Hyvää Itsenäisyyspäivää Suomi. Saammeko esitellä maamme ensimmäisen hevosen: YPÄJÄ JUULIA

Hymyillen avataan maneesin ovi. Astun sisään hämärään halliin. Iloinen odotus ja jännittyneisyys ovat käsin kosketeltavia. Ja siellä hän on. Valaistulla areenalla taluttajansa kanssa avustajien ympäröimänä. Tänään on historiallinen päivä sillä on Ypäjä Juulian ensimmäinen irtohypytys. Maamme presidentin hevonen aloittaa tänään uuden vaiheen elämässään. Se on päässyt varsan kaksivuotiseen hienoon ikään.  Tunnen suurta ylpeyttä ja iloa saadessani nähdä Juulian areenalla. Se todella on hieno hevonen. Sen itsevarmuus ja hieno säteilevä karisma välittyvät sen olemuksesta hyvin.  Se on täynnä veikeää elämäniloa.

Irtohypytys on Hevosopiston oma ohjelma pihatto-varsojen  koulutuksessa. Ensimmäisessä vaiheessa Juulia kulkee maan tasalla olevan puomijonon ylitse talutuksessa.Tästä seuraa palkinto.Herkullista rehua keltaisesta ämpäristä. Seuraavassa vaiheessa sen kuuluu tehdä sama yksin. Ja hienosti sujuu. Jokainen kierros palkitaan ja jokaisella kierroksella se selvästi oivaltaa jotakin uutta.Leikiten se suorittaa radan kerta toisensa jälkeen. Tunnelma katsomossa ja kentällä on hieno. Näitä ihmisiä yhdistää kaksi hienoa tekijää: ammattitaito ja intohimo. On etuoikeutettua saada tehdä yhteistyötä sellaisten ihmisten kanssa. Nämä ihmiset tekevät työtä sydämellään.Heillä on valtava tieto-taito ja he jakavat siitä lämpimästi ja iloisesti. Presidenttimme hevonen on  hyvissä käsissä.

Ypäjä Juulia on toinen Suomenhevonen lähihistoriassamme joka jatkaa vanhaa perinnettä.Ypäjä Tarja, Tarja Halosen hevonen käynnisti uudelleen vanhan tradition. Presidentti Niinistö valitsi Juulian itse useasta hyvästä vaihtoehdosta.Presidenteillämme on ollut hevosia lähestulkoon aina. Onhan se asia joka kuuluu olennaisesti Suomen historiaan ja traditio on tärkeä jatkumo perinteisiimme. Se on myös kunnianosoitus hienolle ja arvokkaalle, osaavalle rodulle.Suomenhevosella on jopa maailmanlaajuisesti ajatellen erityinen paikka maamme historiassa. Ilman sitä tuskin olisimme itsenäisiä.

Ypäjä Juulia on hevosmaailman mittapuun mukaan normaali ja terve nuori eli tavallinen teini. Se on saanut olla vastasyntyneestä asti paljon ihmisten kanssa tekemisissä. Elämänsä ensimmäisen kesän Juulia vietti laitumella äidin kanssa. Syksyllä odotti vieroitus ja ensimmäinen talvi tallissa ja talvilaitumella  ikäistensä seurassa. Juulian koulu tulevaisuutta varten on hyvin monipuolinen. Ihmisläheisyyteen oppiminen tarkoittaa perusasioita kuten ihmisten kanssa olemista ja tekemistä arjessa  kavioiden nostamisista lähtien. On valtavan tärkeätä, että hevosesta tulee sosiaalinen myös ihmislajin kanssa. Tämä on pohja hyvälle yhteistyölle hevosen tulevaisuutta ajatellen.

Koska Juuliasta tulee aikanaan ravihevonen sillä on jo takanaan 10 ajoharjoittelu kertaa. Se tarkoittaa vielä tässä vaiheessa sitä, että ajo tapahtuu kärryittä.Opettelu vaiheittain etenee niin, että aluksi hevosella on kummallakin puolellaan taluttaja ja takana ohjastaja ja hevosen oppimisen edetessä jää kumpikin taluttaja vuorollaan pois.Tämän jälkeen hevosta ajetaan pitkin ohjin. Aikanaan kun kärryt voidaan ottaa mukaan tehdään asiat samalla kaavalla. Kun Juulia on valmis jatko-opintoihin se siirtyy talliin josta vastaa Ilkka Korpi.

Tässä vaiheessa Juulian kanssa pääasiallisesti viettää aikaa ja sitä opettaa  tallimestarit, opiskelijat sekä sen kaverit eli pihatto-varsat. Tätä puolta painotetaan sillä hevosten lajille ominaiset yhteistyötaidot toisten hevosten kanssa ovat avain moniin muihin taitoihin ja henkiseen hyvinvointiin. Tiedottaja Kirsti Piminäinen  puhuu lämpimästi siitä, miten Juulialla on selkeä rooli opettaja-hevosena eli toisinsanoen se opettaa ihmisiä Hevosopistossa työtä tehden sekä on oppilaana ja työtä tekevänä  myös  itsekin opissa. Ypäjällä lähdetään ajatuksesta, että hevoset ovat opissa aina: varsasta vaariin.Sama perusajatus koskee ihmisiä.

Olemme tallin toimistossa ja pyydän kuvailemaan Juulian luonnetta ja persoonallisuutta.Kanssani on monta sellaista ihmistä jotka ovat Juulian kanssa tekemisissä päivittäin.Hetken hiljaisuuden jälkeen saan kuulla , että Juulia on kiltti, viisas, rohkea, itsevarma, hyväkäytöksinen ja terve Suomenhevonen. Lisäksi sillä jo nyt havaitut terveet johtaja-ominaisuudet varmasti vaikuttavat hyvällä tavalla tulevaisuuteen.Saimme tänään nähdä miten  siitä huokui hieno ja voimakas läsnäolemisen taito joka jäi varmasti ikuisesti mieleen.

Ypäjä Juulia on vielä nuori ja sen  tulevaisuus on  avoin. Toivotaan Juulialle paljon hienoja ja menestyksekkäitä vuosia ja paljon hienoja tehtäviä asemassaan maamme ensimmäisenä hevosena.

 

Juulian päivä: aamu alkaa ruokinnalla klo 6.00 jolloin tapahtuu myös päivittäinen hevosten terveydentilan tarkastus.

klo 8.00 alkaa koulu jos on opetustunteja joita on yleensä 1-2 kertaa viikossa.

Päivärytmiin kuuluu  paljon ulkoilua ja oleilua ja puuhastelua kavereiden kanssa.

Muut hevosteluun liittyvät puuhat kuten hampaiden raspaaminen ja kengitys kuuluvat olennaisesti päiväohjelmaan tarvittaessa.

iltatoimet alkavat klo 17.00 jolloin on taas ruokinnan sekä tarkastuksen aika

 

Haastatellut henkilöt:

Tiedottaja Kirsti Piminäinen

Hevosopiston kehittämispäällikkö Päivi Laine

Pihatoista vastaava Maarit Lahtinen

Julian taluttaja Miisa Järvinen, Hevosopiston opiskelija

 Image

Ypäjä Juulia (i Apassi ei Taikuri)

Teksti ja kuvaTeija Dahlgren 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s