Hetki historian parissa:

Ajatuksia Suomenhevosesta
haastateltavana Teemu Keskisarja, FT, Suomen ja Pohjoismaiden historian dosentti, kirjailija
 
1. Olet taitava historian ja erityisesti Suomen sotahistorian tuntija. Millainen kuva ja kokemus sinulla on Suomenhevosesta tähän päivään ?
 
– Suomenhevosella on olennainen osa sotahistoriassamme. Suomalaisilla oli niukalti autoja ja polttoainetta. Maastonkin vuoksi hevonen oli ainoa vaihtoehto varsinkin pohjoisilla korpirintamilla. Huolto ja haavoittuneiden kuljetus riippuivat hevosten ponnistuksista. Suomalaissotilaat, jotka olivat enimmäkseen maaseudulta kotoisin, ymmärsivät hevosten arvon ja hoitivat niitä mahdollisimman hyvin.
 
Sota-ajan hevosista ei ehkä tule ajatelleeksi, että ne suorittivat asevelvollisuuttaan. Armeijallehan pakkoluovutettiin kymmeniätuhansia hevosia, joista osa kaatui.Hengissä selvinneiden kotiinpaluut syksyllä 1944 olivat mieleenpainuvia tapauksia. Hevosia oli ikävöity sekä töiden puolesta että tunneperäisesti ja ne itsekin vielä muistivat vuosia sitten jättämänsä pihapiirin.
 
2. Millainen suhde sinulla on Suomenhevoseen?
 
– Historioitsijana olen monesti huomannut, että Suomi ei olisi edes pysynyt asuttuna ilman hevosta. Maatalous ja myös tärkein teollisuutemme, metsäteollisuus, oli 1960-luvulle saakka täysin riippuvainen hevosista. Tämä seikka on hämmentävän nopeasti unohtunut teknologisten kumousten myötä.
 
Haastattelija Teija Dahlgren

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s