Turoveliä hoidettu starttikuntoon

turovelimarita

Marita Kiiski on saanut Turoveli-ruunasta itselleen lenkkeilykaverin.

Vuoden 2013 suomenhevoseksi valittu Turoveli starttaa seitsemän kuukauden kilpailutauon jälkeen Joensuussa sunnuntaina. Omistajat Marita ja Markus Kiiski eivät ota avauksesta tulospaineita.

”Käydään katsomassa, kun on sopiva lähtö. Ei lähetä täysillä, mutta hyvä olisi, jos saisi varman juoksun”, huhtikuussa 10 vuotta täyttävän ruunan valmennuksesta vastaava Markus Kiiski asettelee varovaiset tavoitteet.

Jos startti sujuu mallikkaasti ja aikakin painuu alle 30:n, Kiiski lupaa hevoselle vielä muutaman kisan talviradoille. Muutoin treenitauko jatkuu.

Vuonna 2013 Turoveli juoksi suomenhevosista eniten – 138 990 euroa ja vuonna 2014 vielä 18 900 euroa, mutta toissa vuonna 12 startin voittosumma hiipui 5 050 euroon. Viime vuonna hevonen ei yltänyt kuudessa lähdössään lainkaan palkinnoille.

Turoveli vaihtoi loppukesästä omistajaa, kun Kiisket ostivat sen Suvelan Tallilta. Siitä lähtien Vieremällä on keskitytty siihen, että ruuna saadaan huollettua kaikessa rauhassa kuntoon. Ilmeni, että kavioissa olivat isoimmat ongelmat. Kiuruvetisen kengityssepän Jukka Kemiläisen johdolla kavioiden halkeamat ja anturatulehdus on voitettu kanta.

”Hevonen piristyi heti, kun kesäihottumakin saatiin hoidettua syksyllä”, Markus Kiiski kertaa sairaskertomuksen riemuvoittoja. Turovelin ovat syynänneet läpikotaisin Teivon klinikka ja pari eläinlääkäriä, ja fysiikan pitäisi olla nyt kunnossa.

Elämänilo palautunut

Myös ruunan psyykeen on kiinnitetty huomiota. Turovelillä on tietoisesti teetetty paljon muuta kuin kierretty niin sanottua kiekkoa. Se on taivaltanut pitkää kävelylenkkiä ja sillä on ratsastettu paljon. Tulokset ovat rohkaisevia.

”Se on saanut itseluottamuksensa ja elämänilonsa takaisin. Se on niin pirtsakka, että ihan hirvittää, kun se tarhassa revittelee.”

Turovelin kuntopohja oli alun perin kohtuullinen. Vasta viimeiset kaksi kuukautta se on saanut treenata ponnekkaammin muun muassa jarrukärryillä Kiisken ja Dahlia-Tallin Jukka-Pekka Kauhasen valvovien silmien alla. Syksystä hevonen on petrannut ”hirveästi”.

”Se tykkää juosta ja en ole siltä ainuttakaan laukka-askelta saanut”, Kiiski iloitsee Turovelin muodonmuutoksesta.

Omistajat toivovat, että elämä pienellä tallilla on palauttanut hevosen juoksuhalut myös radalla.

Hyvät tulevat takaisin

Kiisken pariskunnalla ei ollut korkeita ravikilpailutavoitteita Turoveliä hankkiessaan.

”Kunhan yhdet Vieremän paikallisravit voittaa.”

Markus Kiiski sanoo, ettei Turovelin paluu palkintokantaan ole kunnosta kiinni, eivätkä nopeusominaisuudetkaan ole minnekään kadonneet 20,4aly juosseesta hevosesta. Kuski kun saa hätäisesti täysillä lähtevän ravurin kerimään rauhallisemmin ja omaan hallintaansa, Turoveliltä voi odottaa vielä mitä tahansa. Se ei ole valmentajiensa mukaan vielä antanut kaikkeaan.

”Eikös ne sano, että hyvät tulevat aina vielä takaisin”, Markus Kiiski letkauttaa.

Teksti: Jukka Timonen; kuva: Marita Kiiski

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s