Kohti kuninkuusraveja, osa 1 – Hallitsevat kuninkaalliset tähtäävät hyvin mielin kohti Joensuuta

mokomani

Mokomani mielii taas Helätin-ajoon, jota varten se pruuvailee tässä viime vuonna. Kuva Anna Karhila.

Suomenhevosliitto aloittaa tämän artikkelin myötä matkan kohti Joensuun kuninkuusraveja 2015! Nostamme kerran kuukaudessa esiin kaksi hevosta, jotka saatetaan nähdä Joensuun pääkilpailuissa, ja kuulostelemme niiden mietteitä matkalla kohti kauden kohokohtaa. Ensimmäisenä vuorossa ovat itseoikeutetusti hallitsevat kuninkaalliset.

Mokomani iloisin mielin kohti kevättä

Hallitseva kuningatar Mokomani valmistautuu seuraavaan kauteen valmentajansa Eero Flankkilan hoivissa Haapajärvellä. Tunnelmat ovat oikein positiiviset ja valoisat.

”Paineet eivät ole nousseet viime vuodesta, vaikka kuningatarseppele tulikin”, Eero Flankkila toteaa. ”Kyllähän meillä on mieli Joensuuhun, mutta mitään pakkomieltä ei ole mukana. Jos sinne asti päästään, täytyy sekä hevosen että muiden asioiden olla kunnossa. Senkin lisäksi menestykseen tarvitaan onnistumista ja tuuria.”

Mokomani juoksi Porin kuninkuusravien jälkeen kilpaa vielä viisi starttia, ja jäi talvitauolle lokakuun lopussa. Sen jälkeen tamma on keskittynyt peruskuntokauteen. Treenikausi on sujunut ainakin toistaiseksi erittäin hyvin.

”Mokomani on tosi pörhäkkä ja iloinen, sellainen kuin pitääkin olla”, Eero Flankkila iloitsee. ”Se on reipas ja on saanut pysyä täysin terveenä. Siltä kannalta viime vuosikin oli jo hyvä, kun kauden aikana oli 2-3 pikkuvirusta, mutta ei muita vaivoja. Jos Mokomani vain pysyy tällaisena eikä mitään takapakkeja tule, ollaan oikein iloisella mielellä aloittamassa kilpailukautta.”

”Suurin piirtein samalla tavalla on treenattu tänä vuonna kuin viime vuonna, mutta tämä talvi on ollut kelien kannalta paljon parempi valmistautumisen kannalta kuin viime talvi”, Flankkila myhäilee. ”Hyvillä keleillä pystyy treenaamaan voimakkaammin ja hevonenkin pysyy terveempänä, joten sen kannalta odotukset ovat jopa paremmat kuin viime vuonna.”

Radoille on tarkoitus palata maaliskuussa. ”Pian päästään treeneissä kiristämään vähän ruuvia. Helmikuussa ei täällä pohjoisessa ole vielä sopivia sarjoja, joten starttaaminen aloitetaan pikkuhiljaa maaliskuun alusta.”

Mokomanilla on tarkoitus etenkin alkakaudesta keskittyä tammasarjoihin. ”Tammalähdöt ovat haaveissa, oriit ja ruunat ovat kuitenkin niin paljon voimakkaampia, että niitä vastaan pitää juosta kovempaa. Ylivieskan Helätin-ajo on selkeä tavoite, ja Mikkelin tammakilpailut.”

Jossain vaiheessa kesää Mokomani vetäytyy viime kauden tapaan pienelle virittäytymistauolle. ”Viime kesänä pidettiin pieni latautumistaukoa, ja sellainen 3-4 viikon virittäytymistauko ihan kuningatarkilpailua ajatellen on tarkoitus tänäkin vuonna pitää jossain vaiheessa kesää”, Flankkila paljastaa.

”Suunniteltu tauko on kovaa kisaa ajatellen tarpeen, mutta jos terveydellisestä syistä joutuu pitämään kuukausien taukoa, sitten kyllä Kuninkuusravit jäävät väliin”, Flankkila lisää. ”Kuninkuusraveihin on inhottava lähteä, jos on valmiiksi vaivaa alla.”

Mokomanin kohdalla mahdollista on sekin, että viime hetken herkistäytymiset kuningatarkisaa varten tehdään viime vuoden tapaan Jukka-Pekka Kauhasen luona. ”Meillä on Jukka-Pekan kanssa tosi hyvät ja avoimet välit, ja ihan tosissaankin ollaan keskusteltu, että Mokomani menisi hetkeksi sinne”, Flankkila tuumii. ”Mokomani osaa olla hyvin vieraassa paikassa, ja ammattimies osaa nostaa sen mielialaa juuri sopivasti.”

Pahimpia kilpakumppaneita kuningatarkisaa ajatellen Eero Flankkila ei lähde arvailemaan. ”Se näkyy keväällä sitten, mitkä hevoset pärjäävät. Sieltä voi nousta vaikka tosi hyviä nuoria hevosia, joten vasta kun valinnat on tehty, näkee ketä on vastassa.”

Suuria odotuksia menestyksestä ei ole, mutta fiilis on hyvä. ”Onhan se menestyminen uudelleen aina mahdollista, jos kaikki osuu kohdalleen”, Flankkila pohtii. ”Mokomani nosti tasoaan sen verran jo viime vuonna, ettei se olisi aivan mahdoton ihme, jos se vielä parantaisi. Suomenhevonen saattaa kehittyä vielä 12-13 -vuotiaana, ja Mokomani on nyt niin kivan oloinen ajolleen, että ainakin vielä tuntuu tosi hyvältä.”

koppinen

Köppinen oli viime kaudella hurjassa iskussa keväästä syksyyn. Tänä vuonna kilpailemisen lisäksi valloitettavana ovat myös tammat. Kuva Anna Karhila.

Köppinen kokeilee kaviouran lisäksi tammojen valloittamista

Myös hallitseva kuningas Köppinen on iloisin mielin valmistautumassa uuteen kauteen. Siuntiossa Jyrki ja Maija Korhosen luona treenauskelit eivät ole kuitenkaan suosineet.

”Meille ei ole tullut vielä kunnon talvea, vaan lumi on satanut ja sulanut ja satanut, ja joka välissä on ollut jäätikköä”, Jyrki Korhonen harmittelee. ”Talvitreeni on alkanut joulun alla, ja viikko sitten on aloitettu reippaampi ajo. Helmikuussa olisi tarkoitus aloittaa hiittaaminen, jos silloin ei sitten juuri tule hurjan hyvät hanget perustreeniä varten.”

Viime vuonna Köppinen kilpaili edellisvuosista poiketen läpi talven, ja oli siksi selvästi pirteämpi ja valmiimpi pärjäämään heti keväällä. Nyt Köpä kuitenkin jäi talvitauolle marraskuun lopussa. ”Haluttiin antaa sen vetää kunnolla happea, kun kausi oli niin kova”, Jyrki Korhonen kertoo.

”Maaliskuussa on tarkoitus palata radalle, joten taukoa tulee nyt neljä kuukautta. Ennen starttaamista täytyy treenata vähän terävämmin, ettei menisi liian pitkään siihen parhaan terän löytymiseen. Hevosen ehdoilla kuitenkin edetään.”

Päätähtäin Köppisellä on Joensuun kuninkuusraveissa, mutta jo kevätpuolelle löytyy mielenkiintoisia kilpailuita. ”Finlandia-päivänä olisi mukava pärjätä Vermossa”, Jyrki Korhonen haaveilee. ”Jotain pikkukarkeloitakin on siinä keväällä. Viime vuonna ensimmäinen voitto tuli Savo-ajosta Kuopiossa toukokuussa, ja sitäkin on mietitty yhtenä aloituskilpailuna suurkilpailukauteen.”

Tänä vuonna Köppisellä ei ole tarkoitus ajaa ihan viikko ja kilpailu -tahtia. ”Ainakaan heti ei ole tarkoitus ajaa kerran viikossa, vaan pidetään pikku taukojakin välillä.”

Muutenkin kausi tuo uutta, sillä Köppistä tarjotaan ensimmäisen siitokseen sitten vuoden 2011. ”Viime vuonna tuli jo 50-60 soittoa, joten kiinnostusta olisi ollut aika lailla”, Jyrki Korhonen paljastaa. ”Päätimme kokeilla hommaa, kun saimme järjestettyä niin, että pystymme tekemään sperman keräämisen tässä kotona. Meillä on paikat jo rakennettu valmiiksi, ja 90 % tarvittavista tarvikkeista hankittu.”

Tammoja Köppinen ei kuitenkaan ota vastaan kotona, vaan kaikki siemenet lähtevät siirtona maailmalle. Hinnoittelulla on koitettu hieman rajata tammamäärää. ”Koska Köpä kilpailee koko ajan astumisen rinnalle täysipäiväisesti, toiveena on, ettei tammoja tulisi pitkästi toistasataa, ja muotoilimme hinnat sen mukaan”, Jyrki Korhonen naurahtaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s