Ratsastajasta raviraakin voittajavalmentajaksi

SentterIlona

Janita on huolehtinut, että Sentterin mieliala säilyy treeneissä korkealla. Kaksikko harjoittelee muun muassa vaihtelevissa maastoissa. Kuva: Eerika Harala

Ani harva 21-vuotias amatöörivalmentaja saa mahdollisuuden päästä voittajahaastatteluun. Eikä varsinkaan hevosella, joka on kertaalleen saanut tuomion: ”Sillä ei tee enää yhtikäs mitään.”

Janita Ilomäki on jo ensimmäiset haastattelunsa antanut. Seinäjokisen hevosalan opiskelijan 9-vuotias Sentter-ruuna on kuitannut tänä keväänä kaksi voittotiliä.

Kilpailupää katkesi

Kun tietää hevosen lähtökohdat, nuori valmentaja on itsekin yllättynyt, kuinka Sentter on päässyt juoksukuntoon.

”Sentter oli vielä nelivuotiaana lahjakas ravuri, kunnes sen kilpailupää katkesi”, Janita luotailee hevosensa kehityshistoriaa.

Vuonna 2013 hevosesta leivottiin ratsu kolmeksi vuodeksi oletuksella, että sen raviura on lopullisesti ohi. Sentterin pohjakunto oli olematon, kun Janita teki siitä kaupat kaksi ja puoli vuotta sitten.

Mieliala korkealla

Ruunan fysiikan rakentaminen alkoi pitkillä lenkeillä ja hevonen oli aisoissa 5–6 päivänä viikossa. Janitan Ilomäen ohjesääntö on ollut, ettei hevosta ajeta ikinä väsyksiin vaan sillä tehdään mukavia, kuntoa nostattavia lenkkejä ja välillä ratsastetaan. Janinalla ei ole kaavamaista treeniohjelmaa.

”Haen vaihtelua eripainoisista kärryistä ja vaihtelevista lenkeistä, jotta Sentterin mieliala saataisiin pidettyä korkealla”, Janita painottaa harjoitusten vaihtelun tärkeyttä hevosen psyykelle. Vaihtelua saadaan kesäisin myös Kurikan Käräjävuorelta, missä vaihtelevien treenimaastojen ohesta löytyvät uitto- ja kahluupaikat.

Janita uskoo, että aika on ollut suurin tekijä, mikä on mahdollistanut Sentterin onnistuneen paluun raviradoille. Toipumiseen avitti myös pitkä ratsastusjakso. Omistaja ei ole missään vaiheessa hätäillyt eikä kiirehtinyt Sentteriä takaisin kilparadoille vaan tekemisen meininki on pidetty rentona ja mukavana.

”Lahjakkuus ei ole sieltä mihinkään kadonnut”, Janita muistuttaa peruslähtökohdista.

Rattailta uutta virtaa

Erikoinen on valmentajankin tie ravimaailmaan.

Janita on harrastanut ratsastusta pikkutytöstä asti. Hänellä ei ollut hajuakaan ravihommista, kun ruuna tuli hänen hoiviinsa. Sentteristä piti tulla Janitalle harrastehevonen, ja kyllähän kaksikko ratsastikin, mutta ratsastajan kyllästymispiste oli täyttynyt − Janita kaipasi muutosta.

Kaverin ehdotuksesta Janita pestautui Kimmo Korkiatuvan tallille töihin. Sitä seurasi ensimmäiset raveissa käynnit. Ravihevoset ja ravit olivat erilaista, mihin Janita oli tottunut ratsastuspiireissä.

”Ravihevoset ovat eläväisempiä ja kärryistä ajaminen on ihan eri maailma. Erilaisuus vei mukaansa ja sitä halusi oppia kaikkea uutta.”

Käytännön opit talleilta

Janita kokeili ensin Salmen Simoa, mutta ori osoittautui liian vaativaksi yksilöksi. Kimmon tallilla työskentelevä Mika Stenroth suositteli Sentterin hankintaa. Ei aikaakaan, kun kaverit patistelivat Janitaa viemään Sentterin koelähtöön.

Janita on käynyt vastuuvalmentajakurssin ja takataskussa on nyt myös C-ajolupa. Vuoden päästä hänen on määrä valmistua Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymän Kaustisen toimipaikasta ravihevosten hoitajaksi.

Janita on opiskellut Kaustisella tähdellistä teoreettista tietoa. Käytännön toimintatavat ovat puolestaan tulleet tutuiksi opinahjon yhteistyötallissa Rainer Björkrothilla ja työharjoittelutalleilla.

”Mikalta (Stenroth) sain alussa kaiken avun ja opin”, Janita kiittelee kärsivällistä opastajaansa.

Janitalla on ollut tilaisuus poimia erilaisilta ravivalmentajilta ”hyviä juttuja” ja soveltaa niitä valmennukseensa.

Uuden ravurin hankinta

Sentter on nyt niin fyysisesti kuin henkisestikin hyvässä kunnossa, kiitos valmentajansa monipuolisten harjoitteiden.

”Se on mukava hevonen, sen kanssa ei tule huonoja hetkiä”, Janita vakuuttaa.

Hän uskoo, että Sentter vielä parantaa vauhtiaan. Mutta kun radan kiertäminen ei enää ruunalle maita, se siirtyy takaisin ratsuksi. Sentter ei jää kuitenkaan viimeiseksi Janitan ravuriksi.

”On ollut polte ostaa toinenkin, mutta koulu on kesken ja haluan keskittyä sataprosenttisesti Sentteriin”, Janita toppuuttelee.

Ravimaailma on kaiken kaikkiaan ollut antoisa nuorelle naiselle.

”Olen päässyt kokemaan voittamisen tunteen. Olen saanut tästä tosi paljon irti”, Janita hehkuttaa valintaansa.

Sentter, 9-vuotias ruuna; emä Cordiitta, isä B. Vilunki, emänisä Cameron; kasvattaja Ravitalli Suuronen Oy.  Voittosumma 10 635 euroa; ennätys 28,0ake (huhtikuu 2018).

Jukka Timonen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s