Turoveli rikkoo jo rataennätyksiä

Kiisket

Marita ja Markus Kiiski valmistelemassa Turoveliä lähtöön kesäkuussa Lieksan raveissa. Kuva: Jukka Timonen

Turovelin tuhkimotarina sai tänään jatkoa Jämsän Äijän Ajossa. Ruuna nappasi tämän vuoden viidennen ykköspalkintonsa Jämsän uudella rataennätyksellä 23,8.

4 000 euron voittorahojen lisäksi Turoveli kuittasi 1 000 euron bonuksen rataennätyksen rikkomisesta. Entinen ennätys oli ”erään” Vekselin juoksema 24,8 peräti 34 vuoden takaa.

Elämänilo palasi

Turovelin uusi tuleminen kilparadoille sisältää ainekset sadunhohtoiselle draamalle. Ruuna palkittiin valtakunnan vuoden 2013 parhaana suomenhevosena, kun se oli voittanut 25 startistaan 18 ja juossut palkintorahoja peräti 138 990 euroa. Sitten suunta kääntyi, ja viime vuonna ruuna jäi jopa tyystin ilman rahapalkintoja.

Turoveli siirtyi Marita ja Markus Kiisken pieneen yksityistalliin loppukesästä 2016. Vieremäläinen pariskunta aloitti välittömästi hevosen kuntoutuksen, sillä se kärsi muun muassa anturatulehduksesta ja kesäihottumasta. Kun fyysiset ongelmat väistyivät, hevosen mielialakin parani.

”Turovelin elämänilo on palannut”, valmentaja Markus Kiiski kertoi kesäkuussa hevosen tärkeimmästä muutoksesta.

10-vuotiaan ruunan psyykkinen kuntoutus on huomioitu alusta alkaen myös harjoittelussa. Hevonen on päässyt pitkille kävelylenkeille ja sitä on ratsutettu.

”Tässä Marita on eniten vaikuttanut ja eniten myös tehnyt töitä”, Markus antaa tunnustusta vaimolleen.

Jukka-Pekka Kauhanen, Turovelin nykyinen luotto-ohjastaja, on puolestaan tuonut harjoituksiin ammattilaisen otteen, josta Kiisket ovat olleet äärimmäisen kiitollisia. Kauhanen myös vinkkasi Turovelistä Kiisken pariskunnalle, joka etsi itselleen uutta hevosta.

Kehitys lyönyt ällikällä

Markus Kiiski myöntää, ettei hän villeimmissä kuvitelmissaan olisi uskonut, kuinka paljon Turovelin olemus muuttuisi ja kuinka sen kehitys menisi koko ajan vain eteenpäin.

”Se on lyönyt meidät ällikällä ja emäntäkin on ihan myyty. Se on huippu!”

Turovelin voittosarake avautui heti ensimmäisessä kisassa tammikuussa Joensuussa ja nyt on plakkarissa viisi voittoa ja 12 600 euroa palkintorahoja tältä vuodelta. Aika hyvin hevoselta ja omistajilta, jotka tähtäsivät kotipaikkakuntansa tämän kesän paikallisraveihin.

”Eikä minkäänlaista virittelyä ole vielä tehty, sillä Turoveli on juossut peruskengillä ja korvat umpitukossa – niitä ei ole revitty auki”, Markus selvitti juuri ennen kesäkuista Lieksan paikallisravivierailuaan.

Turoveli kaipaa huomiota

Markus Kiiski on vakuuttunut, ettei Turovelillä olisi ollut tulevaisuutta isossa tallissa.

”Turoveli kaipaa paljon huomiota, johon isossa tallissa ei ole samanlaista mahdollisuutta kuin pienessä.”

Erityisen mukavana piirteenä valmentaja pitää sitä, että kun ruuna saa huomiota, palkitsee se ottamalla herkemmin treenauksen vastaan. Kaiken kaikkiaan Markus pitää Turoveliä omaluontoisena ”niin kuin huippuyksilöt tuppaavat olemaan”.

Teksti ja kuvat: Jukka Timonen

Kauhanen

Jukka-Pekka Kauhanen esittelemässä Turoveliä ensimmäistä kertaa lieksalaisyleisölle viime kuussa. Kuva: Jukka Timonen

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s