Ratsusta ajo-opetuksella moniosaaja

vossikka

Markku Jauhiainen vossikkana eli vuokra-ajurina ja tyytyväiset asiakkaat kyydissä.

Hevospalveluyrittäjä Markku Jauhiainen toivoo, että ratsujen omistajat parantaisivat hevostensa monikäyttöisyyttä kouluttamalla niistä ajohevosia. Hevosen monipuolisuudesta hyötyvät niin hevonen kuin sen omistaja.

”Hevosen ajaminen on hyvä treenitapa ratsuille. Ajaminen monipuolistaa myös ravureiden valmennusmahdollisuuksia”, ylipääläisen hevostilan isäntä muistuttaa monipuolisen harjoittelun tärkeydestä.

Omistajalleen hevosen monikäyttöisyys on myös etu. Toimiva ajohevonen ja vaunut -yhdistelmä tarjoaa tilaisuuden tehdä sivuansioita vaikkapa juhlien ja tapahtumien kyyditsijänä, vossikkana. Kotitilallaan isäntä ja emäntä voivat harjoittaa pienimuotoista maanviljelyä ja tehdä metsätöitä hevosvetoisesti koulutetulla työhevosella.

”Kukkahattutäti voi valjastaa hevosensa kiesien eteen ja etätyöntekijä voi harrastaa työhevosia näyttöpäätetyön vastapainona”, Pohjanmaan Vossikka -yrityksen isäntä maalailee mahdollisuuksia.

Varsallakin voi harjoitella

Jotta ratsu taipuisi kärryjen ja työlaitteiden vetoon, se on totutettava ajoon ja uusiin varusteisiin. Totutus kuuluu hevosen omistajalle, ja sitä varten Markku järjestää yksipäiväisen ajokoulutuskurssin 4. joulukuuta Ruukin hevoskeskuksen maneesilla.

Matalan kynnyksen kurssille mahtuu 25 ajokoulutuksesta kiinnostunutta ja kuusi hevosta. Kurssi sopii kaikenrotuisille ja erityisesti nuorille hevosille. Kouluttajan mukaan ajoharjoituksia voi tehdä jo nuorella varsalla, mutta ikäkään ei ole este, kunhan oppi menee perille ja hevonen toteuttaa omistajansa tahdon. Kurssilaisen ei tarvitse omistaa hevosta.

Teoriaa ja käytäntöä

Teoriaosuudessa kurssilaiset perehtyvät työ- ja ajohevosen ominaisuuksiin eli rakenteeseen, ikään, mielenlaatuun ja luonteeseen. Markku opastaa osallistujia sopivien varusteiden valinnassa: Riittääkö leveä rintaremmi vai onko hankittava länget, ja mikä ajopeli olisi passeli kuhunkin ajotarkoitukseensa.

Teoriatasolla Markku käy läpi, kuinka hevonen koulutetaan ajoon ja työhön, minkälaisia ongelmia voi syntyä ajotilanteessa ja mitä mahdollisuuksia tulevaisuus tuo tullessaan ajohevosille.

Käytännössä kurssilaiset opettelevat valjastusta, hakevat ohjastuntumaa ja oppivat ohjasajon perusteet. Ajoharjoitukset pohjautuvat maastotaitokilpailujen moniottelurataan.

”Maastotaitokilpailut ovat hyvä paikka osoittaa valjakon yhteistyökyky lajin yleistyessä tulevaisuudessa”, Markku Jauhiainen sanoo.

Opiston käynyt

Hänen omat kokemuksensa hevosista juontavat lapsuuteen.

”Muistan, kuinka pikkupoikana seurasin Kotkan Karhulassa, kuinka hevosella tuotiin puisissa tammitynnyreissä talousvettä eli hevosella tehtiin oikeaa työtä.”

Hän kävi Kurun metsäoppilaitoksessa hevosen hoito- ja metsäajokurssin. Vuonna 1993 järjestetty kurssi oli ensimmäinen 27 vuoteen järjestetty vastaavanlainen kurssi. Markku hankki ensimmäisen oman hevosensa vuonna 1999 ja aloitti hetkeä myöhemmin jo asiakkaiden kyyditsemisen.

Teksti: Jukka Timonen

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s