinen 12 prr + 0 m / 950 kg / 176 %, 8) Tolopan Tyttö / Teuvo Isokääntä 11 prr + 3,90 m / 950 kg / 179 %, 9) Vilpotar / Markku Mässeli 10 prr + 4,1 m, 950 kg / 140 %, 10) Luomuksen Lahja / Matti Makkonen 10 prr + 0 m / 900 kg / 188 %, 11) Juvan Juuno / Tuija Happonen 8 prr + 0 m / 825 kg / 135 %, 12) Reston Vipa / Viivi Pakarinen 6 prr + 3,2 m / 825 kg / 147 %, 13) Titaanin Hurmuri / Teuvo Isokääntä 5 prr + 0 m / 750 kg / 136 %, 14 ) Leonida / Matti Pakarinen 4 prr + 0 m / 700 kg / 106 %, 15) Komija / Teuvo Nikulainen 1 prr + 7,7 m / 600 kg / 100 %.

Jukka Timonen

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s