Vitter avaa kautensa miehistyneenä

Ravikuningas Vitter palaa kilparadoille syksyn tauon jälkeen lauantaina Teivon Toto76-raveissa. Kauden avauskisaan kaiken pitäisi olla kunnossa.

vitter_8518

Vitter ja Mika Forss Turun Kuninkuusraveissa. Kuvat: Suomen Hippos/Sini Tuhkunen

”Hevonen on oikein pirteä. Se syö hyvin ja se voi hyvin”, valmentaja Jalmari Svart kuvailee suojattinsa olotilaa tänään torstai-iltapäivänä.

Verikokeiden tulokset ovat olleet normaalit ja harjoituksista palautumiset ovat tapahtuneet nopeasti. Yksi Svartin säännöllisistä tavoista seurata hevosen vointia on mitata sen pulssi kymmenen minuuttia hiittiharjoituksen ”maaliintulon” jälkeen. Jos sydämen syke jää laukkaamaan korkealle tasolle, se kielii, ettei kaikki ole kunnossa.

Kuninkaalla on tämän terveysmittarin mukaan kaikki kohdillaan. Jokin aika sitten Svart teki hiittiharjoituksen sekä Vitterille että 18:n pintaan juoksevalle lämminveriselle ravurille.  Samanmittaisen ja -tehoisen treenin jälkeen Vitterin pulssi oli 64, lämminverisen 86.

”Se kertoo, miten iso kone siellä on”, Svart peilaa suomenhevosoriin moottoria kilpakumppaneihin.

Vitterin lihaksistoa on huollettu säännöllisesti. Hierojan viimeisimmän kommentin mukaan kuningas on miehistynyt, sillä se on saanut massaa lisää.

”Enempi olen panostanut nyt voimaan”, valmentaja paljastaa syystalven harjoituksista.

Lihaksistoon on haettu lisää punetta vastuskärryillä ja mäkitreeneillä. Sipilän kartanon omilla mailla on siihen passeli 1200 metrin loiva mäki. Alkutalven vesisateet pakottivat kaksikon harjoittelureissuille Teivoon eivätkä kipakat pakkasetkaan ole luoneet optimaalisia olosuhteita harjoittelulle. ”Mutta se on ollut sama kaikille.”

Jalmari Svart on tyytyväinen, että lauantaiksi on luvannut lauhtuvaa kisasäätä. Jos kilpailu menee hyvin, Vitterin on tarkoitus startata vielä 2–3 kertaa tässä kuussa. Suunnitelmissa on kiertää kesän aikana tukku suurkisoja Elitkampenista Härmän Nordic Kingiin, mutta päätähtäin on Vermon Kuninkuusraveissa.

”Sanonpahan sen vielä kerran, mutta hevosen ehdoilla mennään.”

Suomen ennätyksen haltija ei ole valmentajansa mukaan vielä näyttänyt viimeistä vauhtiaan. Vitterin SE-ajasta 18,5 ei ole mahdoton loikka kylmäveristen ME-aikaan 17,9.

”Olisi se hienoa ja mielellään näkisi, että joku meidän suomenhevosistamme juoksisi maailmanennätyksen. Siihen meillä on täällä täydet edellytykset”, Jalmari Svart maalailee.

Asiasta on keskusteltu ravipiireissä, ja ennätyspuitteiksi kelpaisivat vaikkapa Mikkelin suurkilpailut ja lämmin kesäpäivä.

Vitterin erinomaisten juoksugeenien välittämiseksi jälkipolville on myös suunnitelmat. Maalis–huhtikuun kilpailutauon aikana on tarkoitus kokeilla ”pakastehommaa”, jota Suomessa ei ole tiettävästi aikaisemmin tehty.

”Ettei häiriintyisi nuo kilpailut”, Svart perustelee.

Teksti: Jukka Timonen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s