Aki-Veille 57 starttia vuoden aikana

aki_iikka_petra

Iikka Nurmonen ja Petra Honkanen varustavat Aki-Veitä vuoden viimeiseen lähtöön. ”Tarhasta sen on päästävä ensimmäisenä”, Petra valottaa hevosen luonnetta.

Huimat 57 starttia kalenterivuodessa! Aki-Vei paransi omaa starttienennätystään neljällä lähdöllä, kun ruuna starttasi uudenvuodenaattona Kuopion Sorsasalossa. Aki-Vei on ollut ahkerin raviratojen kiertäjä kahtena perättäisenä vuotena.

Viime vuonna suomenhevosista toiseksi starteissa ylsi Metkutus-ori 41 lähdöllään. Vuonna 2015, kun Aki-Vei kirjasi 53 starttia, ruuna Vinkan Hovi pääsi 48:aan.

Terve ja hyväkuntoinen

aki_vei

Aki-Vei on kiistaton tilastoykkönen: yhteensä 110 starttia vuosina 2015-2016.

Mäntsäläisen Tapio Nurmen omistaman hevosen perättäisiin ennätyslukemiin on ollut yksi ehdoton edellytys.

”Aki-Vei on ollut hirvittävän terve hevonen”, valmentaja Petra Honkanen kehuu suojattiaan.

Ruunalla on silmin nähden erittäin vahvat jalat ja jalka-asennot ovat hyvät. Sen peruskunto on erinomainen. Osin kuntopohja on rakentunut kuin luonnostaan hehtaarin kokoisessa tarhassa Padasjoella. Aki-Vei on paljon ulkona laumassa, joka liikkuu luontaisesti ja omaehtoisesti uskomattoman kilometrimäärän.

”Nuoret juoksuttavat vanhaa”, Petra hymyilee valmistellessaan hevosta vuoden viimeiseen lähtöön.

Hevonen käy lenkillä myös kaksijalkaisten kanssa. On enemmän sääntö kuin poikkeus, että lenkille kertyy mittaa vähintään 20 kilometriä. Lenkin varrella ajetaan pari mäkeä: 500 metriä pitkää nousua ja kipakampi hiittimäki.

Petra muistaa valmentajakaudeltaan ainoastaan yhden lähdön, jossa Aki-Veiltä olisivat loppuneet paukut. Vermossa 3000 metrille 80 metrin takamatkalta startanneelle ruunalle oli liikaa, kun se kiersi koko matkan kolmatta rataa.

Eväitä palautumiseen

Aki-Vei myös nauttii kilpailemisesta. Se on Petran mukaan korvat höröllä, että lähetäänkö. Sitä ei tarvitse pyytää. Jos alle sattuu pitempi tauko, hevonen on nihkeämpi. Perättäisinä kilpailupäivinä meno ei sen kuin yltyy – sen todistaa ravikilpailuhistoriakin.

Tiivis kilpailutahti vaatii tarkkuutta myös rasituksista palautumisiin. Aki-Vein ruoka-annos koostuu kaurasta ja lisärehusta elektrolyyteillä ryyditettynä. Hevosen popsima väkirehumäärä on huomattava, 12 litraa päivässä!

”Heinää se saa syödä vapaasti, jotta väkirehut eivät tunnu mahassa niin pahasti”, valmentaja selvittää.

Aki-Vei hierotaan joka viikko ja jos ilmaantuu vaivoja, niin hieronta tehdään toiseen kertaan.

Paranee vanhetessaan

14-vuotias Aki-Vei ei ole ollut varsatähti. Päinvastoin se on parantanut menoaan vanhetessaan melkeinpä tähän päivään asti. Tasoitusennätyksensä 23,2 Aki-Vei juoksi viime heinäkuussa Lahdessa ja kesäkuussa se juoksi auton takaa 22,5 Härmässä mailin matkalla. Kymmenvuotisen kilpailuhistoriansa suurimmat voittosummat ruuna on juossut nyt kolmena viimeisenä kautenaan.

Tilastot osoittavatkin, että ravurit jakautuvat yhä selkeämmin nuorina ja kokeneina menestyneisiin.

”Hevonen ei voi olla kumpaankin”, Petra vahvistaa.

Takamatkan verran kärjestä

Sorsasalossa Aki-Veitä ohjastanut Iikka Nurmonen kehuu estoitta ajokkiaan.

”Aki ei stressaa, se on yrittävä ja kiltti hevonen eikä se pinnaa.”

Nurmosen mukaan Aki-Vei voittaisi enemmänkin kisoja, jos se lähtisi paalulta, mutta se on maalissa takamatkan verran kärkeä jäljessä. Sen verran kovia ovat uudet tulokkaat konkarin rinnalla. Vuodet eivät vielä kuitenkaan ennätyshevosta paina.

”Se oli virkeä eikä ikä näkynyt lämmityksessä, ei niin missään”, Nurmonen kuvailee hevosta lämmittelykierrosten jälkeen.

Kotona ei tarvitse pöllytellä

Ykkössijoja Aki-Vei on ravannut urallaan 30 kappaletta, samoin kuin kakkosiakin. Erinäinen määrä palkintosijoja on jäänyt noukkimatta, kun ravi ei ole säilynyt menohalujen mukana.

”Yhden pienen talon hinnan se on pistänyt laukkoihin”, omistaja Tapio Nurmi naurahtaa.

Kilpauransa alussa Aki-Vei laukkasi ”ekassa kurvissa”. Nyt se on omistajansa mukaan rauhoittunut, vaikka tarkkana vieläkin saa olla.

Kilpailurytmi saa jatkua tiiviinä viimeisenäkin kilpailuvuonna, kunhan hevonen säilyy terveenä.

”Se on hyvä matkustamaan ja eipähän kotona tarvitse pöllytellä”, Tapio Nurmi sanailee Timo Sutisen kasvatista.

Teksti ja kuvat: Jukka Timonen

(Juttu päivitetty 5. tammikuuta klo 14.27. Artikkelissa oikaistu asiavirhe: Aki-Vei ei tehnyt Suomen ennätystä starttien määrässä kalenterivuoden aikana.)

Advertisement

Yksi kommentti artikkeliin ”Aki-Veille 57 starttia vuoden aikana

  1. Koskakohan tämä nykymuotoinen ravijärjestelmä on alkanut? Liukkosen Matin Sulake starttasi vuonna 1976 77 kertaa ja seuraavana vuonna 79 kertaa. Ilmeisesti sitten tämän jälkeen.

    Aki-Vein ahkeruutta mitenkään väheksymättä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s