Minna taltioi taianomaista hevoselämää

lepohetki-oman-nuotion-ymparilla-6

Lepohetki oman nuotion ympärillä.

Valokuvaaja Minna Kulmala vietti ikimuistoisia hetkiä Rovaniemen Ounasjoella vuosina 2014 ja 2015. Hän asui saaressa yhteensä kuusi kuukautta jurttamaisessa teltassa seuranaan yhdeksän hevosta.

Minna pääsi seuraamaan saaressa vapaana eläneiden aroeläinten luonnonmukaista vuorokausirytmiä ja laumakäyttäytymistä kesähelteistä elokuun yöpakkasiin ja syys–lokakuun ensilumiin.

”Hevoset söivät vuorokaudessa yli 20 tuntia, päivällä lauma otti parit torkkuhetket samoilla paikoilla ja yöt ne olivat liikkeessä”, hän kertaa havaintojaan.

Vaikka päivät kuluivat syödessä, hevosille ei kasvanut pömppömahoja. Siitä pitivät huolen hyönteiset, jotka saivat hevoset vaeltamaan jonomuodostelmassa samoja polkuja pitkin saaren päädystä toiseen. Pahimpina räkkäaikoina Minna rikitteli nuotion eläinystäviensä hyönteiskarkotteeksi. Lauma rentoutui mieluusti savuisen nuotion suojissa.

”Jos tuli sammui, eräskin hevonen kävi kaapimassa kaviollaan nuotion pohjaa. Osa pyysi minua kohentamaan tulta.”

island of horses

Yksi lauman johtohahmoista odottaa muita hiekkasärkällä kunnes ylitys on turvallisesti ohi.

Minnaan teki visuaalisen vaikutuksen taianomaiset hetket, kun lauma ui saaresta toiseen ja hevoset nousivat jonossa hiekkasärkälle pohjoisen Suomen yöttömässä yössä ja syysiltojen revontulien loimussa. Laumasta huokui sisäinen rauha ja harmonia, olivathan ne olleet kymmenen vuotta yhdessä.

Sälli-ruuna, 21-vuotias liinakko ja entinen ravuri, oli lauman reilu ja johdonmukainen pomo: Uusi hevostulokas joutui alussa erään lauman jäsenen kiusaamisen kohteeksi, mutta Sälli pelasti sen kiusanteolta ottamalla sen heti laumaansa, ja kiusaaminen loppui. Siinä olisi mallia meille kaksijalkaisillekin.

Myös Minnan ja lauman yhteiselo oli luonnollisen mutkatonta. Ensimmäisenä kohtaamisiltana hevoset nuokkuivat hiekkasärkällä, kun vieras asukki istahti katselemaan niiden eloa.

”Yksi hevosista tuli ja tökkäsi olkapäähän: Kukas sinä olet?” Minna tulkitsee käytöksen.

Pian lauman jäsenet – kuusi suomenhevosta, kaksi suomenhevosristeytystä ja lämminverinen – tulivat niin läheisiksi, että ne kävivät Minnaa moikkaamassa ja kerjäämässä rapsutuksia. Eikä niitä alussa jännittänyt telttakaan ollut enää mörkö. Minnasta oli kiehtovaa hypätä hevosen paljaaseen selkään, ratsastaa joen yli ja havaita, kuinka lauman kahdeksan muuta jäsentä tulivat perässä, kuin villihevoslauma.

Minna, 29, ei päätynyt kahdesta osasta koostuneelle, 80 hehtaarin suuruiselle saarelle sattumalta. Hänelle hevosten kanssa luonnossa eläminen oli ollut pitkäaikainen haave. Pornaisissa asuvaa eteläsuomalaista on kiinnostanut luonnonmukaisuus, ja hevosten kohdalla se tarkoittaa muun muassa kengättömyyttä ja kuolaimettomuutta.

Minna kävi muutama vuosi sitten Espanjassa tekemässä vapaaehtoistyötä englantilaisten omistamalla hevostilalla, missä hän sai kaipaamaansa lisäoppia luonnonmukaisesta hevosenpidosta. Suomesta Minna bongasi paratiisimaisen hevostilan nettivideolta ja hän soitti isännälle: ”Saiskos tulla oleskelemaan?” Se sopi. Tilan omistaja, nyt jo edesmennyt, opetti Minnalle muun muassa kavion vuolua.

Minna ikuisti hevosista tuhansia otoksia vuorokauden eri aikoina. Hän on tehnyt valokuvista seinäkalenterin ”Island of Horses 2017”. Kalenterin sisällöstä kuvaaja toivoo katselijan löytävän pienen sanoman:

”Kun ihmiset näkisivät hevosen muuna kuin urheiluvälineenä.”

Linkki kalenterin esittelysivulle: http://minnakulmala.com/tuote/island-of-horses-vuosikalenteri-2017/

Teksti: Jukka Timonen; kuvat: Minna Kulmala

suomenhevosruuna-topi-tuli-tervehtimaan-riippumattoilijaa

Suomenhevosruuna Topi tuli tervehtimään riippumattoilijaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s