Kuopiossa on tekemisen meininki

juntti-jussi

Juntti-Jussi ja Antti Kinnunen Sorsasalon maalisuoran valaistuksessa.

Päivätanssit lounasravien jälkiherkuksi! Kuopiossa on valjastettu laulava hevosmies Mika Lappalainen estradille, jotta yhä useampi seniori innostuisi raveista. Viikon päästä järjestettävät päivätanssit on yksi Kuopion Ravirata Oy:n tuoreista ideoista houkutella uutta yleisöä Sorsasalon katsomoon. Viime keväänä olivat markkinointikohteena lapsiperheet, ja tempaus onnistui yli odotusten. Toto76-ravien yleisömäärä kohosi liki 3 000:een.

Lapsiperheiden liikekannallepano ei tapahtunut pelkällä ilmaislippujen jaolla. Toimitusjohtaja Marita Huttunen jalkautui väkensä ja ponien kanssa koulujen ja päiväkotien pihamaille jakamaan hyvää kaverihenkeä ja hevosenkenkiä. Markkinoinnissa on kaiken kaikkiaan otettu uusi suunta.

”Aikaisemmin mentiin ravipelit edellä, mutta nyt panostamme enemmän nuorisotoimintaan ja perheitä houkutteleviin teemoihin”, Huttunen selvittää kurssimuutosta.

Taka-ajatus on, että kun lapsi saa mahdollisuuden tutustua hevosiin ja lajiin, hän voi innostua ja saada kimmokkeen hevosharrastukseen. Se on hyvä kasvualusta raviyhtiöiden uusiksi asiakkaiksi.

marita_huttunen

Marita Huttunen emännöi uudenvuoden raveja tällaisessa asussa. ”Töihin on otettava sekä verkkarit että korkkarit”, hän valaisee toimitusjohtajan laajaa toimenkuvaa.

Uutta vipinää katsomoon

Raviradoilla on takana taloudellisesti heikkoja vuosia ja ne ovat olleet pitkään säästökuurilla. Nyt pitäisi kunnostaa paikkoja, ja investoinnit nielevät rahaa. Esimerkiksi vuonna 1980 valmistunut Kuopion ravirata kaipaa ratavalo- ja lämmitysjärjestelmäremonttia. Kumpikin on satojen tuhansien eurojen satsaus.

Lisätulonlähteitä on pakko keksiä. Savossa ei ole laskettu pelkästään ikäihmisten ja nuorison varaan. Rakennusten käyttöastetta on kohotettu vuokraamalla tiloja ja katsomorakennukseen on rakenteilla kokoustila yritysten vuokrakäyttöön.  Sorsasalosta kehitetään viihtyisää ja virkeää raviurheilukeskusta, joka tarjoaa vaihtoehdon sohvaperunoiden kännykkäkeskeiselle sometukselle.

”Porukka ei tiedä, mitä kaikkea täällä on tarjolla”, Marita Huttunen myöntää ja lupaa lisää pelimerkkejä markkinointiin.

Esimerkiksi ravintola- ja kahvilapalvelut ovat erinomaisella tasolla, ja paikkaa tuntemattomille tiedoksi, ne ovat katon alla lämpimissä tiloissa. Huttunen iloitsee, että yhtiö palkkasi tiimiin monitoimi-ihmisen raviradan asiakassuhteiden hoitoon, myyntiin, markkinointiin ja tapahtumien tuotantoon. Uusia kinkereitä on siis luvassa.

Vahvat perinteet ruokkivat

Kuopiossa järjestetään tänä vuonna 25 ravipäivää, joista kolmet on Toto76-ravit. Kuopio on yksi johtavista raviradoista, kun lasketaan, kuinka paljon hevosia se houkuttelee starttiviivalle vuoden aikana. Ilahduttavaa on suomenhevosten suuri määrä, jonka kruunaa vuosittain järjestettävä Suomalainen Ilta. Se on pyhitetty pelkästään suomenhevosille.

Kuopion ravirataa ruokkivat vahvat perinteet, hyvät kasvattajat ja valmentajat. Hevostalouden opetus Kiuruvedellä tukee omalta osaltaan Pohjois-Savon asemaa raviurheilun kehtona. Alueella on hevosia yhteensä 4 800, joista suomenhevosia on 1 600 ja lämminverisiä saman verran. Nämä kaikki antavat hyvän pohjan ravien järjestäjille.

Sorsasalossa ravi-illan peruskaava on rakennettu 10 sarjalle, joista neljä on suomenhevosille. Pääsääntöisesti sarjat täyttyvät ja karsintaakin on tehtävä. Sarjasuunnittelussa on pari kulmakiveä.

”On otettava huomioon alueen hevoset ja että pelilähdöistä syntyy mielenkiintoiset”, kilpailusihteeri Hannu Ala-Korpi selvittää lähtökohtia.

Hän pitää hyvänä, että vuodenvaihteessa palattiin sarjojen voitonjaossa entiseen käytäntöön, joka takaa niin sanottuja häntärahoja useammalle hevoselle.

”Kynnys lähteä radalle madaltuu”, Ala-Korpi uskoo.

Vuodenvaihde toi myös raviratojen saamiin rahavirtoihin muutoksen, kun rahat tulevat Fintoton sijaan Maa- ja metsätalousministeriöstä palkintotukina ja toiminta-avustuksina. Käytännössä se tarkoittaa kiinteitä jakosummia.

”Se tuo budjetointiin varmuutta”, Marita Huttunen kiittelee.

Kuopion ravirata maksoi viime vuonna palkintorahoina lämminverisille 453 966 euroa ja suomenhevosille 302 249 euroa. Lämminverisiä starttiviivalla kävi 1 466 eri kertaa, suomenhevosia 1 041.

Teksti ja kuvat: Jukka Timonen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s