Tammoille ilmainen astutus huippuorilta juhlalahjana

Suikun_Rilla

Suikun Rilla kuva: Suomen Hippos/Emilia Fager

Kovasukuisen orin Suikun Rillan omistajat lahjoittavat tammanomistajille ilmaisen astutuksen ja varsamaksun.

”Tämä on meidän tapa antaa kiitosta hiukan takaisin suomenhevoselle ja muille suomenhevosia harrastaville ihmisille kaikesta siitä, mitä se on tarjonnut meille ja monille muille”, kuopiolainen Harri Sulku perustelee tempausta.

Omistajien toiveena on, että kädenojennus kannustaisi ja tukisi niitä ihmisiä, jotka syystä tai toisesta eivät jatkaisi suomenhevosten kasvatustoimintaa tai pitävät sitä liian kalliina harrastuksena.

Siitoslahjoitus kuuluu Mahdollisuuksien hevonen -hankkeeseen. Orin omistajat haluavat teollaan muistaa ja kunnioittaa sekä maata rakentaneita suomalaisia että Suomen historiaa itsenäisyyden 100- ja suomenhevosen 110-vuotisjuhlavuonna.

Luomuna Pohjois-Savossa

12-vuotiaan Suikun Rillan laidunmaat sijaitsevat Kuopion Ranta-Toivalassa noin 5 kilometriä Sorsasalon raviradalta. Ori astuu tammat luomuna, ja tammojen vierailut on sovittava etukäteen. Vierailijoille on tarjolla runsaasti laidunpaikkoja.

Astutusmäärälle ei ole muuta määrärajoitusta kuin luonnon omat rajat. Siirtoja ei ole käytettävissä.

Suikun Rillan valmennuksesta vastannut Harri Sulku luonnehtii oria huippusukuiseksi ja kestäväksi voimanpesäksi. Myös saavutukset raviradoilta puhuvat puolestaan. Orin ennätys on 22,5 aly ja kilpauran 235 starttia toivat 102 529 euron palkintorahat. Ikäluokkamenestyjänä Rilla juoksi 5-vuotiaiden Suomen ennätyksen (27,5 a) 2600 metrin matkalla kesäkuussa 2009 Kajaanissa.

Rilla on myös Pariisin valloittaja, sillä helmikuussa 2012 Franck Nivard ohjasti sen ykköseksi kylmäveriottelussa Pariisissa Vincennesin radalla vieläkin voimassa olevalla kilpailuennätyksellä. Uran muita huippuhetkiä ori koki Oulu Expressissä, Kriteriumissa ja kuninkuuskisassa.

Emälinjalta huippuhevosia

Rillan isä on Suikku, emä Nasatar, isänisä Vekku-Lento, isänemä Aritar, emänisä Patrik ja emänemä Arokatja.

”Samalta emälinjalta on syntynyt huippuhevosia todella paljon, muun muassa Hilun Mestari, Turo, Hovi-Ari, Teme, Tino, Tume, Arokatja, Ville-Petteri, Antsan Oskari, Multi Tella, Marat, Villiaura ja paljon muita”, Harri Sulku luettelee.

Vuonna 2004 syntyneen Suikun Rillan omistaa Takter Oy ja sen kasvattajat ovat Kauko ja Maarit Multisilta.

Mahdollisuuksien Hevonen – Suomenhevonen 110 vuotta -kampanjan ja lahjoituksen tukijoina toimivat Sankari-rehu, Pölkky-kuivikkeet, Wahlsten-varusteet ja USAi-kärryt.

Teksti: Jukka Timonen

Suikun_Kunkku

Suikun Rillan ja Rantakukan jälkeläinen yksivuotias Suikun Kunkku omistajansa Sami Koposen ohjastettavana.

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s