Hyvää hevosmiesten päivää!

Toinen joulupäivä on Pyhän Stefanoksen, suomalaisittain Tapanin päivä. Stefanos oli ensimmäinen marttyyri ja Tapanin päivä onkin marttyyrien päivä. Pyhää tapania pidetään myös hevosten ja hevosmiesten suojelijana.

Suomessa on ollut tapana ajaa kirkosta kilvan kotiin, joissain uskomuksissa, se kuka ensin ehtii kotiin tuo tullessaan joulun/tapanin. Kilvanajosta siitä on kehittynyt perinne Tapaninpäivän ajeluista, rekiajelusta kylillä. Toisissa kylissä tapana on ollut kiinnittää valjaisiin mahdollisimman paljon kelloja ja kulkusia ja ajella kovaäänisesti kylänraitilla poikkeamatta mihinkin taloon. 

Nykypäivän Tapanin ajoissa kyyditetään usein ystäviä ja sukulaisia. Usein lumen puutteen vuoksi, kuten suurimmassa Suomea tänäkin vuonna, ajelutus välineeksi on käytävä reen sijasta kärryt tai vaunut. 

Hyvää hevosmiesten päivää kaikille hevosmiehille ja -naisille! Ja hyviä kyydityksiä, niin jalaksin, pyörin kuin ratsain!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s