Vanha herra Patin Kusti vetokisan ykkönen

Patin_Kusti

Työhevosharrastaja Taimi Heiskanen ohjasti tyylikkäästi Patin Kustin vetokisan voittoon.

Ruuna Patin Kusti vei nimiinsä suomenhevosten vetokilpailun tänään lauantaina Juankoskella. Kesälahtelainen omistaja Taimi Heiskanen kuittasi voittajaohjastuksellaan 1 110 euron voittopotin.

”Kustilla on hyvät ryntäät, vahvat jalat ja hyvä asenne. Se haluaa tehdä töitä – sitä ei tarvitse käskeä töihin”, Taimi kertoo hevosensa rakenteellisia ja henkisiä avuja.

19-vuotias Kusti osallistui viime vuonna Kaavilla ensimmäisen kerran vetokisoihin ja tuloksena oli 4. sija. Silloin se jaksoi vetää rekeä 16 porrasta. Tänään se oli ainoa 13 hevosesta, joka ylsi 10. portaaseen.

”Tänään siellä montussa oli kuuma ja se näkyi hevosissa. Kuiva hiekka oli myös haastava”, Taimi valottaa kilpailuolosuhteita Juankosken historiallisella ruukkialueella.

Vetokisa saattoi olla Kustin viimeinen, täyttäähän se jo ensi vuonna 20 vuotta. Nuoruusvuosinaan se teki lyhyen raviuran, välillä se teki töitä ratsastuskoululla ja nykyisin se on harrastekäytössä ratsuna ja ajo- ja työhevosena.

Vinpotar paras painovetosuhteella

540-kiloinen Patin Kusti veti 900 kilogramman kuorman kunnes veto pysähtyi. Suhteessa omaan painoonsa Kustin veto oli kisan toiseksi paras.

Ylivoimainen voittaja tässä kuorman suhde omaan painoon -kisassa oli hankasalmelaisen Matti Makkosen Vinpotar. 410-kiloinen tamma sai liikkeelle peräti 875 kiloa ja sai suhdeprosenttiluvukseen 213, kun Kustilla se oli 166 prosenttia.

15-vuotiaan Vinpotarin eli Ullan prosenttivedon voitto ei ollut yllätys, sillä se on kokenut vetokilpailukävijä ja se on jokaisella aiemmalla osallistumiskerrallaan voittanut tämän prosenttivedon. Ulla on myös mainio kyntäjä.

”Ullalla tehdään kaikkia maatilan töitä, keväisin ja syksyin peltotöitä ja talvella metsätöitä”, Matti Makkonen kertoo.

Titaanin_Hurmuri

Teuvo Isokääntä ja ori Titaanin Hurmurin vetonäyte.

Seurojen yhteistyöllä

Koillis-Savossa järjestettävällä Suomenhevosten vetokilpailulla on jo perinteitä, sillä ensimmäiset vetokilpailut järjestettiin jo vuonna 1993 Kaavilla. Vetokilpailuja ei ole tässä muodossa ja näin pitkään järjestetty missään muualla.

Vetokisan isänä voidaan pitää Eero Valkosta. Helmikuussa 1993 omalla tammallaan iltapimeällä ajellut  Valkonen pohti, mitä uutta ja perinteitä säilyttävää toimintaa hänen johtamansa Kaavin hevosystäväinseura voisi järjestää. Syntyi idea, että kaavilaiset haastaisivat Juankosken Hevosseuran ja Tuusniemen Hevosystäväinseuran. Suomen Hippoksen yliagronomin Aarne Rauman ja tietokirjailija Ilmari Ojalan neuvosta syntyikin valtakunnallinen kisa, ja hevosseurat päättivät järjestää vetokisan vuorovuosin.

”Meillä on ollut hirmu hyvät seurojen välit”, Kaavin hevosystäväinseuran kunniajäsen Valkonen kehuu.

Naiset innostuneet mukaan

Koillis-Savon kisan erikoispiirteitä on muun muassa se, että vetokisaan voivat osallistua ruunat ja kantakirjaamattomat tammat ja oriit. Se on myös ainoa kilpailu Suomessa, jossa käytetään vanhaa kantakirjaustaulukkoa.

 ”Kilpailu on innostanut naisia mukaan ja parhaimmillaan meillä on ollut 400 katselijaa”, Valkonen kehuu tapahtuman vaikutuksia.

Vetokisaan on osallistunut vuosien saatossa yli sata suomenhevosta. Enimmillään osallistujia on ollut 17, keskimääräinen lukema on 12. Eteläisimmät osallistujat ovat tulleet Virojoelta ja pohjoisimmat Rovaniemeltä.

Kilpaa lammen jäällä

Nyt järjestelyjen vetovastuuvuorossa ollut Juankosken Hevosseura järjestää omissa nimissään myös muuta ennakkoluulotonta hevoskilpailutoimintaa.

”Järjestämme helmi–maaliskuussa perinteiset kirkkoajot Jouhtenisella. Ne ovat raviharrastajille tarkoitetut kilpa-ajot lammen jäällä kilometrin mittaisella radalla”, Juankosken hevosseuran sihteeri Leena Partanen kertoo.

Vaikka kisassa ei ole toton peluuta eikä rahapalkintoja, talvinen kilvanajo houkuttelee 30 valjakkoa Juankoskelle.

Tulokset Juankosken vetokisasta:

1) r. Patin Kusti/Taimi Heiskanen Kesälahti 10 porrasta+1,95 metriä/900 kg, 2) t. Luomutar/Mikko Uusimäki Kälviä 9+7,35/875, 3) r. Juvan Juuno/Tuija Happonen 9+3,35/875, 4) r. Jasun Jatsi/Seppo Kauppinen Rautalampi 8+9,00/875, 5) t. Vinpotar/Matti Makkonen Hankasalmi 8+4.05/875, 6) o. Kesypoika/Tarja Pakarinen Suonenjoki 7+5,65/800, 7) o. Titaanin Hurmuri/Teuvo Isokääntä Talus 7+1,95/800, 8) t. Leonida/Matti Pakarinen Suonenjoki 6+7,30/650, 9) o. Komija/Seppo Kauppinen Rautalampi 6+5,45/800, 10) t. Vilpotar/Markku Mässeli Virolahti 6+1,45/800, 11)  t. Onnen Usva/Lasse Uuksulainen Kitee 4+1,95/725, 12) o. Isäntä/Eino Leikas 2+2,25/725, 13) o. Juholan Jojo/Anita Oksman Säyneinen hylätty.

Prosenttikilpailu:

1) Vinpotar veto 875 kg/oma paino 410 kg/213 prosenttia, 2) Patin Kusti 900/540/166, 3) Jasun Jatsi 875/530/165.

Teksti ja kuvat: Jukka Timonen

Onnen_Usva

Sympaattinen Lasse Uuksulainen oli iloinen Onnen Usvan saamasta tuloksesta, vaikka kisa katkesi välinerikkoon.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s