Ihanalta!

Luomutar

Mikko Uusimäki rapsutteli Luomutar-tammaansa rauhoittelevasti portaiden vetotauoilla. Kuva: Jukka Timonen

Näin vastasi Mikko Uusimäki, kun häneltä kysyttiin voittajahaastattelussa, miltä nyt tuntuu.

Kälviäläinen omistajaohjastaja ja 17-vuotias Luomutar-tamma oli juuri palkittu suomenhevosten valtakunnallisen työmestaruuskilpailun voittajina Kainuun raviradalla Kajaanin Kuluntalahdessa.

Kaksikolle mestaruus oli jo toinen, sillä parivaljakko kruunattiin Suomen mestareiksi 2015 Ylöjärvellä. Tästä huolimatta raavaasta miehestä näki, että voitto maistui makealta. Mestaruus ei heltiä tämän tason kisoissa pelkästään pokkaamalla.

”Työtä, työtä ja työtä”, Mikko Uusimäki toisti reseptiä, millä työhevosmestaruuksia voitetaan.

PihanAlma

Pihan Alma oli ylivoimaisesti väkevin vetäjä ohjaksissaan Janne Kuosmanen. Kuva: Jukka Timonen

Pihan Alman veto omaa luokkaansa

Isältään, isänisältään ja isänisänisältään työhevostaidot perinyt Uusimäki katsoi voiton perustuneen kolmen osakokeen tasaiseen suorittamiseen. Luomutar sai juoksusta ja käynnistä 9 pistettä, mikä oikeutti vasta seitsemänteen sijaan 12 kilpailijan joukossa. Kilpailun huipentaneesta vetokisasta tamma rypisti 19,6 pistettä, joka oli toiseksi paras pistepotti.

Vetokisan ylivoimaisena voittajana palkittiin kontiolahtelaisen Janne Kuosmasen ohjastama Pihan Alma. 13-vuotias tamma pinnisteli 20 porrasta, kun Luomuttaren puhti riitti 16 portaaseen. Porrasväli on kymmenen metriä ja kuorman alkupaino on 500 kilogrammaa. Yhden portaan jälkeen painoa lisätään 50 kiloa.

Pihan Alma jäi kokonaiskilpailussa hopealle ainoastaan kaksi pistettä voittajalle hävinneenä. Kolmanneksi taisteli virolahtelaisen Markku Mässelin 21-vuotias Vilpotar-tamma. Yleisön suosikkina palkittiin kisan ainoa ori Esu, jonka kouvolalainen ohjastaja Heini Kuukka palkittiin parhaana naisohjastajana. Edellisistä kisoista parhaiten petranneena palkittiin kiteeläisen Lasse Uuksulaisen Onnen Usva.

Ex-mestarille veto ei maittanut

vetokengät

Kauko Tuomisen valmistamat erikoiskengät eivät avittaneet Tähden Piirrosta vetokisassa.

Viime vuoden mestarille Tähden Piirrokselle kisa oli vaikea. Sysmäläisen Kauko Tuomisen 11-vuotiasta tammaa ohjasti tällä kertaa joutsalainen Susanna Purojärvi. Vetopisteet jäivät koko joukon alhaisimmaksi.

”Olisi pitänyt pyytää enemmän”, Susanna soimasi itseään lyhyeksi jääneen vedon jälkeen.

Tähden Piirroksen vetosuoritus päättyi jo viiden portaan jälkeen, kun sille tuli portaiden välillä neljäs pysähdys. Se päättää sääntöjen mukaan suorituksen.

Susanna ennakoi jo ennen kisaa, että veto-osuus tulee olemaan hänelle haastavin tehtävä ohjastaa.

Lähellä alkuperäistä suomenhevosta

Susanna Purojärvelle ravi- ja ratsastusmaailma on työhevosharrastusta tutumpi elementti. Hän saa elantonsa yrittäjänä tyttönimeään kantavassa Ravi- ja Ratsutalli S. Kekkosessa Joutsassa. Häntä kuitenkin kiinnostavat kaikki lajit hevosurheilussa.

Kauko Tuominen, monivuotinen hevostuttava ja -asiakas, on johdatellut Susannaa työhevosharrastuksen saloihin. Susanna osallistui työmestaruuskisoihin Tähden Piirroksella jo kolme vuotta sitten Ylöjärvellä. Häntä kiehtoo lajissa perinteitä kunnioittava asenne.

”Tässä ollaan lähellä sitä perinteistä ja alkuperäistä suomenhevosta”, hän perustelee viehtymystään.

Susannan tallissa kaikki ravurit ovat tällä hetkellä kotimaista rotua 6-vuotias Viksu Vilivei -ruuna lahjakkaimpana juoksijana. Suomenhevonen käy myös ratsastajan käteen.

”Ratsastuspuolella suomenhevonen käy todella hyvin. Se ei ole enää ratsuna raskas, jyrämäinen eikä kovasuinen vaan herkkä, miellyttävä ja kevyt ratsastaa.”

Susanna

Susanna Purojärvi on saanut työhevosoppia Kauko Tuomiselta (taustalla). Kuva: Jukka Timonen

Vetokisa yleisön keskelle?

Valtakunnallisia työmestaruuskilpailuja seurasi Kainuun raviradalla varsin pieni yleisömäärä. Siihen kiinnitti huomiota muun muassa kisojen monivuotinen kävijä Matti Pakarinen Rautalammilta. Hän järjestäisi kilpailut jonkin toisen yleisötapahtuman yhteydessä.

”Juoksut olivat Kuopion raviradalla ja vetokisa vietiin Kuopion maatalousnäyttelyyn. Oli muuten yleisöä!” Matti Pakarinen muistelee vuoden 2001 onnistunutta ratkaisua.

Lauantaisen suomenhevosten valtakunnallisen työmestaruuskilpailun järjestivät Paltamon Hevosystäväinseura, Kainuun Hevosjalostusliitto ja Suomen Hippos.

esu

Näyttävä Esu-ori palkittiin yleisön suosikkina ja Heini Kuukka parhaana naisohjastajana. Kuva: Jukka Timonen

Tulokset: 1) Luomutar/ohjastaja Mikko Uusimäki; juoksu 4 + käynti 5 + veto 19,6 = 28,6 pistettä, 2) Pihan Alma/Janne Kuosmanen 3 + 2 + 21,8 = 26,8, 3) Vilpotar/Markku Mässeli 5 + 6 + 14,9 = 25,9, 4) Pimpulan Vire/Seppo Kauppinen Rautalampi 5 + 5 + 15,2 = 25,2, 5) Tolopan Tyttö/Teuvo Isokääntä Alavieska 5 + 6 + 11,8 = 22,8, 6) Lukon Mimmi/Jarmo Korkeaniemi Halsua 5 + 5 + 12,3 = 22,3, 7) Onnen Usva/Lasse Uuksulainen 5 + 5 + 11,5 = 21,5, 8) Esu/Heini Kuukka 4 + 3 + 13,4 = 20,4, 9) Leonida/Matti Pakarinen 5 + 6 + 8,7 = 19,7, 10) Tirre/Mika Karttunen Kesälahti 4 + 3 + 8,5 = 15,5, 11) Tähden Piirros/Susanna Purojärvi 2 + 4 + 7,8 = 13,8, 12) Voiton Viivi/Marika Hemgård Pietarsaari keskeytti.

Jukka Timonen

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s