Välähdys kävelee kovavauhtisia harjoituslenkkejä

Ville_Timo

Timo Ryynänen jututti Ville Korjusta valjastuskatoksessa. (Kuva: Jukka Timonen)

Ville Korjuksen Välähdys haastaa Costellon ja Köppisen huomenna lauantaina Kouvolan Toto76-lähdössä.

Suomenhevosliiton puheenjohtaja Timo Ryynänen jututti Korjusta Kajaanin 76-raveissa runsas viikko sitten. Ilmeni, että Korjus kävelyttää harjoituksissa oriaan paljon ja parhaimmillaan jopa 6.30 minuutin kilometrivauhtia. Valmentaja ei juurikaan mittaile hevosensa veriarvoja vaan seuraa vointia aamulämmöistä ja vireystilasta.

Timo Ryynänen silmäili Välähdystä valjastuskatoksessa, kun Ville Korjus valmisteli oriaan starttiin.

”Tällä on tosi pitkä lautanen. Sieltähän se tulee se ponnistusvoima”, Ryynänen tuumailee.

”Niin se tulee. Tällä on tosi vahva lantio”, Korjus myöntelee.

Välähdys

Välähdys seuraa silmä kovana lähitienoon hevosia. (Kuva: Jukka Timonen)

Ryynänen kuvailee Välähdystä kaitaiseksi ja jäntevän näköiseksi. Korjus sanoo hevosensa etupuolta paljon kevyemmäksi, mitä suomenhevoset ovat keskimäärin.

”Monta kertaa nämä suomenhevoset ovat usein edestä raskaita ja takaa pienipeppuisia, tämä on toisinpäin. Moottorin pitäisi olla täällä, mistä se kehittää sen vauhdin ja rytmin”, Korjus sanoo ja osoittaa Välähdyksen takalistoa.

Ryynänen muistelee Kuninkuusraveissa kaksi kertaa kolmanneksi ohjastaneen lieksalaisvalmentajan sanomisia hyvärakenteisen hevosen ravista:

Turusen Raimo, Ihme-Pulin valmentaja, aikoinaan vertasi, että se on kuin mies työntäisi kottikärryä, että takajalat työntävät ja etupää rullaa.”

Siihen Korjus: ”Minä olen taas aatellut, että se on kuin moottorivene.”

Kajaanin startin lähestyessä Ryynänen heittää epäsuoran kysymyksen: ”Voltit taitavat olla vähän vaikeita joskus.”

Siihen Korjus: ”Kyllä ainakin tänä keväänä on ollut, mutta on se ennen lähtenyt voltiskakin. Sillä on ollut niin kovasti painetta siihen. Auton takaakin on hankala, jos se auto menee hiljaa. Auton pitäisi kiihdyttää tasaisesti pois alta, mutta joskus näkee, kun ajaa hyvin hiljaa ja äkkinäinen rykäisy tulee siihen loppuun.  Se (Välähdys) raivostuu ja sitten se alkaa juosta päin puomia.”

Ryynänen jatkaa muisteloa: ”Niinhän se oli Vieskerilläkin, ettei kärsinyt ottaa autoa kiinni.”

Ryynänen kehuu Välähdyksen toukokuista voittojuoksua: ”Se oli hieno voitto Kuopiossa. Siinä oli kyllä tyyliä.”

Korjus tietää selityksen mahtispurtille: ”Neljässä polvessa kun on kolme kertaa Vieteri. Kun se (Välähdys) ottaa sen vauhdin, niin se menee tosi lujaa, mutta se ei aina tiedä, kiinnostaako tuossa kohtaa.”

Ryynänen kertoo Kaarlo Partasen sanoneen Vieteristäkin, ettei siitä tiennyt, kuinka kovaa se olisi mennyt. Kaksi kertaa se oli mennyt täysillä. Kerran Oulussa se oli ollut pussissa ja 200 metriä ennen maalia, kun rata vapautui, siitä se rykäisi ja voitti. ”Silloin se tuli kovan pätkän.” Jossain tasoituskisassa Vieteri oli laukannut ja oli jäänyt ihan hännille, mutta sieltä se oli tullut hirmuvauhtia.

”Vieteri oli niin laiska, ettei sitä saanut täyteen vauhtiin”, hevosmiehet olivat pohtineet.

Korjuksella on taas tarkka näkemys oman hevosensa käyttäytymisestä:

”Tämä ei ole sillä lailla ollenkaan laiska vaan jos se juoksee keulassa niin se vähän katselee ja odottelee koko ajan, että tulisikohan joku. Jos kukaan ei tule, niin se hiljentelee sitä mukaa. Sitä ei huvita yksinään lähteä vetämään.”

Sitten puhe kääntyy hevosen terveydentilan seurantaan ja harjoitteluun. Ville Korjus tunnustaa, ettei hän juuri mittaile hevosensa veriarvoja. Hänelle on riittänyt hevosen olotilan seuraaminen silmämääräisesti ja lämpöjen mittaaminen joka aamu, koska Korjuksen mukaan lämmöistä näkee paljon hevosen terveystilasta.

”Jos hevonen on kipeä, silloin se on eri asia”, Korjus sanoo veriarvojen tutkimisesta.

”Aikoinaan mitattiin monelta hevoselta veriarvot ja aina niissä arvoissa oli jotain vikaa, vaikka hevonen vaikutti hyvälle.”

Valmentaja pitää tärkeämpänä valmentajan ja hevosen välistä ”vuoropuhelua”.

”Hevonen koko ajan juttelee, mutta jos ihminen ei ymmärrä. Lenkilläkin jos ei huvita niin ei huvita – syököön sitten tienposkia. Ei se siitä parane, jos paperista luet mitä olet kirjoittanut, että näin pitäisi tehdä. Se menee vain huonommaksi.”

Välähdys kävelee paljon harjoituskilometrejä 7–7.30 minuutin kilometrivauhtia ja joskus kävely yltyy 6.30 minuuttiin per kilometri.

”Silloin tulee hiki. 12 minuutin kävelyvauhti ei auta”, Korjus sanoo.

Korjus

Ville Korjus sanoi leikillään, että ilmoittautui hetken mielenhäiriössä Kajaanin raveihin. 500 kilometrin ajomatka ei enää painanut voittojuoksun jälkeen. (Kuva: Jukka Timonen)

Kajaanin kisassa ykköspalkinto tuli varsin helpon ja tasapainoisen näköisen juoksun jälkeen.

Välähdys; s. 21.5.2009; e. Kuusysi, i. Viesker, ei. Romantiikka; kasvattaja Arto Nieminen; valmentaja Ville Korjus; omistajat Samuli Korjus, Ville Korjus ja Teija Majander; ennätykset 19,9aly ja 22,1ke; voittosumma 290 270 euroa.

Jukka Timonen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s