Miina-tamma on poissa

Miina_tamma

Arja ja Mikko antoivat Miinalle joka ilta näkkileipää, jota se rakasti yli kaiken.

Juuan Petrovaarassa laitumella kuuluu vain kevättuulen vieno suhina pajunoksissa. Talli on tyhjä, ja tutut aamuhirnunnat ja kavionkopseet ovat vaienneet.

Risteytysponi Vicky Lee eli Vikkan nukkui pois kuukausi sitten. Suomenhevostamma Miina menetti ystävänsä 15 vuoden yhteiselon jälkeen. Menetys oli 35-vuotiaalle vanhukselle liikaa ja kolme viikkoa myöhemmin Miina ei suostunut enää nousemaan jaloilleen vaan söi kaikessa rauhassa pitkällään. Eläinlääkäri päästi Miinan samoille vihannoiville niityille ystävänsä luokse huhtikuun alkupäivinä.

”Yksinkertaisesti meidän seuramme ei riittänyt vaan ikävä mursi Miinan. Ilmeisesti Miina vain päätti lähteä”, Arja Oksman uskoo ja lohduttelee, että molemmat tammat saivat rauhallisen, kauniin lopun.

Miina ja Vikkan saivat viimeisiksi leposijoikseen kotitilansa rakkaimmat laidunpaikat.

Arja ja Mikko Oksmannille viime viikot ovat olleet hyvin raskaita kahden pitkäaikaisen eläinystävän poismenon takia. Katse hakee laitumelta vielä monta kertaa päivässä tuttuja hevosen naamoja.

”Tiedän, että joku päivä helpottaa ja voimme käydä laitumella molempien kummuille istuttamassa jotain pensaita.”

Arja ja Mikko iloitsevat, että yhteisen taipaleen muistot elävät ja mikä parasta, Miinan varsoissa jatkuu tamman elämä. Kain Aapeli-ruuna on paralympiajoukkueessa ratsuna ja muutkin Miinan varsat ja niiden varsat ovat menestyneet.

On Arjan ja Mikon ansiota, että Miina-tamma sai elää virkeän vanhuuden luonnonhelmassa. Nimittäin Miina oli päätyä teuraaksi jo vuonna 2002 varsomisensa jälkeen, mutta Arja sai tamman omistajalta luvan ottaa hevosen hoiviinsa. Vuonna 2004 Arja ja Mikko muuttivat Mikon kotitilalle Juuan Petrovaaraan ja Miina ja Vikkan tulivat perässä.

Miina ei sairastellut ja sillä oli hyvä purukalusto elämänsä loppuun saakka. Kävin tammikuussa tapaamassa Miinaa, sillä se oli yksi vanhimmista elossa olevista suomenhevosista, ja tein siitä artikkelin. Silloin se käyskenteli reippaasti lumisella laitumella. Arja kertoi, että ikävuosistaan huolimatta Miina ja kaksi vuotta vanhempi Vikkan keppostelivat vielä viime kesänä karkaamalla aidan yli naapurin tiluksille.

Miina olisi täyttänyt tänään hevoselle kunnioitettavat 36 vuotta. Olin varannut sille syntymäpäivälahjaksi Suomenhevosliiton lahjoittamana lämpimän loimen ja kun näin, miten mielellään se rouskutteli näkkileipää, olin päättänyt rakentaa sille syntymäpäiväkakun näkkäreistä. Sain tietää suru-uutisesta eilen Arjalta.

”Kunpa Miina olisi ollut vielä näkkärikakkua syömässä, sillä se rakasti näkkileipää. Joka ilta kello 21:n maissa se sai näkkileipää monta palaa, kun käytiin hyvää yötä sanomassa.”

Teksti ja kuva: Jukka Timonen

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s