Jokivarren Kunkku toipumassa kuningastaistoon

AnttiKunkku

Antti Ojanperä ja Jokivarren Kunkku ovat lauantaina kovassa kuntotestissä Jyväskylän Killerillä, kun rinnalle tulee muun muassa Costello. Kuva: Jukka Timonen

Suomenhevoskansa arpikoi, palaako Jokivarren Kunkku ravikuninkaaksi Rovaniemen kisa-areenalla.

”Parhaimmillaan ollessaan minun mielestäni sen kuuluu olla kuningas”, sanoo Jutta Ihalainen valmistellessaan oria Kajaanin Toto76-lähtöön.

Vuoden 2015 kuningas ei ollut vielä kuitenkaan parhaassa tikissään viikko sitten. Kajaanissa se teki kelpo juoksun ja sijoittui kolmanneksi Välähdyksen ja Elias Intomielen jälkeen.

Kunkun kurkku oli kipeä

Jokivarren Kunkku palasi huhtikuussa Oulussa kahdeksan kuukauden kilpailu- ja toipumistauolta.

Oulun startti oli valmentajakaksikolle Jutta Ihalaiselle ja Antti Ojanperälle pettymys, sillä ori ollut kotioloissa ”vanha kunnon Kunkku”. Valmentajien helpotukseksi hevosen vaisuuteen löytyi selitys − kurkunpäätulehdus.

”Käytin Kunkkua klinikalla pari päivää lähdön jälkeen. Sillä oli tosi punainen kurkku ja limakalvot turvonneet”, Jutta kertaa diagnoosia.

Kunkun veriarvoja oli kontrolloitu kolme kertaa ennen Kajaanin starttia. Rauta-arvot ovat olleet alhaalla.

”Veriarvo oli viimeksi 18,8 ja sen pitäisi olla noin 35, niin eihän se hyvä ole. Mutta aina tulee tällaisia yllätyksiä ja niitä tulee ja menee”, Jutta toteaa rauhallisesti.

Kajaanin 76-kisaan osallistuminen oli kuitenkin huolellisesti harkittu päätös eläinlääkärien kanssa käydyn palaverin jälkeen.

”Starttaamalla pyritään saamaan elimistöä toimimaan ja sitä kautta vireyttä”, Jutta perustelee kisaamista.

Puikkoluu operoitiin

Tämän vuoden kilpailukauteen valmistautumiseen on vaikuttanut lisäksi Vermon Kuninkuusravien päätöslähdön tapahtumat. Ville Korjuksen temperamenttinen Välähdys hidasti yllättäen ja perässä ravanneen Jokivarren Kunkun puikkoluu vioittui äkkijarrutuksessa. Vamma vaati leikkausta.

”Sen osalta talvi ei mennyt toivotusti”, Jutta myöntää.

Olosuhteisiin nähden hevonen pystyi kuitenkin treenaamaan hyvin talviajan harjoitusjaksolla.

Jokivarren_Kunkku

Jokivarren Kunkkuun (1) haettiin vireyttä Kajaanin startista lääkärien ohjeistuksella. Ohjaksissa oli valmentaja Antti Ojanperä. Vanavedessä Virin Camilla ja Hannu Torvinen. Kuva: Jukka Timonen

Lappilaisten oma hevonen

Kuninkuusravien järjestäjät odottavat Rovaniemen Mäntyvaaran raviradan katsomoon jopa 55 000 silmäparia. Yksi odotetuimmista kisaajista on nimenomaan Jokivarren Kunkku, sillä sen omistavat ylitorniolainen Arto Salmi ja torniolainen Alpo Posti.

Moni lappilainen pitää Jokivarren Kunkkua oman seudunsa hevosena, kiitos omistajiensa, vaikka se on valmentautunut 2-vuotiaasta asti Keski-Suomessa Pihtiputaalla. Kilpailu-uransa ori aloitti Rovaniemellä elokuussa 2011. Jutan mukaan Jokivarren Kunkun fanijoukoissa on hyvin innokkaita pohjoisen ihmisiä.

”Tulee varmasti paljon ihmisiä katsomaan, kun hevonen on tavallaan pohjoisen hevonen”, Jutta ennustaa lappilaisten kiinnostusta hevosta kohtaan.

Nopea ja kilpailuhenkinen

Jokivarren Kunkku on ollut erittäin nopea, sen todistavat Suomen ennätykset. Mutta oriissa on muutakin.

”Kilpailuhenkisyys. Se ei kaveria halua ohi päästää”, Jutta Ihalainen vakuuttaa.

Kuninkuuteen tarvitaan Jutan mukaan hyvän hevosen lisäksi myös ”hirveästi tuuria”. Kisaviikonloppuna hevosen kunnon on oltava tapissaan.

”Viikonloppuna juostaan kolme matkaa. Moni ei käsitäkään, minkälainen rutistus se on”, Jutta muistuttaa.

Pimpottaren ja Turon jälkeläinen Jokivarren Kunkku kruunattiin 7-vuotiaana ravikuninkaaksi 2015 Joensuussa. Jorma Kontion ohjastama ori juoksi kokonaiskilpailun voittajaksi voittamalla jokaisen osalähdön.

Kahta viikkoa aikaisemmin Mikkelissä ori oli juossut auton takaa mailin SE:n 19,5 ja neljä viikkoa aikaisemmin voltista Lahdessa yli 2000 metrin matkan vieläkin voimassa olevan SE:n 20,3.

Jukka Timonen

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s