Pariisin kylmäveriotteluun karsii yhdeksän hevosta

Virin_Eko

Virin Eko on vahvassa kunnossa. Ohjastajana kesäkuussa Lieksassa oli Tapio Hoikka.

Pariisin kylmäveriottelun karsintalähtö juostaan tiistaina Teivossa. Neljästä suomenhevosten edustuspaikasta kisaa yhdeksän hevosta.

Virin Eko on yksi karsijoista. 9-vuotias ruuna voitti kierroksen mittaisella kirillään Seinäjoella viime viikon perjantaina.

”Hevonen on hyvässä kunnossa ja se voitti Seinäjoella helposti. Se ei puhallellut startin jälkeen”, kuopiolainen ohjastaja-valmentaja Kimmo Taipale peilailee hevosen vireystilaa.

Taipale on pitänyt tähtäimessään selviytyä karsinnoista Pariisin otteluun nimenomaan Virin Ekon kanssa. Vincennesin raviradan erikoisuus on jopa 12 metrin korkeuserot.

”Mukava olisi päästä kokeilemaan, kun siellä on sitä nousua ja Virin Eko on jaksava hevonen”, Taipale pohtii radan sopivuutta hevoselleen.

Tavoitteena kokemus

Kimmo_Taipale

Kimmo Taipale toivoo Teivon karsinnasta Pariisin matkalippua huonosta lähtöradasta (8) huolimatta.

Jos Teivon karsinnoista matkalippu irtoaa, 26-vuotias Taipale sanoo lähtevänsä Pariisiin enemmänkin kokemus- kuin tulostavoittein. Kylmäverilähtöihin ovat oikeutettuja alle 120 000 euroa juosseet, ja Virin Eko on juossut 48 000 euroa. Valmentaja uskoo, että hevonen pystyy vielä nykyistä parempaan, sillä sen kapasiteetista on käytössä vain 70 prosenttia.

”Mielenkiintoista olisi nähdä, kun kaikki patit olisivat käytössä.” Taipaleen mukaan Virin Eko ”junkkailee” eli jää odottelemaan johtoasemassa ja vastaa, kun joku nousee lähelle.

Pitkän kilpailureissun rasitukset eivät etukäteen pelota. ”Hevonen on hirmu hyvä matkustamaan, jos toinen kaveri on vierellä. Se syö ja juo hyvin”, Kimmo Taipale kertoo kilpailumatkojen taittumisesta.

Ylämäki suosii vahvoja

Porilainen Jouni Miettinen yrittää läpäistä kylmäveriottelun karsinnat kahden hevosen, 10-vuotiaiden Pireuksen ja Iinan Maestron voimin.

”Pireuksella on mahdollisuus neljän joukkoon. Se on häiriötön, se on kunnossa ja se on juossut hyvin.”

Miettinenkään ei pidä matkantekoa hevoselle ongelmana, jos hevonen on asiallinen matkustamaan. Autotaipaleilla pysähdytään välillä jaloittelemaan ja matkanvarrella yövytään.

Varsinaisessa kisassa Vincennesin raviradan takasuoran ylämäki vaatii hevoselta erityisominaisuuksia.

”Voimakkaampi vain mennä porskuttaa nousussa.”

Suomenhevoset eivät ole viime vuosina juhlineet kylmäveriottelussa vaan laukat ovat pilanneet monen kisat. Miettisen mukaan siihen on ainakin yksi syy:

”Meillä on ollut 50 000 euroa tienanneet ja norskeilla 120 000 euroa tienanneet hevoset.”

Voittajalle 9 000 euroa

Vuodesta 2002 alkaen Ranskan raviurheilun keskusjärjestö on kutsunut Pohjoismaiden kylmäverisiä kilpailemaan Pariisiin, missä suomenhevoset kohtaavat Ruotsin ja Norjan kylmäveriset.

Tämän vuoden kilpailupäivät ovat sunnuntai 18.2. ja torstai 22.2. Palkinnot molemmissa lähdöissä ovat 9 000, 5 000, 2 800, 1 600, 1 000, 400 ja 200 euroa.

Suomenhevosille järjestetään Tampereella Teivon ravikeskuksessa tiistaina karsintalähtö, jonka neljä parasta ovat velvoitettuja osallistumana Pariisin kylmäverilähtöihin. Karsintalähtöön ovat oikeutettuja osallistumaan 4–10-vuotiaat suomenhevoset, joiden voittosumma oli viime vuoden lopussa korkeintaan 120 000 euroa.

Yhtä hevosta per joukkue ajaa molempina päivinä Ranskan raviurheilun keskusjärjestön valitsema ohjastaja.

Teksti ja kuvat: Jukka Timonen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s